МПЦ не благословува бебе од епрувета!

• Креатор на темата Креатор на темата bobi2008
  • Време на започнување Време на започнување
Абе...во секој случај, овој став на МПЦ е за поздрав!

Дами мои убави...ако сакате бебенце, не мора да ви бутаат шприцови и штотијас знам какви све не ладни инструменти...Топла тврда машкост, е вистинската работа! :ebenje:

Препорачано, од МПЦ! ®​

е, Трне, да не му се случи на никој ваков проблем.
И најголем јебо да си, џабе...

Епруветата им помогнала на милиони парови да добијат деца. Значи милиони деца. Кога не помогнале сите други работи, за нивна среќа ете постоел начин како да добиат нивно дете

„јебото“ нема врска со плодноста...

Мислам тоа немора ни да го збориме...

Повеќе сфати го мојот коментар како ироничен Димитаре, зарем треба да се дообјаснувам што сум мислел со мојот пост? :smir:

Инаку, Јас сепак сум за правење бебе на природен начин...плод на љубов помеѓу маж и жена, а не плод на епрувета и жена.

Aма сепак дете си е дете, кога ќе видиш дека некои луѓе не можат да имаат деца а се како родени за чување дете, не можеш а да не останеш рамнодушен. И јас сум за бебе по природен пат, ама греота е ако поради некоја болест од чиста природа не може да се има дете, а толку многу се посакува.
Овие од МПЦ прво да си средат некои работи, како на пример да ги контролираат поповине на гробишта што испоукрадоа се, еднаш пеат за 200, еднаш за 300 а после да донесуваат вакви лешперски закони.
Поздрав од Холандија, Jeenu Girl.

Абе ова е крајно глупо... Не крштеваат деца од епрувета? И што ке направат со тоа? Само ке ги намалат верниците, бидејки се поголем е бројот на двојките што неможат да имаат деца природно. А кога ке дојде тоа дете да се мажи/жени не ке може да го направи тоа во црква бидејки не е крстен. Глупости!!

Го разбирам ставот на МПЦ, јасно ми е од кај влече корени, и делумно ми има логика ако се водам според Библијата и црковните канони.

Лично не го одобрувам, али знам дека нема да го сменат.
Но не знам шо толку потресување. Црквата не одобрува ни секс пред брак, ни мастурбација, ни неверство,ни абортус, ни употреба на контрацепција, ни многу други работи...Па не гледам дека некој е у тешка дилема стаен поради тоа.

Ова ме потсеќа на ставот на црквата кон средствата за заштита. Ги смета за нешто што го убива потенцијалниот живот(yeah, every sperm is sacred), али баш и ќе се прашам дали нема да ги користам, или дали ќе ги негирам придобивките од истите.
Така и со "епрувета" kids.

Абе ова е крајно глупо... Не крштеваат деца од епрувета? И што ке направат со тоа? Само ке ги намалат верниците, бидејки се поголем е бројот на двојките што неможат да имаат деца природно. А кога ке дојде тоа дете да се мажи/жени не ке може да го направи тоа во црква бидејки не е крстен. Глупости!!

Смешното ќе биде ак онекој поп се најде во таква ситуација ..

Па ќе се моли ли цел живот или ќе тркне до WC со епрувета во рака ?:drk: Тогаш да ги видам.
Ова се само очајнички обиди за повторна контрола , како во средниот век .

Абе...во секој случај, овој став на МПЦ е за поздрав!

Дами мои убави...ако сакате бебенце, не мора да ви бутаат шприцови и штотијас знам какви све не ладни инструменти...Топла тврда машкост, е вистинската работа! :ebenje:

Препорачано, од МПЦ! ®​

Хаха реков ја вчера истото:
Сума сумарум за да добие "благослов" бебето мора да се изделка рачно а??
Епа кој е заинтересиран за вечен благослов на потомствот нека практикува олд скул тактик.
А ако не бива нека повика поп да му изделка (овие бетмените на тоа ја тераат работата)
Ова поконкретно за начинот на работа:
Не бе благослов - ќе ти пуштат поп за таа намена (најверојатно по каталог ќе се одбираат - сакаш плав црн црвен).
= на здраво дете кое ќе има благослов

