Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jas nemozam edna rabota da razberam brat, pa te molam ako znaes da mi objasnis. Jas sega, a i vo narednive 3-5 godini, ako dade Gospod normalno da dobijam sega dete, ne mi treba da grejam nishto drugo osven dnevnata i malku spalnata, WCnjata ne mi e bitno da se topli, koga se kapam nikakov problem ne mi e edno kalorifervce da pushtam da poduvat 10 minuti. E sega, ako stavam sega parno na peleti, so 25 kw kotel, a koga ke se gream da ja gream samo dnevnata, i po malku spalnata i hodnikot, dali so toa pomalku ke troshi kotelot nego koga bi gi greel site sobi? Ili so drugi zborovi, dali kotelot na peleti si raboti i si lapa peleti bez razlika kolku sobi ti grees?

2500€ e krajnata ponuda shto ja dobiv za da postavam parno na peleti so 25kW kotel. Sega gledav, da stavam 5 klimi inverteri na spratov, 2*3,5 kW vo dnevna, i 3*2,5 kW za drugite 3 sobi bi me cinelo 2200€. Site okolu mene "me pritiskaat" za parno na peleti, najlogicno bilo, najmnogu rabota ke mi zavrshelo, i nema da sum troshel mnogu peleti, klimite ne bile za greenje na kukja, parno si bilo parno. Ke sme go stavele parnovo, a ke sme greele samo dve sobi, pa ke sme troshele premalku peleti.
Kotelot na peleti odrzuva temperatura na voda. Ako grees pomalku prostorii, pomalku radiatori pobavno bi ja ladele vodata i pomalku bi trosel. Za greenje na cel prostor kako so go opisa ne bi ocekuval da trosis < 2 vreki denot. Za dnevna i spalna ~1 vreka odese kaj mene emtoa vo stan.
I jas bev vo slicna pozicija kako ti. Vkupno 5 sobi + 2 kupatila no za sega isto kako tebe koristam dnevna i spalna. Kaj mene parno instalacija veke bese namestena zaedno so radiatori kupiv samo pecka.
Od pred nekoj den namestiv Gree Hansol -20 vo dnevna a vo spalna veke imav postar inverter. Vcera za 24h potrosi 9kwh so e ~40 denari. Pri odrzuvanje na temperatura vo prostor 22 stepeni i koga sme doma 24.

Od se sho imam do sega iskuseno imam nekolku zaklucoci:
- Peletite great ama se mnogu poskapi(barem 3-4 pati vo sporedba so klimi) i povtorno da treba da kupam pecka ne bi ja kupil a investicija sose parno instalacija i radijatori ednostavno ne mozi da opravda.
- Klimite great, emtoa salam great ako gi koristis pravilno i trosat smesno malku.
- po Gree se pluka bez osnova

Za vo spalnata mi preporacaa da stavam dve 3,5 kW bidejki postoelo shansa pri malku poniski temleraturi da ne zavrshi rabotà 5,5 kw. Jas sum mnogu za klimi, iako mnogu mi vikaat deka kukja, tolkav sprat ne se gree so klimi. Zgora na se, i zena mi e protiv klimi, nemalo da ni e topla kukjata utre den koga ke sme imale deca.
Ne te svakam. 10 dusi ti predlozija inverteri,ti dadoa konkretni resenija,ti si se fatil za nekoj sto ti rekol deka 5.5 kw nema da zgreat dnevna od 50m2?? Daj neka ti kaze toj resenie,pomina zimava veke,izmrznavte.
Ke zastedis 500 eur na pocetok, i posle ke places deka mnogu pari ti idat mesecno. Daj i na zena ti neka vlece vreki so peleti,moze toa ke ja premisli,i prasaj ja kako ke ti go resi ladenjeto vo leto.
100 babici,kilavo dete. Em prasuvate 100 luge,em ne veruvate. Prosto e,otidi kaj eden sto se gree na peleti i napravi si esap kolku trosi,i ispij kafe kaj nekoj so inverter i neka ti pokaze smetkite.
Izmisluvate topla voda, a pravis osnovna greska vo cekori. STAVI SI PRVO IZOLACIJA!
Razmisluvaj dolgorocno,ako e od denes za utre zemi si 3 grealki za 100 eur i ne prasuvaj po luge

Kotelot na peleti odrzuva temperatura na voda. Ako grees pomalku prostorii, pomalku radiatori pobavno bi ja ladele vodata i pomalku bi trosel. Za greenje na cel prostor kako so go opisa ne bi ocekuval da trosis < 2 vreki denot. Za dnevna i spalna ~1 vreka odese kaj mene emtoa vo stan.
I jas bev vo slicna pozicija kako ti. Vkupno 5 sobi + 2 kupatila no za sega isto kako tebe koristam dnevna i spalna. Kaj mene parno instalacija veke bese namestena zaedno so radiatori kupiv samo pecka.
Od pred nekoj den namestiv Gree Hansol -20 vo dnevna a vo spalna veke imav postar inverter. Vcera za 24h potrosi 9kwh so e ~40 denari. Pri odrzuvanje na temperatura vo prostor 22 stepeni i koga sme doma 24.

Od se sho imam do sega iskuseno imam nekolku zaklucoci:
- Peletite great ama se mnogu poskapi(barem 3-4 pati vo sporedba so klimi) i povtorno da treba da kupam pecka ne bi ja kupil a investicija sose parno instalacija i radijatori ednostavno ne mozi da opravda.
- Klimite great, emtoa salam great ako gi koristis pravilno i trosat smesno malku.
- po Gree se pluka bez osnova
Eve ubav i realen post.[DOUBLEPOST=1518160291][/DOUBLEPOST]
So peckata.6kw eco spar greev. 44kvadrati stan izoliran (tocno greeno 37kvadrati)
Lani vo najladniot mesec.januari potrosi 35-40vreki (cenata togas bese 240den od vreke)
A hansolot kaj moite potrosi vo 33kvadrati neizolirana proatorija 4000de..
Udrete esap,
Ova e matematika koga e kocan i na klimata e padnat cop, nad 0c koga i kanta klimite imaat dobar cop smesno e bilokakva sporedba da se pravi so peletite.

Последно уредено:
Jas zagrevam kuka (cca 110m2) so klimi, neizolirana so termopan prozori. Dva sprata koi ne se eden vrz drug tuku eden do drug povrzani so vnatresni skali megusebe.

Na dolniot sprat dnevna trpezarija i kujna (cca 50 m2) spoeni - Suzumi 16 so twin rotarry, a gore vo hodnik postaven Vivax Gexi12 (aka Hansol) koj zagreva tri sobi od po 10-12m2 i kupatilo i samiot hodnik kade e postavena klimata e so dobra disipacija prema sobite.
Pred klimite imav kotel na struja so radijatorsko greenje.

Da, sekako radijatorskoto zagrevanje e poudobno i pokomforno od klima uredite, ama i tri pati poskapo. Ama ne e tri pati poudobno i pokomforno od zagrevanjeto so klima.

Pri koristenje na klima uredite znacajno e a se obrne vnimanie na nacinot na koristenje na samata klima, odnosno mnogu e vazno da ne i se dozvoli na prostorijata da se izladi.
Mnogu e polesno i poekmonomicno odrzuvanje na temperaturata vo samata prostorija otkolku celosno ladenje pa odnovo zagrevanje.

Pri samiot odabir na klima uredite bitno e da znaeme deka gore-dole site klimi dobro rabotat na pozitivni nadvoresni temperaturi, ama koga ke spusti cca -5C, tuka vise izleguva na povrsina cenata na cinenje i samiot kvalitet na klima uredot, odnosno ne sekoja klima "duva toplo" na debel minus.

Na kraj mozeme da kazeme deka sve e kompromis, odnos cena/kvalitet.

Sekoj ima svoja percepcija na situacijata, i sekoj ima razlicen dzeb i razlicni zahtevi, pa zatoa sekoj si bira toa sto mu treba i kakov vid na zagrevanje saka da ima.

