Македонски звучи подобро

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Неколку предлози:

1. За да се скрати бројот на песни, да може да учествуваат само оние песни за коишто има видео или аудио запис. Со други зборови, ако ја има песната на YouTube - може. Ако за неа има MP3 или WAV или слично - може. При тоа, за песните да се најдат соодветни записи, пред да се стават на гласање и да се даде некаков рок (2-3 дена?) ако некој сака да достави запис (можеби некоја песна постои, но не на YouTube или слично, а тој што ја предложил ја има дома и би можел да ја извади во аудио формат, па да ја приложи).

2. Не знам како функционира гласањето, но претпоставувам дека трае една недела. При тоа, се ставаат една песна наспроти друга и се прави:
1. Песна А - Песна Б
2. Песна В - Песна Г
3. ...
и потоа се собираат гласовите (пример: 1.А, 2.Г, ...) и која има повеќе гласови го добива тој дуел.
За нерешено, според мене, би можело да се реши вака:
- би требало да изгуби онаа песна што последна добила глас; или
- двете песни поминуваат, при што во следната рунда добиваат различни против-песни.

Значи, набрзина нешто прочитав---утре ќе продолжам,
Најдобро е да се лимитира на 5 песни од изведувач или група,
ми прави мерак што има доста предложени песни од минатото 70 тите год.
Па тие тогашни скопски фестивали носеа и најдобри песни.
Сигурно е предложена и антологиската „Кажи зошто ме остави“ и „Еден бакнеж“
(а има и некои што и прв пат ги читам и не сум ги чул)

Значи, набрзина нешто прочитав---утре ќе продолжам,
Најдобро е да се лимитира на 5 песни од изведувач или група,
ми прави мерак што има доста предложени песни од минатото 70 тите год.
Па тие тогашни скопски фестивали носеа и најдобри песни.
Сигурно е предложена и антологиската „Кажи зошто ме остави“ и „Еден бакнеж“
(а има и некои што и прв пат ги читам и не сум ги чул)

Не се секирај, јас се погрижив за тоа. ;) Додадов преку 50 песни од старите Скопски фестивали (70ти и 80ти), вклучувајќи и две-три песни од Скопје фест '69.

Никој не ми одговори на предлогот да има повеќе дуели дневно, барем во првите неколку кругови.

Јас се уште стојам на мислење дека треба да се ограничи бројот на песни по изведувач. Знам дека е тешко да се елиминираат песни од некои квалитетни изведувачи кои долго време се на естрадата, но доколку не се стори тоа во изборов влегуваат и изведувачи со цела дискографија, односно квантитет пред квалитет. Ја погледнав листата на предложени песни и мислам дека таму има и што треба и што не треба. Да, изборов секако ќе трае долго време, но нема потреба да се прави уште подолг со давање шанса на песни кои не ни заслужуваат да влезат во конкуренција.

П.С: Супер си беше што во екс ју изборот учествуваа само песни од пред 90та година, можда и овде требаше да се стави граница, да речеме 2000 или 2005, пошто последниве години секакви срања проаѓаат како добра музика.

Никој не ми одговори на предлогот да има повеќе дуели дневно, барем во првите неколку кругови.

Не може тоа да се изведе никако, ќе настане мешаница, плус, ќе треба многу повеќе време да одвојуваме на кајгана форум.

Не може тоа да се изведе никако, ќе настане мешаница, плус, ќе треба многу повеќе време да одвојуваме на кајгана форум.

Во тој случај, дали е можно да има еден дуел полудневно (за 2 дуели дневно)? Или на 6 саати (за 4 дуели дневно)?

Во тој случај, дали е можно да има еден дуел полудневно (за 2 дуели дневно)? Или на 6 саати (за 4 дуели дневно)?

Ама проблемот е - кој ќе биде тука на 6 саати за да го прогласи победникот, и да почне нов дуел? Ние сите одиме на работа, имаме и други обврски. Тоа што секој ден во 20:00 (најчесто, во 99% од случаите) Форест е тука заслужува навистина голем аплауз и благодарност. Невозможно е да се изведе поинаку, останува еден дуел дневно, исто како и на екс Ју изборот.

Значи да заклучиме (барем тоа шо се договоривме):

2. Класифицирање на дуелите по жанр, полова припадност и политички симпатии нема да има. Сепак и овој пат Гад ис a диџеј.

3. Во случај на реми во елиминациониот прв круг ќе решава лелеавото жири. Понатаму одлучуваат стекнатите гласови кои песните ги носат ко багаж од претходните дуели.

5. Во нашите мисли ќе остане довек, ко наш најголем човек. Да, ќе биде вклучен во изборот.

4. Од изведувач решивме да има по 5 песни. Да добиеме некоја визуелност на листата за почеток. Можно е и зголемување на бројот на песни за одредени изведувачи со т.н вајлд карти:) Можни се промени при финализирањето на листата. Ќе ги гласате како шо се договoривме (кои 5 песни од даден изведувач). Кога Zlatikevichius ќе биде готов ќе ја отворам темава и ќе почнете да гласате. 3 дена ја мислам доста се за гласуење. Гласањето ќе биде транспарентно и секогаш ќе ја имате фактичката состојба од терен (бројот на моментални гласови на дадена песна). После тоа сумираме до кај сме и шо сме и развалујемо.

Е па, Ladies and Gentlemen, lets start this! Додавањето песни на листата како што гледате веќе е невозможно. До сега вкупно беа предложени преку 1000 песни, но како што се договоривме, ќе го намалиме овој број.