ОТКАКО ТЕОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ НЕ ДАДЕ БЛАГОСЛОВ
Владиците ги бранат бебињата од епрувета
Од ниту еден црковен канон не произлегува дека е грев да се врши вонтелесното оплодување за да се раѓаат децата, вели митрополитот Петар
Професорите од Богословскиот факултет претеруваат кога тврдат дека вонтелесното оплодување со цел да се добијат деца претставува грев, изјавуваат владици на Светиот синод на Македонската православна црква. Преспанско-пелагонискиот митрополит Петар и дебарско-кичевскиот Тимотеј сметаат дека не може да се забранува методата со помош на која брачните двојки ќе добијат потомство. Од ниту еден црковен канон не произлегува дека е грев да се врши вонтелесното оплодување за да се раѓаат децата. Каноните се пишувани во дамнешните времиња кога немало ни помисла за оваа, како и за другите, медицински методи. Затоа, не може никој да влече остар заклучок дека црквата не дозволува таков начин на оплодување. Методот има хумана цел, оние луѓе што сакаат да имаат деца да добијат потомци. Тука нема никакви манипулации - вели владиката Петар.Наставно-научниот совет на Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“ пред неколку дена соопшти дека ваквиот метод ја „изопачува и ја разградува природата на семејната заедница“.

- Новите репродуктивни технологии, вонтелесно оплодување, лекување на неплодноста, вештачката инсеменација, ин витро-технологијата, може да доведат до манипулирање со природата на човекот. Стерилните брачни заедници, чиј број е се' поголем, не се последица на онтолошкиот статус на човекот, ниту се последица на неговата биолошка еволуција. Тие се предизвикани од трансформацијата на природната средина, чиј краен резултат е еколошка катастрофа. Црквата смета дека проблемите на болеста, неплодноста или на раѓањето деца се решаваат, пред се', со покајание и молитви кон Бога - е ставот на професорите на Богословскиот факултет.Владиката Тимотеј истакнува дека не може да им биде ускратена желбата на луѓето преку медицински методи да добијат потомство: Тоа не е толку неприроден начин како што го претставуваат професорите. Црквата во никој случај нема да ги отфрли и да ги игнорира децата родени по овој пат.Хераклејскиот епископ Климент истакнува дека за вакво важно прашање е потребно да се изгради единствен став на Синодот на МПЦ.

- Ова е сложено прашање, кое засега многу луѓе и затоа треба колективно да се изјасниме - вели тој.

Ставот на Богословски факултет следува непосредно по неодамна објавениот список со нови гревови од страна на Католичката црква. Папата Бенедик Шеснаесетти во минатата недела на традиционалните гревови додаде нови седум грева, кои се дел од глобализацијата. Прв на списокот со нови гревови е токму генетската модификација, а следуваат експериментите врз луѓето, уништување на природната средина, општествената неправда, осиромашувањето на другите - своите најблиски, повредите и дрогата. Руската православна црква по ваквиот потег на Ватикан изјави дека не е надлежност на православната христијанска религија да прави список со свои гревови.
Може ли Господ да подарува крв
По логиката на професорите од Богословскиот факултет православните христијански верници, како некои секти, не би требало ниту да примаат крв преку трансфузија, ниту да даруваат или да примаат органи, вели владиката Петар. Тие, значи, би требало да чекаат Господ да биде крводарител и да им подари крв за некоја операција. Кај вонтелесното оплодување се работи за создавање на живот од љубов за да се продолжи родот. По логиката на професорите и жената што останала бремена откако некој ја силувал мора да го роди детето - потенцира тој.

Дај ми една добра причина зошто да не може да се посвои 'бебе од епрувета'?

Што би требало да му направиме?!?!?!?!?

Јас не сум ни помислил дека не може и не треба да се посвои.

Не знам зошто се правиш дека не разбираш. Ти самиот пиша дека наместо вештачко оплодување може да се посвои напуштено дете. Јас ти реплицирав дека е можно и такво "бебе од епрувета" да биде напуштено и затоа прашав што со тие деца, не треба да се посвојат зашто религијата не ги прифаќа?

И не ми ги испревртувај зборовите дека ја сум пишал дека не треба да се посвојат, си има прашалник на крајот од реченицата.

Не знам зошто се правиш дека не разбираш. Ти самиот пиша дека наместо вештачко оплодување може да се посвои напуштено дете. Јас ти реплицирав дека е можно и такво "бебе од епрувета" да биде напуштено и затоа прашав што со тие деца, не треба да се посвојат зашто религијата не ги прифаќа?

И не ми ги испревртувај зборовите дека ја сум пишал дека не треба да се посвојат, си има прашалник на крајот од реченицата.

Што е мали, да не сакаш да се тепаш? :vozbud:
Извини, ама така звучиш! :kesa:
Ова е форум. Кој како разбира, така белким и пишува. Читаш нечије, пишуваш своје. Ако нешто ти избега во читањето и ненамерно напишеш друго, па не е крај на светот.
Тука сме си да си разговараме, а ако е можно и да си помогнеме.

„Мир вам...„ вели Христос.

