- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
kupi CER Cacak
kupi CER Cacak
БЕГ, сметките се ниски пошто сме скоро сите уклучени и има минимални топлински загуби бидејќи зградата е енергетски ефикасна.Не сме се разбрале, никаде не коментирав за температурата. Ти кажав имам пример каде дневната е добра навечер кога ќе згасат се намалува имам и пример во стара зграда кај што се отвараат прозорци. Само што ни едните ни другите немаат така ниски сметки за парно. Тоа ме интересираше на кое парно си шти ти е така ефтино.
Ne sum koristel peleti a i ne mislam. Nejkam da ti pametuvam ama ke ti kazam na zapad masovno gi isfrlaat skapo platenite pecki i gorilnici na peleti i masovno gi zamenuvaat so toplotni pumpi. Peletite se relativno skapi i ne se isplakjaat. Zaebancija so skladiranje na peletite i so cistenje na peckite ima isto kako so drvata. Mnogu slucaevi ima sto se prodavaat skart peleti pa posle peckite gi nejkat. Na eden prijatel lani ova mu se sluci, edvaj gi vrati nazad peletite nekoj bosanski zema. Ima obicna pecka na peleti ne e za parno i nonstop se zali deko mnogu mu trosi i deka ne se isplakalo. I vika deka cenovno skoro isto bilo kako so termo da se grees. Go izlazale deka malce troselo ama sega realno se gleda deka e daleku od toa.после многу читање гледање предомислување и уше шо се не, а нарочито тепм. последниве неколку дена ке кажам ти ибам и инвертор и се. дефинитивно се решив за парно на пелети. еве за ова се решив поточно https://thermoflux.ba/bs/kamini-na-pelet/interio па додека уше не сум склопи дил. некој нешо да каже pro/cons и сл.
п.с. поточно интерио-20
фала
Prednost vo odnos na drvata e ramnomerna regulacija, i moznost za avtomatsko palenje t.e. startuvanje. Za cenata na cinenje i higienata go delam tvoeto mislenjeNe sum koristel peleti a i ne mislam. Nejkam da ti pametuvam ama ke ti kazam na zapad masovno gi isfrlaat skapo platenite pecki i gorilnici na peleti i masovno gi zamenuvaat so toplotni pumpi. Peletite se relativno skapi i ne se isplakjaat. Zaebancija so skladiranje na peletite i so cistenje na peckite ima isto kako so drvata. Mnogu slucaevi ima sto se prodavaat skart peleti pa posle peckite gi nejkat. Na eden prijatel lani ova mu se sluci, edvaj gi vrati nazad peletite nekoj bosanski zema. Ima obicna pecka na peleti ne e za parno i nonstop se zali deko mnogu mu trosi i deka ne se isplakalo. I vika deka cenovno skoro isto bilo kako so termo da se grees. Go izlazale deka malce troselo ama sega realno se gleda deka e daleku od toa.
Pros:после многу читање гледање предомислување и уше шо се не, а нарочито тепм. последниве неколку дена ке кажам ти ибам и инвертор и се. дефинитивно се решив за парно на пелети. еве за ова се решив поточно https://thermoflux.ba/bs/kamini-na-pelet/interio па додека уше не сум склопи дил. некој нешо да каже pro/cons и сл.
п.с. поточно интерио-20
фала
Едит:Еве сега видов дека и ROLI прашал за истото@yamaha10 izracunaj mi cop nekako ja racunam ama strasno mi izgleda 4.95 a ne e u-crown, change e
Ako tocno sum merel eve vaka bese podesena: postavena na 30c vo vtora brzina na izduv. Nadvor bese -14c a vo sobata 21c na visina od 1m. Termometarot na usis pokazuvase 28c a na izduv 53c a potrosuvacka od 1720w, znaci izmereno na najvisoki mozni vrednosti. Mozebi na izduv ce otidese I malu povece ama mislam deka I ce otidese vo defrost da ja ostavev uste malu
Не знам дали имаат сајт, еве линк до постот. Гледав Mitsubishi нудат низ Европа модели што почнуваат од околу 3.000 евра. Прашај нашиве увозници што имаат или можат да ти донесат. Или едноставно сврти еден круг по продавнициве низ Скопје, они ќе прашаат за тебе.ај прати ми линк до мидеа-та, топлотна пумпа до кај 3000 евра ако има без размислување ја ставам. ама ко што гледав 6000 евра нема да ме раскрстат а толку ич не ми се дава.
Во ред е да научам нештоне барај COP на 53с издув, знаеш дека ќе биде мал. Но еве за тебе и за сите други нека рачунаат, а посебно за монтажерот @macci да научи нешто корисно
0.34 x 25 x 410m3 = 3485w топлина дава на излезот, поделено со 1720 = 2.02 COP
Не го прашувај кога незнае и онoд формулата само 430м3 претпоставувам дека е проток на воздух низ внатрешната единица другите ако сакаш да ги објасниш што и од кај се извадени за да знам како се пресметува, и јас сакам да научам нешто топеќе за COP-от.
pod 7 posto imas pari kupi gi site objekti vo maaloto i toa si go resil1. не е проблем плакање
2. и тоа не ми е проблем
3. е тоа во право си
4. ок, за тоа ке купувам од по саалам фирми, да речеме мак петрол, може ке се поскапи малку ама барем ке бидам колку толку сигурен, ваљда нема мак петрол да се клосарат и тоа да го прават, сепак се фирма
5. не е проблем, имам и луге и план
6. не е проблем, имам дома некој што по цел ден седи
7. е тука не знам шо да кажам
ај прати ми линк до мидеа-та, топлотна пумпа до кај 3000 евра ако има без размислување ја ставам. ама ко што гледав 6000 евра нема да ме раскрстат а толку ич не ми се дава.