!?
Ако дочитуваш до крај пред да коментираш во последниот ред од мојот пост убаво си пишува ...
„Маслениот радијатор грее подобро, повеќе и за помалку пари и е далеку најдоброто и најбезбедно грејно тело од уредите со cop 1

“
А што се однесува до "инерцијата" ти го земаш во предвид само почетокот и крајот а не и паузите кои ги прави термостатот за кое време радијаторот грее а панелот и сите други НЕ. Значи, откако ќе постигне работна темп. радијаторот на температури над нула и во добро излолиран стан една релативно мала соба ја одржува без проблем на 24C уклучен на „кец“ и со термостат на 50% и притоа за време од 1h работи (троши струја) помеѓу 30-45мин.
Грубо пресметано, со потрошувачка од 400-800W / 1h (тука некаде као полош инвертер) се топли пристојно, нечујно , економично и безбедно.
Зборувам од искуство, проверено и тестирано со години не од рекла казала .. ! Кај мене радијаторите работат 24h. Значи ги користам за константно греење во преоден период. За брзо загревање имам „кварцна“ од 3KW i и „Тајфун“ не со метални бескорисни, туку со керамички(како од термо печка) или како веќе се викат, грејачи од 3KW на монофазна ама ги користам по 15мин- 30мин максимум за брзо постигнување на саканата температура после подолг период негреење 12h, 24h итн. , а потоа продолжува радијаторот нон стоп.
И да, имам инвертер, не еден туку два, од по 5KW, бидеќи станот е голем и има лош распоред за греење така да ми фали трет инвертер здравје натаму . Секој писмен ги знае нивните предности и јас не мислам да додадам ништо тука...но !
Добрата клима е скап уред , 40К нагоре, sky is the limit ! и на жалост во Македонија ретко кој може да си дозволи таков уред (читај ДОБРА клима, не Нео, Тесли, Фаворити и остали клонови), додека маслениот радијатор кошта 4000-5000 ден, brand ако е, ептен е едоставен, нема расипување и одржување и накрај краеви кога /ако цркни после 5 години ќе купиш нов за 5000 ден.
Инвертерите во преодниот период кај мене работат цело време како On-Off клима што е ем неекономично ем не претерано добро и здраво за неа...
Да, знаам, предимензионирани се климите(според просториите), ама само над „нула“, веќе на -5 C и посебно на -10 , -15 си се баш, епптен токму

. Си работат нон стоп, рамномерно, без гасење и со пристојна, ниска, потрошувачка...
Значи за другите не знам, но за мене најдобар уред за греење не е еден туку е комбинација од набавната цената , животниот век и одржувањето на грејното тело, просторијата, саканата температура на загревање , брзината на загревање, потрошувачката при тоа греење и секако сезоната на загревање...