Што е мали, да не сакаш да се тепаш? :vozbud:
Извини, ама така звучиш! :kesa:
Ова е форум. Кој како разбира, така белким и пишува. Читаш нечије, пишуваш своје. Ако нешто ти избега во читањето и ненамерно напишеш друго, па не е крај на светот.
Тука сме си да си разговараме, а ако е можно и да си помогнеме.

Ајде виртуелно тепање , е ова го немам видено :vozbud:

ОТКАКО ТЕОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ НЕ ДАДЕ БЛАГОСЛОВ
Владиците ги бранат бебињата од епрувета
Од ниту еден црковен канон не произлегува дека е грев да се врши вонтелесното оплодување за да се раѓаат децата, вели митрополитот Петар
Професорите од Богословскиот факултет претеруваат кога тврдат дека вонтелесното оплодување со цел да се добијат деца претставува грев, изјавуваат владици на Светиот синод на Македонската православна црква. Преспанско-пелагонискиот митрополит Петар и дебарско-кичевскиот Тимотеј сметаат дека не може да се забранува методата со помош на која брачните двојки ќе добијат потомство. Од ниту еден црковен канон не произлегува дека е грев да се врши вонтелесното оплодување за да се раѓаат децата. Каноните се пишувани во дамнешните времиња кога немало ни помисла за оваа, како и за другите, медицински методи. Затоа, не може никој да влече остар заклучок дека црквата не дозволува таков начин на оплодување. Методот има хумана цел, оние луѓе што сакаат да имаат деца да добијат потомци. Тука нема никакви манипулации - вели владиката Петар.Наставно-научниот совет на Богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“ пред неколку дена соопшти дека ваквиот метод ја „изопачува и ја разградува природата на семејната заедница“.

- Новите репродуктивни технологии, вонтелесно оплодување, лекување на неплодноста, вештачката инсеменација, ин витро-технологијата, може да доведат до манипулирање со природата на човекот. Стерилните брачни заедници, чиј број е се' поголем, не се последица на онтолошкиот статус на човекот, ниту се последица на неговата биолошка еволуција. Тие се предизвикани од трансформацијата на природната средина, чиј краен резултат е еколошка катастрофа. Црквата смета дека проблемите на болеста, неплодноста или на раѓањето деца се решаваат, пред се', со покајание и молитви кон Бога - е ставот на професорите на Богословскиот факултет.Владиката Тимотеј истакнува дека не може да им биде ускратена желбата на луѓето преку медицински методи да добијат потомство: Тоа не е толку неприроден начин како што го претставуваат професорите. Црквата во никој случај нема да ги отфрли и да ги игнорира децата родени по овој пат.Хераклејскиот епископ Климент истакнува дека за вакво важно прашање е потребно да се изгради единствен став на Синодот на МПЦ.

- Ова е сложено прашање, кое засега многу луѓе и затоа треба колективно да се изјасниме - вели тој.

Ставот на Богословски факултет следува непосредно по неодамна објавениот список со нови гревови од страна на Католичката црква. Папата Бенедик Шеснаесетти во минатата недела на традиционалните гревови додаде нови седум грева, кои се дел од глобализацијата. Прв на списокот со нови гревови е токму генетската модификација, а следуваат експериментите врз луѓето, уништување на природната средина, општествената неправда, осиромашувањето на другите - своите најблиски, повредите и дрогата. Руската православна црква по ваквиот потег на Ватикан изјави дека не е надлежност на православната христијанска религија да прави список со свои гревови.
Може ли Господ да подарува крв
По логиката на професорите од Богословскиот факултет православните христијански верници, како некои секти, не би требало ниту да примаат крв преку трансфузија, ниту да даруваат или да примаат органи, вели владиката Петар. Тие, значи, би требало да чекаат Господ да биде крводарител и да им подари крв за некоја операција. Кај вонтелесното оплодување се работи за создавање на живот од љубов за да се продолжи родот. По логиката на професорите и жената што останала бремена откако некој ја силувал мора да го роди детето - потенцира тој.[/quote]

Да точно е ова .Имавме случај кога едан жена не сакаше да прими трансфузија која и беше потребана за да преживее , ја одби и за жал почина .Велеше дека таков пат и одбрал Господ .

Епруветата е алатка.
Бог ни го благословил умот и рацете да правиме алатки.
Зошто да не се благословува бебе од епрувета?
Ако утре од космичка радијација или нешто настанат проблеми во регуларниот начин на котење зар расата треба да пропадне поради одлука на црквата?

И што е ова против дркањето?
Зар треба да пазам да немам влажен сон?(А технички мора да имаш затоа што на една недела се преполнуваат мудата)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom