Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Имало досега за реченициве нешто друго освен да се распознае каков тип на независна/зависна сложена реченица е?
Ова со претворањето ме збуни малку... Дека не сретнав колку што се сеќавам на овие прошливе таква задача

1. Според содржината речениците се делат на:

а) расказни - се соопштува некоја мисла;

б) заповедни - се искажува заповед;

в) прашални - се поставува прашање;

г) извични - се искажуваат силни чувства;

д) желбени - се искажува желба или блага заповед.

2. Според формата речениците се делат на:

а) безглаголски - реченици во кои нема глагол, односно прирок;

На пр.: Магла. Студ. Голема горештина. Сите на избори!

б) безлични - реченици во кои нема подмет, вршителот на дејството не може да се определи.

На пр.: Грми. Се стемни. Страв ми е.

3. Според составот речениците се делат на:

а) прости - реченици во кои има само еден прирок;

б) сложени - реченици во кои има два или повеќе прирока.

Дечки без паника,јас книга не пипнав Македонски па со 3 положив,тие на крај прашањата поготов што ке бидат се боза едноставно си го читаш прашањето од наведениот текст.Потрудете се малце за есејот да напишете нешто и тоа е тоа,Македонски баталете тој што одбрал Математика нека се ангажира малце повеке зашто е тешко стварно од моја генерација многу паднаа и во Август Математика,или некој одбраа Англиски полагаа за во Август...

1. Според содржината речениците се делат на:

а) расказни - се соопштува некоја мисла;

б) заповедни - се искажува заповед;

в) прашални - се поставува прашање;

г) извични - се искажуваат силни чувства;

д) желбени - се искажува желба или блага заповед.

2. Според формата речениците се делат на:

а) безглаголски - реченици во кои нема глагол, односно прирок;

На пр.: Магла. Студ. Голема горештина. Сите на избори!

б) безлични - реченици во кои нема подмет, вршителот на дејството не може да се определи.

На пр.: Грми. Се стемни. Страв ми е.

3. Според составот речениците се делат на:

а) прости - реченици во кои има само еден прирок;

б) сложени - реченици во кои има два или повеќе прирока.

Не мислев на ова. Сакав конкретно да прашам дали ќе има за трансформирање на реченици на пр. од начинска во причинска и сл. :)

Соопштение, Диоген :confused: Шооо?

Ако стават на матурава вакви глупости што не се во испитната програма....стварно се за бесилка! :sneaky:

Соопштение има во книгата за матура, а Парадоксот на Диоген ја има во програма, ние ја работевме годинава, само ја нема во скриптата.

е како е тоа трансформирање

Соопштение има во книгата за матура, а Парадоксот на Диоген ја има во програма, ние ја работевме годинава, само ја нема во скриптата.
Така и мене ми рекоа професорките.Е сега кој тврди дека ја нема нека даде доказ

Зборував за испитната програма што ја има на матура.гов.мк - Парадоксот и ние го обработувавме, ама не е даден во програмата..

добил до сега некој 2ка на матура???
2ka se dobiva prelesno!

Poslednite 2 strani se so prelesni prasanja za sekoj da moze da izvadi bodovi.

Ne dupete be, majcin jazik ako ne polozite togas uopste ne razmisluvajte za fakultet. Idete tamu mesajte malter i prenesuvajte cigli.

2ka se dobiva prelesno!

Poslednite 2 strani se so prelesni prasanja za sekoj da moze da izvadi bodovi.

Ne dupete be, majcin jazik ako ne polozite togas uopste ne razmisluvajte za fakultet. Idete tamu mesajte malter i prenesuvajte cigli.

а добро оти ми викаат без есеј прелазна немаш шанса да извадиш, ако е 2ка така ич не се секирам, и онака не одам на факултет, работник општ ке си терам heheh :D

е како е тоа трансформирање

Netu...трансформирање на пример од зависносложена, во независносложена. И ќе и го смениш сврзникот. Ако е дадена како зависна. Сврзникот што ја прави зависна, ќе го смениш со сврзник од независните.
Барем јас така вежбав :D

Netu...трансформирање на пример од зависносложена, во независносложена. И ќе и го смениш сврзникот. Ако е дадена како зависна. Сврзникот што ја прави зависна, ќе го смениш со сврзник од независните.
Барем јас така вежбав :D
Видете претходните тестови, секаде тие се на заокружување, а не да се менуваат... граматика е најлесно!

а добро оти ми викаат без есеј прелазна немаш шанса да извадиш, ако е 2ка така ич не се секирам, и онака не одам на факултет, работник општ ке си терам heheh :D
Bratce esej ti treba ako sakas da imas 4ka ili 5ka ama cim ti celis na neso ponisko togas ne bi trebalo da imas golem problem.

Tie prasanjata pozadi i neso malce od drugoto da cepnes/prepises i toa e toa...

Poise padnati barem od moe skolo imase na Angliski i Matematika pa poise fokusiraj se na angliskiot ti.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom