МПЦ не благословува бебе од епрувета!

• Креатор на темата Креатор на темата bobi2008
  • Време на започнување Време на започнување
Не реков дека немаат, само ја споменав дискутабилноста на таа епруветска креација, која , ајде, за тековни потреби, ќе ја наречеме човек. А дали имаат можност за спасение? Па спасението не зависи ни од мене ни од моето мислење, туку од МИЛОСТА Божја.

Пак цитати? А каде е споменато ваквото, „научно„ зачнување луѓе во Писмото ? Каде Бог го благословоил таквиот начин на раѓање луѓе?

„ А на жената и рече: „Кога ќе бидеш бремена, ќе ти ги умножам и преумножам маките, со болки ќе раѓаш деца и ѓе се приклониш кон маѓот свој, и тој ќе ти биде годподар„
(Постаноик, 3.16)
„Потоа Адам легна со жената своја Евам која зачна и го роди Каин и рече:„ Придобив човек од Господ!„
(Постаноик, 4.1)

Во овие цитати, НЕ ГЛЕДАМ неприроден начин на зачнување луѓе!

Бегаш од одговорот! Прашањето беше можат ли овие луѓе да се спасат? Не за зачнувањето.
Факт е дека се зачнати! Криво/Право тоа е! Мене ми е важно да и овие души слушнат за Господ и се спасат. А на челото не му пишува 'ЈАС СУМ ОД ЕПРУВЕТА'. Замисли си ти ми лафиш за спасение, тоа ЧУДОТО поверува и по некое време дознаваш дека е ЕПРУВЕТА и му велиш 'е па синко не знам дали ќе можит'

Но ајде, на некој начин и одговори на почетокот. СПАСЕНИЕТО Е ОД ГОСПОДА!

Пак цитати? А каде е споменато ваквото, „научно„ зачнување луѓе во Писмото ? Каде Бог го благословоил таквиот начин на раѓање луѓе?
A каде во библијата се спомнати компјутери?
Телефони?
Автомобили?
Авиони?
Вселенски Летала?
Стапнување на месечината?
Технолигијата, и чудата кои таа ни ги нуди?

Или, се тоа е против религијата?

A каде во библијата се спомнати компјутери?
Телефони?
Автомобили?
Авиони?
Вселенски Летала?
Стапнување на месечината?
Технолигијата, и чудата кои таа ни ги нуди?

Или, се тоа е против религијата?

Како збирка од Стар и Нов Завет, Писмото е дефинирано во раниот втор век од.н.е. Според тоа, нелогично е да се бараат прозводи од 20-от век во книга дефинирана во 2-от век.
Патем кажано, на темава зобруваме за зачнување луѓе, кое ни оддалеку не може да се спореди со било кое друго создавање, Создавањето нов ЧОВЕК е чудо и одговорност а не фабричка хиперпродукција.

Епа сметај ти на бебето од епрувета како производ на 21 век и нема да има никаков проблем:)

Глупост и е ова на црквата, нека не се меша во наука

Црквата е инстутуција која се занимава со духовно-етички а не световни категории. Црквата не се меша во науката, но пошто и Црквата е дел од овој свет, има право да ПРЕДУПРЕДИ на сите можни последици од оваа научна будалаптина. А научните експерименти, во името на „напредокот„ ќе продложат и понатаму, независно од црковните реакции.
„..во светот ќе имате соблазни...но тешко на тие од кои соблазните доаѓаат..„ вели Христос.

Епа сметај ти на бебето од епрувета како производ на 21 век и нема да има никаков проблем:)

А какви ли ќе бидат бебињата во 26-от век? Виртуелни?

Како што тргнала работата Мики, немој да очекуваш да има 26 век;)

Веќе и атеистите, кои сеуште не ги зафатило световното лудило, САМИТЕ забележиваат дека со светов нешто НЕ Е ВО РЕД. Што се однесува до 26-от век, некои од световните мудерци велат дека иднината ќе била се поубава и поубава...

Ало, ја никад не сум кажал дека сум атеист! Само дека не верувам во господ на начинот како што е претставен, а религијата има многу грешки во историјата и ги повторува, што е најтрагично......
А за да целата популација свати дека и наштетува на природата максимално треба да се случи нешто многу трагично, што и ќе се случи!

Мики првото бебе од епрувета се родило во далечната 1978..и јас колку што знам е сосем нормално..

Па значи човекот е Бог..оти и тој може да даде живот..

Споредбата за еднокелисиките организми и човекот...Мики друже..не ми текнува..ова е страшно..

Само што го по забележав коментарот па да одговорам:

- тоа што е нормално ео една работа а јас пак ќе кажам дека треба да се разгледа неговото вкупно однесување на ЕТИЧКИ план а не само на световен (дали преоѓало на „црвено„ и сл).
- човекот не е Бог, но очигедно е дека некои поединци од родот човечки сакаат да БИДАТ бог..а така сакаше и Ангелот Деница па јасно е што се случи со него. Бог не го отстапува својот престол никому.
- споредбата со едноклеточните организми ја направив од следната причина: да покажам дека има и друг начин за размножување кај живите творенија кој е прилично автономен (не зависи од нечија „рака„) и дека не е никаков проблем да се создаде жив организам во епрувета, па нека биде тоа и човек. Да, створеното ќе биде живо на физичко/телесно ниво, па и на душевно, но за оние кои се исповедаат за христијани, многу побитна е духовноста од другите човекови особини. Опасноста се наоѓа токму во духовноста од тоа новопечено творение. Правосалвието токму на тоа предупредува: дека новото товрение може да биде неавтономно во донесувањето на своите одлуки па дури и злоуптребено и инструирано во чинењето на најголемите ѕверства кои можат да се замислат, а притоа тоа творение да нема никаква грижа на совест и одговорност за своите постапки.

Louise Joy Brown (born July 25, 1978, in Oldham, Greater Manchester, England) was the world's first baby to be conceived by in vitro fertilisation, or IVF.

She is currently a postal worker and was previously a nursery nurse at a childcare centre in Bristol.

Brown married on September 4, 2004. She gave birth on December 20, 2006 to a baby boy, after trying to get pregnant for around six months. The child was conceived naturally. Her son was born in Bristol, England weighing just under 6 pounds
Ми делува сосема нормална за човек без душа....

Ми делува сосема нормална за човек без душа....

Велиш, „ти делува„? А лично, си го видел? Си контактирал со него? Можеш ли лично да го процениш неговото однесување? Имаш податоци за тоа какво било/е неговото однесување? Или за било кој , кој е зачнат во „епрувета„? Некоја научна студија и согледување на таков случај?

Велиш, „ти делува„? А лично, си го видел? Си контактирал со него? Можеш ли лично да го процениш неговото однесување? Имаш податоци за тоа какво било/е неговото однесување? Или за било кој , кој е зачнат во „епрувета„? Некоја научна студија и согледување на таков случај?

А ти од каде ќе знаеш дека е некој од епрувета бе?

Ќе одиш по улица и ќе прашуваш:чекај бе застани ти од епрувета си,а како се однесуваш:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom