Конечно нешто од стрелец, што според мое скромно искуство е реално. Да, на овие температури секако дека троши ( секако во зависност од топлинските загуби на објектот) Кај мене на овие темепратури далеку под О степени троши и не се спушта под 1000-1100 вати на час, а воедно е зголемена и бучавоста. Но работи и не се дава, целата надворешна е со снег и мраз, но работи и најважно грее. Целта ми е реално да ги прикажаме состојбите и без меѓусебно да се надмудруваме кој има најдобра клима и кој какви слики и мерења прикачил ( една иста клима во различен простор и различно се однесува ). Сепак да не заборавиме за економично греење важно, но и можеби најважно е колку просторот е изолиран и има мали загуби.Pri vakvi niski T najbitno e klimata kolkava T dava na izduv i so kolkav izduv go pravi toa.
Na pomala brzina na Fan ke dade povisoka T na izduv.
Na pojak izduv i brzina na Fan ke dade pogolema T na izduv.
Ova mislam na site im e jasno, zatoa slika od termometar pred klimata bez da se znae izduvot ne vredi.
Posto znam kolku dava na izduv FH35-VE na -10(-12) redno ke bese da pokazese nekoj i izduv na poeftinite klimi koi treba da se okolu 45C ili pod toa.
Ke dobiete video kolku T dava na Izduv FH35-VE...ama i trosi.
Bitno e slednovo, barem za mene sto vo ovie denovi se zaborava i zabosotuva.
Dali trosi ili ne klimata na temperaturi od -10C i -15C e nebitno zasto klima so upola cena kolku i da povlece struja nema da moze da izvadi takov topol vozduh na vakvi niski T. Ili ednostavno "eftina klima" nema da ve zgree i vo vakvi uslovi ke mora da dogrevate, a dogrevanje vo vakvi denovi dava duplo KW/h na smetkata za struja.
Zatoa merenjeto tashaci so klimi ~30000den koi kao bozem malku trosat na ladnovo, ama ne great i voopsto ne se vo rang na ova Mitsubishi (ili slicni) ako nemaat muda sega na ladnovo da pokazat T na izduv moze da kjutat od sega pa nataka.
Ke dobiete i video (potocno 2)
До сега јас сум задоволен од Fujitsu LUCA. Не тврдам дека е идеална клима. Не тврдам дека е најдобра, не тврдам дека за она што може да го понуди има најприфатлива цена. Таа знае( осоебно сега во овие услови) и да троши,но едно знам дека во простор кој би бил подобро изолиран од мојот сигурно би била уште поефикасна и греењето со неа би било уште поекономично.
На крај добро што вакви услови кај нас не траат долго, па кога се ќе се собере и одземе ( вклучување на помош со други уреди во вакви екстремни услови ), загревањето со клима уреди прави да биде едно од најекономичните. Редно е да се покрене некаква граѓанска иницијатива да субенционирање на набавката на клима уреди-инвертери за загревање во комбинација со субвенционирање на вградување на термо изолација на објектите. Сметам дека субвенционирањето на вградување на термо изолација на објектите е основа за се. Ќарот од тоа ќе го има државата, џебот на народот, а богами ќе имаме и почист воздух.
)))