- Член од
- 25 април 2009
- Мислења
- 371
- Поени од реакции
- 137
добил до сега некој 2ка на матура???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Имало досега за реченициве нешто друго освен да се распознае каков тип на независна/зависна сложена реченица е?
Ова со претворањето ме збуни малку... Дека не сретнав колку што се сеќавам на овие прошливе таква задача
1. Според содржината речениците се делат на:
а) расказни - се соопштува некоја мисла;
б) заповедни - се искажува заповед;
в) прашални - се поставува прашање;
г) извични - се искажуваат силни чувства;
д) желбени - се искажува желба или блага заповед.
2. Според формата речениците се делат на:
а) безглаголски - реченици во кои нема глагол, односно прирок;
На пр.: Магла. Студ. Голема горештина. Сите на избори!
б) безлични - реченици во кои нема подмет, вршителот на дејството не може да се определи.
На пр.: Грми. Се стемни. Страв ми е.
3. Според составот речениците се делат на:
а) прости - реченици во кои има само еден прирок;
б) сложени - реченици во кои има два или повеќе прирока.
Соопштение, ДиогенШооо?
Ако стават на матурава вакви глупости што не се во испитната програма....стварно се за бесилка!![]()
Така и мене ми рекоа професорките.Е сега кој тврди дека ја нема нека даде доказСоопштение има во книгата за матура, а Парадоксот на Диоген ја има во програма, ние ја работевме годинава, само ја нема во скриптата.
Соопштение има во книгата за матура, а Парадоксот на Диоген ја има во програма, ние ја работевме годинава, само ја нема во скриптата.
http://www.matura.gov.mk/data_files...MAKEDONSKI jazik-drzavna matura-2009-2010.pdfСоопштение има во книгата за матура, а Парадоксот на Диоген ја има во програма, ние ја работевме годинава, само ја нема во скриптата.
2ka se dobiva prelesno!добил до сега некој 2ка на матура???
2ka se dobiva prelesno!
Poslednite 2 strani se so prelesni prasanja za sekoj da moze da izvadi bodovi.
Ne dupete be, majcin jazik ako ne polozite togas uopste ne razmisluvajte za fakultet. Idete tamu mesajte malter i prenesuvajte cigli.
е како е тоа трансформирање
Видете претходните тестови, секаде тие се на заокружување, а не да се менуваат... граматика е најлесно!Netu...трансформирање на пример од зависносложена, во независносложена. И ќе и го смениш сврзникот. Ако е дадена како зависна. Сврзникот што ја прави зависна, ќе го смениш со сврзник од независните.
Барем јас така вежбав![]()
Bratce esej ti treba ako sakas da imas 4ka ili 5ka ama cim ti celis na neso ponisko togas ne bi trebalo da imas golem problem.а добро оти ми викаат без есеј прелазна немаш шанса да извадиш, ако е 2ка така ич не се секирам, и онака не одам на факултет, работник општ ке си терам heheh![]()