Intencijata mi bese deka e vozmozno zagrevanje so klima uredi, no za celosno zagrevanje, bez dopolinelni gimnastiki od tipot dogrevanje so panelki i slicno vo periodi koga e mnogu ladno, zahtevno e da se odvrze keseto i da se kupi kvalitetna i dobro dimenzionirana klima soglaso prostorot i potrebite

U prosli 20 meseca se neam tolku smeeno ko so na thor ragnarot, iako mi trebase vreme da go prifatam tonot

Zemaa otidoa apla humor, sea neka zemat hc drama so jane foster da napraat zenakiot thor koa se bori so rak i im baknuvam race poditno

Nemora superherojski da e zanr, moze da ima u razlicni zanrovi superheroi...gledam sea new mutants ke praat horor iako mislam aquaman ke gi zaseni tamu poso james wan e reziser

Bitno ragnarok fun! (y)

U prosli 20 meseca se neam tolku smeeno ko so na thor ragnarot, iako mi trebase vreme da go prifatam tonot

Zemaa otidoa apla humor, sea neka zemat hc drama so jane foster da napraat zenakiot thor koa se bori so rak i im baknuvam race poditno

Nemora superherojski da e zanr, moze da ima u razlicni zanrovi superheroi...gledam sea new mutants ke praat horor iako mislam aquaman ke gi zaseni tamu poso james wan e reziser

Bitno ragnarok fun! (y)

mnogy funny mi beshe i na mene, ne se remember koga last pat sum se smejel like that

Темава у последен период доживува еруптирање:backa:

Продолжете со исто темпо да и развивате уште поголеми мускули на ова катче.

Po se procitano i napishano i istrazeno, obrachot se stesnuva. Odlukata po se izgleda ke bide megju parno na peleti i inverter klimi da ispoklavam na celiov sprat, vo site sobi. Utre treba da dojde eden predstavnik od Mitzubishi doma, pa i negovo mislenje da slusnam, pa ke "odspijam" edno mesec dena i ke donesam odluka. Ete, za start mozebi ke "rizikuvam" pari i ke stavam 2*3,5kw inverter vo dnevnata i edna 2,5kw vo spalnata. Ako naredna zima vidam deka ne mi se dopagja ovoj nacin na greenje, toplinata shto ja proziveduva, potroshnjata i slicno, ke lupnam naredna prolet edno parno na peleti, pa neka se pushi. Ke ispadne deka "dzabe" sum gi frlil parite za klimite ako se odlucham utre den da stavam parno na peleti, no i toa e diskutabilno bidejki klimite ke si gi koristam za ladenje pa vo sekoj slucaj ke imaat nekakva funkcija.

Po se procitano i napishano i istrazeno, obrachot se stesnuva. Odlukata po se izgleda ke bide megju parno na peleti i inverter klimi da ispoklavam na celiov sprat, vo site sobi. Utre treba da dojde eden predstavnik od Mitzubishi doma, pa i negovo mislenje da slusnam, pa ke "odspijam" edno mesec dena i ke donesam odluka. Ete, za start mozebi ke "rizikuvam" pari i ke stavam 2*3,5kw inverter vo dnevnata i edna 2,5kw vo spalnata. Ako naredna zima vidam deka ne mi se dopagja ovoj nacin na greenje, toplinata shto ja proziveduva, potroshnjata i slicno, ke lupnam naredna prolet edno parno na peleti, pa neka se pushi. Ke ispadne deka "dzabe" sum gi frlil parite za klimite ako se odlucham utre den da stavam parno na peleti, no i toa e diskutabilno bidejki klimite ke si gi koristam za ladenje pa vo sekoj slucaj ke imaat nekakva funkcija.
Па не би било џабе, во дневната едната секако ќе ти треба, а другата дај ја кај твоите или негде кој има потреба.
Сепак, првично изолација, сите ти го посочија тоа, не го игнорирај

Па не би било џабе, во дневната едната секако ќе ти треба, а другата дај ја кај твоите или негде кој има потреба.
Сепак, првично изолација, сите ти го посочија тоа, не го игнорирај
Ne, ne go ignoriram voopshto. Ke bide i izolacija, ama nema logika da stavam izolacija, da hi lupnam site pari tamu, a da ostanam bez bilo kakov vid na greenje, nema toa logika, a momentalno sum so ogranicen budzet i nemam sredstva za dvete raboti. Kukava mi e na dva sprata, prviot 120, vtoriot 140 m2. Za izolacija me mi trebaat dosta pari, ama ja mislam i nea. Kako i da e prvo greenjeto ke go reshavam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom