Jas nemozam edna rabota da razberam brat, pa te molam ako znaes da mi objasnis. Jas sega, a i vo narednive 3-5 godini, ako dade Gospod normalno da dobijam sega dete, ne mi treba da grejam nishto drugo osven dnevnata i malku spalnata, WCnjata ne mi e bitno da se topli, koga se kapam nikakov problem ne mi e edno kalorifervce da pushtam da poduvat 10 minuti. E sega, ako stavam sega parno na peleti, so 25 kw kotel, a koga ke se gream da ja gream samo dnevnata, i po malku spalnata i hodnikot, dali so toa pomalku ke troshi kotelot nego koga bi gi greel site sobi? Ili so drugi zborovi, dali kotelot na peleti si raboti i si lapa peleti bez razlika kolku sobi ti grees?
2500€ e krajnata ponuda shto ja dobiv za da postavam parno na peleti so 25kW kotel. Sega gledav, da stavam 5 klimi inverteri na spratov, 2*3,5 kW vo dnevna, i 3*2,5 kW za drugite 3 sobi bi me cinelo 2200€. Site okolu mene "me pritiskaat" za parno na peleti, najlogicno bilo, najmnogu rabota ke mi zavrshelo, i nema da sum troshel mnogu peleti, klimite ne bile za greenje na kukja, parno si bilo parno. Ke sme go stavele parnovo, a ke sme greele samo dve sobi, pa ke sme troshele premalku peleti.