Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вреди да се размисли. :)
Што има за размислување??
Јасно е што е најекономично, прашањето е само дали можеш си дозволиш (веднаш). Ако одговорот е ДА, купуј одма. Ако одговорот е НЕ, тек тогаш е јасно дека ти треба клима (и време е да почнеш да штедиш за една). ;)

21 grams ми беше апла досаден едвај 15 минути издржав овој дел торо ми е неподнослива појава

Здраво gigovit :) Така планирам со tax free 19% мислам дека е, не 20% ( ќе пишам пак точно колку ќе биди). Пријателка ми кажа дека во продавницата кај што го купуваш инвертерот ти даваат 2 сметки едната оригинал колку што кошта и толку си плаќаш и друга сметка со 300€ за да ја поминиш на граница без давачки, и јас ќе му ја покажам само таа сметка од 300 € :) Се надевам и јас така да ја поминам границата :) Накнадно ќе пишам како ќе поминам:)
Среќен Божиќ! За многу години! Поздрав

Sent from my GT-N8000 using Tapatalk
http://premiertaxfree.com/how-shop-tax-free/greece еве ова го најдов на нет, 23% е супер ако е така :)

По цените во грција на тие марки/модели што @Scorpio83 ги спомна збориме за буџет од 1000евра па две 12ки (од тие марки) ке отидат доста над таа сума. Фуџитсуто за кое зборувавме е со ознаки ASYG18LFCA / AOYG18LFC со цена 850~900евра на грчкиот скроутз. Митсубиши HJ50VA кај нас е 55000 што е исто па и поефтино од грција само незнам дали ја имаат во Енергосистем и појаката HJ71VA, во ценовникот што го имам ја нема 7цата па најдобро да си прашаш дали ја носат кај нас и што цена е, ако е прикладна цената ке имаш и гаранција ако ја земеш од тука. Само тој модел е основен и доста слаб за греење па поготово за во Битола.
Стрелец и ти мислиш дека на темпертури од -5 и повеќе Тошибата Сузуми плус 22000btu нема да го грее просторот ? Уште сум во недоумица , среда одам за Грција и сеуште незнам која ќе ја одберам за 57м2 греење, ајде ти како поискусен на форумот препорачај ми , буџетот ми е 1200 € максимум, не можам повеќе да си дозволам, Тошиба, Митсубиши, Фуџитсу ... Во Лерин ќе одам во две продавници едната има и веб сајт www.kotsovolos.gr , а другата има но ги нема климите , таа е www.megaeuronics.gr
Поздрав

Во Лерин ќе одам во две продавници едната има и веб сајт www.kotsovolos.gr ....
Поздрав

Абе овој ќе да е наш, Кочо волот;)
Не даде ли некој линк до некоја продавница од Солун, близу Икеа? Како да беа поевтини цените таму.

Абе овој ќе да е наш, Кочо волот;)
Не даде ли некој линк до некоја продавница од Солун, близу Икеа? Како да беа поевтини цените таму.
Хахаха има во Солун исто еве линк www.electronica.gr ама јас поблиску одам до Лерин :) Поздрав ;)

После кружењето околу столица ти си ми втор најголем хит (y)Продолжи така ....

Хахаха има во Солун исто еве линк www.electronica.gr ама јас поблиску одам до Лерин :) Поздрав ;)

Ovaa klima na Fujitsu veruvam deka najmnogu zadovoluva za tvojot prostor, ima dobar minimum, ima najgolema snaga na maksimum sto moze da povlece, cenata e super, dobar cop i eer, sigurno mnogumina ke se slozat, a i postoi interes nekoj da koristi konecno fuji na forumot i da kaze nesto poveke za niv
http://www.kotsovolos.gr/site/air-c.../7.000-to-15.000-btu/111151-fujitsu-asyg18lfc
http://www.electronica.gr/AD5A12F7.el.aspx samo 860 evra u solun kako general fujitsu, a u osnova e istata klima

Кој имате куќи свртени кон јужна страна пробајте го ова, можеби и ќе ви намали на сметките за струја за некој денар :)

Ovaa klima na Fujitsu veruvam deka najmnogu zadovoluva za tvojot prostor, ima dobar minimum, ima najgolema snaga na maksimum sto moze da povlece, cenata e super, dobar cop i eer, sigurno mnogumina ke se slozat, a i postoi interes nekoj da koristi konecno fuji na forumot i da kaze nesto poveke za niv
http://www.kotsovolos.gr/site/air-c.../7.000-to-15.000-btu/111151-fujitsu-asyg18lfc
http://www.electronica.gr/AD5A12F7.el.aspx samo 860 evra u solun kako general fujitsu, a u osnova e istata klima
За 57м2 велиш ќе задоволи греење. Fujitsu 18 а не 24? Или подобри cop и e'er има 18? Иначе цената му е одлична во Грција, а во Хидро Сет е 70 990 ден, ајде и другите нека се сложат и конечно да се решам и да одам да ја земам :) Сметката за струја до денес ми е 8873 ден, а има уште 7 дена до 15ти :(((( Ми се плачиии :(

За 57м2 велиш ќе задоволи греење. Fujitsu 18 а не 24? Или подобри cop и e'er има 18? Иначе цената му е одлична во Грција, а во Хидро Сет е 70 990 ден, ајде и другите нека се сложат и конечно да се решам и да одам да ја земам :) Сметката за струја до денес ми е 8873 ден, а има уште 7 дена до 15ти :(((( Ми се плачиии :(
Najbiten element pri greenjeto e izolacijata, toa posebno doaga do izraz pri greenje so klima, tolku se osetlivi sto odma reagiraat ako ima golemi gubitoci i potrosuvackata mnogu se menuva. Nebuloza e toa dali ke zagree ili ne, posebno ako ima dobra izolacija. Se diskutira taa bila pomokna, onaa bila poslaba na -5, -10 i slicno. Koga se grees so klima ti ne ja zagrevas prostorijata od nula, ti samo ja dogrevas sobata zaradi gubitokot na toplina koj nastanuva, ili eventualno menuvas 2-3 stepena pogore ili podole sprema momentalnite potrebi.
Nebuloza i Glupost e deka ti treba 4-5 kilovati toplina da ja grees prostorijata koja bila tolku golema kako tvojata, pa dali nekoja klima bila tolku mokna na -5 ili na -10. Tebe ti treba duri i vo takvi uslovi 1-1,5 pa neka e i maksimim 2 kilovati toplina, a toe e pretvoreno vo potrosuvacka 300-600 vati na cas. Koja klima i da ja zemes poveke ke imas problemi so naviknuvanjeto na greenje so nea, kako sto e sum, struenje na vozduh, eventualna buka na nadvoresnata edinica pri defrost i slicno, otkolku so toa dali prostorijata ke bide zagreana.
Zemi si ja ti najeftinata od 860 evra, em e eftina em e mnogu dobra za tie pari.

Druze gream prostor so klima od 54 m2 kujna dnevna predsoblje i 1 spalna 24 saati so toshiba suzumi 16 plus greenje navecer vo 2 spalna kaj sin mi so konvektor(preku den i taa e otvorena i se dozagreva so klimata znaci plus 16 m2) plus konvektor vo wc koe raboti 12 h 9so reg.potrosuvacka na struja 2500 )total 7500 za mesec dekemvri ( zaklucno do 05.01)
taka da stavaj klima pobrzo dodeka e zimna sezona
istiot period lani plativ 3500 poveke za greenje so konvektori a nedogrean pak

Кој имате куќи свртени кон јужна страна пробајте го ова, можеби и ќе ви намали на сметките за струја за некој денар :)
Дури и татко ми денес кажа за ова, како чудо невидено да се случило (а кога му кажував преклани, ми се потсмеваше). :cautious:
Еден професор по математика и информатика од Параќин, Србија, од празни лименки од пиво направил соларен панел кој температурата на воздухот од минус 5, ја загрева на плус 52 степени Целзиусови, пренесува српски „Курир“.“

Луѓето се склони кон паѓање во несвест, за измислена топла вода. Демек треба професор да си, за да повториш нешто што со години се прави (и се видео документира на јутјуб).
Извини ако ти ја расипувам еуфоријата, ама уште пред неколку години пишувавме овде за соларни панели од лименки... ;)[DOUBLEPOST=1452276864][/DOUBLEPOST]
POstavljen-panel-na-zidu-kuce-e1451986966603.jpg

Професорот: „Недостатокот на овој изум е тоа што работи само кога денот е сончев“

big_laugh_lol.gif

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom