Kotelot na peleti odrzuva temperatura na voda. Ako grees pomalku prostorii, pomalku radiatori pobavno bi ja ladele vodata i pomalku bi trosel. Za greenje na cel prostor kako so go opisa ne bi ocekuval da trosis < 2 vreki denot. Za dnevna i spalna ~1 vreka odese kaj mene emtoa vo stan.Jas nemozam edna rabota da razberam brat, pa te molam ako znaes da mi objasnis. Jas sega, a i vo narednive 3-5 godini, ako dade Gospod normalno da dobijam sega dete, ne mi treba da grejam nishto drugo osven dnevnata i malku spalnata, WCnjata ne mi e bitno da se topli, koga se kapam nikakov problem ne mi e edno kalorifervce da pushtam da poduvat 10 minuti. E sega, ako stavam sega parno na peleti, so 25 kw kotel, a koga ke se gream da ja gream samo dnevnata, i po malku spalnata i hodnikot, dali so toa pomalku ke troshi kotelot nego koga bi gi greel site sobi? Ili so drugi zborovi, dali kotelot na peleti si raboti i si lapa peleti bez razlika kolku sobi ti grees?
2500€ e krajnata ponuda shto ja dobiv za da postavam parno na peleti so 25kW kotel. Sega gledav, da stavam 5 klimi inverteri na spratov, 2*3,5 kW vo dnevna, i 3*2,5 kW za drugite 3 sobi bi me cinelo 2200€. Site okolu mene "me pritiskaat" za parno na peleti, najlogicno bilo, najmnogu rabota ke mi zavrshelo, i nema da sum troshel mnogu peleti, klimite ne bile za greenje na kukja, parno si bilo parno. Ke sme go stavele parnovo, a ke sme greele samo dve sobi, pa ke sme troshele premalku peleti.
I jas bev vo slicna pozicija kako ti. Vkupno 5 sobi + 2 kupatila no za sega isto kako tebe koristam dnevna i spalna. Kaj mene parno instalacija veke bese namestena zaedno so radiatori kupiv samo pecka.
Od pred nekoj den namestiv Gree Hansol -20 vo dnevna a vo spalna veke imav postar inverter. Vcera za 24h potrosi 9kwh so e ~40 denari. Pri odrzuvanje na temperatura vo prostor 22 stepeni i koga sme doma 24.
Od se sho imam do sega iskuseno imam nekolku zaklucoci:
- Peletite great ama se mnogu poskapi(barem 3-4 pati vo sporedba so klimi) i povtorno da treba da kupam pecka ne bi ja kupil a investicija sose parno instalacija i radijatori ednostavno ne mozi da opravda.
- Klimite great, emtoa salam great ako gi koristis pravilno i trosat smesno malku.
- po Gree se pluka bez osnova