Етееее *пелетите* дојдоа кај нас! НАЈЕВТИНОТО ГРЕЕЊЕ! .....Велат во рекламите во весниците! Пелетите спакувани во Џамбо-кеси, слични на храна за волчјакот.... Нетребало секојдневно полнење на печките, еднашка на 2-3 дена! Чистење на 2-3 месеци! ЕЈ ШТО УБАВО!? Дури и Јанко од *Бурек* ги фалеше! Полна уста фалби! Само вели тој требало некое црево слично на климатизерите.... сепак имало издувни гасови! Зборува, зборува - јаде бурек.... го фали овој систем, се во суперлативи..... и вели Јанко - *А СЕГА РЕКЛАМИ* молам? Смешки!!!.... Па рекламата само што ја заврши бре Јане! :nesvest:..... Но ниту Јанко, ниту во рекламите што одат во штампа не ја кажуваат ДОБРАТА ВЕСТ! А таа е дека една печка која е специјално дизајнирана за пелети чини... ситно 1200 па нагоре ЕВРА се разбира! Се прашувам што е тогаш економично во овој тип на греење? Велат 2500 ден месечно за печка која би давала континуирано 4-5КW енергија! Онаа најевтината од 1,200 Евра! Била опремена со електроника, па овозможувала автоматско вклучување, исклучување, температура .... и тн! ПА ТОА ГО МОЖЕ И НАЈИДИОТСКИОТ КЛИМА УРЕД! ОНОЈ ШТО ЧИНИ 9,000,-!!! А веќе кога ги спомнав, за 1,200 Евра, би си купил два ИНВЕРТОРА од типот DAIKIN, FUJITSU...ili MITSUBISHI....(кои BTW се Мерцедеси меѓу Инверторите).... со снага за греење 3,5-4,5Кw .... а со потрошувачка од 0,8 - 1Кw/h исто така и кај инверториве што ги спомнав не треба секојдневно полнење, чистење, цепање дрва и тн.... И кај овој систем како реков и те како е можно програмирање....но предностите се многу поголеми! Нема со два уреда да греам само една просторија туку безмалку цел стан од 60-70М2 СО ИСТАТА ИНВЕСТИЦИЈА ЗА КУПУВАЊЕ НА УРЕДИТЕ И СО ИСТА МЕСЕЧНА ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕТО!!!.... А бонусот е климатизација (ладење) Летно време!!!.....
Пелетите (ми се чини) со цените на печките се ТОТАЛНИ АУТСАЈДЕРИ!!!
Ич не се слагам со твојот пост младичу,како за твоја информација тие печки кренаа огромен интерес кај населението,познавам и некои кои веќе земаа..Прво правиш фатална грешка:
Споредуваш клима и камин .. човече клима е ствар за ладење,бар за мене, ама никогаш не би се греел на клима..прво зашто троши струја како глоба, а знаеш и самиот колку е качена струјата во последно време и уште колку че се качува, а второ климата никогаш неможе да затопли толку добро колку што може дрво и камин..климата го суши воздухот го прави сув и спарен и мене ми е многу непријатно во таква просторија да престојувам,едноставно ме кине глава дури и свеста ми се врти, зашто климата го цеди кислородот и неможеш да дишеш..(мое мислење)
Второ околу печкиве на екоспар, мислам дека се паметна инвестиција која ќе се врати за неколку години и притоа имаш миљон предности и погодности во однос на класичните камини..не ти треба дрва,па да сечеш дрва па да цепиш,па да складираш,па да чистиш и миљон други глупости ..
И на крај,секој кој се греел на дрва, без размислување би земал камин него да се грее на парно или струја, тој што не се греел незнае :wink:
Едит: Дали некој знае кое производство се екоспар,мислам која е земјата на потекло ??