Јас вака ја пресметувам сметката за струја на оваа веб страна
Zdravo Scorpio
Ke si zemam za sloboda da prokomentiram na nekoi opshti raboti okulu tvojot energetski problem. Ako za nekoi raboti se povtoram so nekoi drugi clenovi, odnapred se izvinuvam.
Kako shto procitav, imash impresiven dneven prestoj za zatopluvanje i ushte poimpresivni smetki. Dobro e shto e sfateno deka imash problem.
Bidejki si od BT (ako dobro razbrav), ne znam dali se obrati vo EURO KLIMA (pod Crn most kaj Alfaelectronic) i vo Termo Centar "Tehno Bitola". I dvete se konkurentni firmi i mozat da ti dadat konkretni ponudi. Cenite na klimite gore-dolu vo MK se isti.
Vo Grcija, Toshibata, Fuji, Fujitsu...se poeftini od kaj nas. Koga pravish kalkulacija, kolku ke te koshta edna klima kupena od GR, stavi cena minus danok (so nadez deka ke go vratish), patni troshoci, NO ako dobro procitav, sakash na nasha granica so nekoja imaginarna fiskalna da platish danok za vo MK. Klimata ti mozesh da ja vnesih po legalen pat ili po ilegalen pat. Legalniot pat znaci klimata da ja prijavish na granica, a nashata carina ti presmetuva po kataloshka vrednost, kolku bi cinela klimata i vrz osnova na taa kataloska vrednost, ti presmetuvaat danok. Vtoriot nacin (jas go nemam upotrebuvano isto taka), e da platish "pod raka" i da pominesh poeftino, shto spored mene e rizicno.
Druga rabota, shto sakam da ja posocam, garancijata. Shto ako (ne daj boze) klimata ima nekoja maka ili ne raboti? Togash shto ke pravish?
Moj sovet e da stavish se na kantar, odluci se za konkretni modeli, postiraj ovde. Posoci ti konkretni klimi, koi ti fatile oko a ovde ima spremni deca, koie ke gi analiziraat. Bidejki jas ne sum strucen za takvi analizi, onaka narodski kazano, za sekoj model koj mozish da si go dozvolish, prashaj vo prodavnicite, kolku KW toplina isporacuva modelot na -7 nadvoreshna temp, kolku na -10. Toa tebe ti e dovolno za da znaesh kolku e mokna klimata. POsle toa postiraj ovde, pa ke se proveri kolku ti e tocno kazano.
Imaj ja vo predvid i dolzinata na garancijata (ako zemash od MK).
Da ukazam na faktot, deka ako imash klima, panelite zacuvaj gi, bidejki se dobra potkrepa vo odredeni situacii (ne gi frlaj, poklonuvaj, prodavaj).
Se nadevam deka ti pomognav neshto.
Pozdrav