По првичното пребројување и престројување, испадна дека има вкупно 36 изведувачи со по повеќе од 5 предлози. Што значи, во прелиминарниот круг ќе треба да гласате во 36 различни анкети, што е навистина тешка задача. Затоа, со Forrest Gump одлучивме наместо како што беше првично планирано - 3 дена, да ви дадеме поголем простор за гласање, па така ги поделивме изведувачите во 4 циклуси од по 9 изведувачи. Во секој циклус ќе можете да гласате по 3 дена.

Принципот е едноставен - отварате еден од Google формуларите на линковите подолу, одбирате и штиклирате од една до пет песни (по ваш избор) кои сметате дека треба да се најдат во официјална конкуренција, го внесувате вашето корисничко име на Кајгана форум, и кликате на Submit. Одпосле можете да проверите каква е моменталната состојба со гласањето.

Потоа истата постапка ја повторувате со друг изведувач и друг формулар.

*бидејќи беше доста комплицирана ситуацијата со дуетите, одлучивме истите да не бидат вклучени во овој елиминационен циклус, т.е. сите дуети и соработки се веќе влезени во официјална селекција.

**доколку се случи неколку песни да имаат ист број на гласови (на пример петтопласираната и шестопласираната песна), за да не комплицираме со прегласувања и сл. - модераторите Forrest Gump и Crazy in Love, и јас како креатор на идејата и асистент организатор ќе пресечеме која да оди понатаму, а која не.

***со цел да се добие вкупен број на песни кој ќе може да се дели со 2, по завршување на предквалификациониот циклус не е исклучена можноста од додавање на минимум една песна (може и повеќе) од веќе елиминираните (пр. - најдобрата шестопласирана песна), па така, некој изведувач може ќе има и 6 (или повеќе) соло песни на изборот. Значи - да не ве изненади доколку влезат песни со вајлд карта.

****во самите формулари по насловот на секоја од песните има youtube линк или download линк за да може да ги преслушате пред да донесете одлука.
04.09.2013 (среда) 06:30 - 07.09.2013 (сабота) 06:30
(кликни на името од изведувачот, и гласај во формуларот за максимум 5 композиции за секој изведувач посебно)

#01. EYE CUE
#02. АЛЕКСАНДРА ПИЛЕВА
#03. АНАСТАСИЈА
#04. АРЕА
#05. АРХАНГЕЛ
#06. БАКЛАВА
#07. BERNAYS PROPAGANDA
#08. ВЛАДО ЈАНЕВСКИ
#09. ВЛАТКО ЛОЗАНОСКИ

Гласањето во првиот циклус заврши утрово. Резултатите ќе ги објавам во текот на денов, откако ќе ја проверам регуларноста на гласањето. Сега, може да започне вториот циклус со 10 нови изведувачи.
07.09.2013 (сабота) 10:00 - 10.09.2013 (вторник) 10:00
(кликни на името од изведувачот, и гласај во формуларот за максимум 5 композиции за секој изведувач посебно)

#10. ДАНИ ДИМИТРОВСКА
#11. ДАРИО
#12. ДУЛЕ И КОКИ
#13. ЕЛЕНА РИСТЕСКА
#14. ИГОР ЏАМБАЗОВ
#15. КАЛИОПИ
#16. КАРОЛИНА ГОЧЕВА
#17. КУКУ ЛЕЛЕ
#18. ЛАМБЕ АЛАБАКОВСКИ

РЕЗУЛТАТИ ОД АНКЕТИТЕ НА ПРВИТЕ 9 ИЗВЕДУВАЧИ
*За да не комплицираме, одлучивме песните кои во борба за петтото место кај секој од изведувачите имаат еднаков број поени, да одат понатаму. Затоа од Архангел и Владо Јаневски има по 6 песни, наместо по пет.
**Имаше неколку неважечки гласачки ливчиња (неколкумина штиклирале повеќе од 5 песни) - истите гласови се поништени.

bk9YDtt.png

ja49.png

ajBh6gJ.png

ke79.png

fzlcSM5.png

arsb.png

MAKhfqq.png

gv9q.png

CMWJcjV.png

***Само песните обележани со зелено одат понатаму, односно - ќе се најдат во официјална конкуренција. Но тоа не значи дека ни една друга нема шанси да влезе. Реков, ако е потребно (за да се добие парен број песни) може да додадеме неколку од испаднатите. Сега за сега, ова се песните кои се уште имаат минимални шанси да влезат во официјална конкуренција:

mJtuSdZ.png

Тоа е тоа. Не заборавајте да гласате за следните 9 изведувачи! ;)

Се извинувам за доцнењето на почетокот на третиот круг. Ако фрлате камења, фрлајте ги по мене. Инаку, се беше регуларно: анкетите од вториот круг беа затворени навремено. Резултатите ќе следат во следните неколку часови... денови... ... :D
12.09.2013 (четврток) 23:00 - 15.09.2013 (недела) 23:00

#19. LOLA V STAIN
#20. ЉУБОЈНА
#21. МАЈА ОЏАКЛИЕВСКА
#22. МЕМОРИЈА
#23. МИЗАР
#24. НИНА СПИРОВА
#25. НОКАУТ
#26. НОН СТОП
#27. РИСТО БОМБАТА И КУЧЕШКА ТЕНИЈА

Статус
Затворена за нови мислења.