Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 29.025
- Поени од реакции
- 38.947
Jaс би рекол разбирливо за 13m2, тоа му доаѓа 4х3 или така нешто. Нема кај да се скриеш од дувањето. Мене тоа нема да ми биде некој проблем, собата е 32,4м2 и местоположбата ќе биде таква да климата нема да дува директно на местата каде ќе се седи во 90% од случаите.
Ама не спорам тука, комфорот секако е на страна на инверторите а и исклучително се ретки фикс-спид климите со можност на греење на јаки минус темп. (а притоа да се со добар СОР на тие ниски темп.)
Да не знаеш колку им е гаранцијата во Хидросет? Нешто као Фуџитсу давале одделна на електроника (1-2 год слушнав) и одделна гаранција на компресорот...
Плус мислам дека најскапа монтажа од сите имаат Хидросет, 5000+ден.
Туку, за 13м2 што ќе ти е 12000BTU... нека ме поправат поискусните ако грешам, ама нели 9000BTU би биле и повеќе од доволно за 13м2, посебно пошто е Фуџитсу?
Сигурен одговор би бил некоја инвертор 9ка (9000бту) од попознато име, Фуџитсу можеби. Или некој LG, зошто не и Panasonic. Samsung за инвертори не ги сакаат по форумите, наводно имало причина но дали има проблеми и со новите модели -не знам (и не би ни ризикувал, иако баш Самсунг можам да го зеам со попуст). Има и поевтини инвертори, и ќе вршат работа најверојатно -ако во најладните денови/месеци има можност за догревање со нешто друго.
Ама не спорам тука, комфорот секако е на страна на инверторите а и исклучително се ретки фикс-спид климите со можност на греење на јаки минус темп. (а притоа да се со добар СОР на тие ниски темп.)
45.800ден ми го понудија мене пред некој ден, ама не напишаа точно кој ASYG12 модел е. Ако одам на Фуџитсу (не ми е баш фаворит) секако ќе барам LT (ако е со нормална доплата. LEC мислам дека беше специфициран до -7с?...imam namera ili da zastedam so nekoj vivax inverter za 30.000 den. ili da ne se igram i da ja kupam Fujitsu 12lec vo hidroset za 45.000 so profi montaza nivna.
Да не знаеш колку им е гаранцијата во Хидросет? Нешто као Фуџитсу давале одделна на електроника (1-2 год слушнав) и одделна гаранција на компресорот...
Плус мислам дека најскапа монтажа од сите имаат Хидросет, 5000+ден.
Туку, за 13м2 што ќе ти е 12000BTU... нека ме поправат поискусните ако грешам, ама нели 9000BTU би биле и повеќе од доволно за 13м2, посебно пошто е Фуџитсу?
Тука веќе работите стануваат посложени. Многу зависи од изолацијата и тоа дали климата ќе биде единствено грејно средство, поточно дали само таа ќе се користи за греење.Благодарам за одговорот. А ако ми треба и за греење кој модел го препорачувате?
Сигурен одговор би бил некоја инвертор 9ка (9000бту) од попознато име, Фуџитсу можеби. Или некој LG, зошто не и Panasonic. Samsung за инвертори не ги сакаат по форумите, наводно имало причина но дали има проблеми и со новите модели -не знам (и не би ни ризикувал, иако баш Самсунг можам да го зеам со попуст). Има и поевтини инвертори, и ќе вршат работа најверојатно -ако во најладните денови/месеци има можност за догревање со нешто друго.