Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Објавија портали уште пред месец дена дека ке има дивиденда.
Во извештајот на самата банка стои сума од 211.296.969.00 за дивиденда
Има некоја промена?
Ne ja izglasaa/potvrdija dividendata sredstvata stojat za ponatamosna raspredelba na akcionerite. E dali ke ima ponatamu pak vonredno sobranie i dividenda ilinesto drugo ke gi prenamenat ne se znae

Ne ja izglasaa/potvrdija dividendata sredstvata stojat za ponatamosna raspredelba na akcionerite. E dali ke ima ponatamu pak vonredno sobranie i dividenda ilinesto drugo ke gi prenamenat ne se znae
Padot na cenata na akcijata od UNI banka dovolno kazuva sto da ocekuvaat imatelite na akcii,ovaa cena e poveke od panika i ne e dobro da se ima vo portfolio.

Padot na cenata na akcijata od UNI banka dovolno kazuva sto da ocekuvaat imatelite na akcii,ovaa cena e poveke od panika i ne e dobro da se ima vo portfolio.
Нема потреба од паника. Кој паничи - оди во загуба.
За жал имаме примери во историјата дека имало потреба од паника и продавање по секоја цена.
Воздржан сум од купување и ќе следам, ако ептен некој испаничи, ќе купам евтино, па таман и пропаднала после.
Верувам дека во случајов нема потреба, но не е на одмет претпазливост.

Како што и Ворен Бафет кажал, биди храбар кога сите се плашливи и плаши се кога се сите храбри (за последново на пример, кога уни идеше 7400, КБ 31000 , СТБ 3100 ... или обратно, СТБ 1450... и никој не купува...)

Рекетарот се јави или навистина има нешто за НЛБ ?

Рекетарот се јави или навистина има нешто за НЛБ ?
Па статистички гледано у НЛБ банка има најмногу поплаки за интернет превари, а они испраќаат само предупредувања до корисниците.

Па статистички гледано у НЛБ банка има најмногу поплаки за интернет превари, а они испраќаат само предупредувања до корисниците.

Крајно субјективен е самиот наслов на текстот, не дека станува збор за банка туку општо било која компанија за да пропадне треба пред се` да се соочи со нагло намалување на профитот, а истовремено нагло зголемување на долговите.

За НЛБ Банка досега нема јавна информација за било кој од тие два предуслова за пропаѓање на една компанија, за разлика од Тинекс.

А пофалби/поплаки/предлози од јавни личности секако дека се добредојдени, но подеднакво исто колку и пофалбите/поплаките/предлозите од било кој обичен смртник. Особено па овој ветропиров кој тера таму каде што дува ветрот, а да се потсетиме дека меѓу другото ги рекламира и приватните лихвари - кај нас познати како брзи кредити, неговото лично мислење е подеднакво важно колку и мислењето на било кој друг клиент на НЛБ Банка.

Инаку и кај мене 1 од 3 обиди да уплатам пари на банкоматот во самата експозитура на НЛБ Банка ми завршува неуспешно. Исто така и кога понекогаш плаќам сметки преку банкомат - поради брзање - не секој банкомат издава печатена потврда за направената уплата, а понекогаш ми треба печатената потврда.

Кај новите банкомати со екран на допир кои имаат само еден отвор и за внесување и за вадење на готовина никогаш не сум имал проблем за уплата на готовина. Единствена негативна критика е фактот дека и денес во 2026 година не се сите нови банкомати со екран на допир на НЛБ Банка софтверски надоградени за да поддржуваат уплата на готовина, поради што поддржуваат само вадење на готовина.

Од друга страна кај постарите банкомати со копчиња и два отвора - еден за внесување, а друг за вадење на готовина - 1 од 3 уплати ми завршува неуспешно, најчесто бидејќи веќе има заглавена готовина во отворот за внесување на готовина.

Инаку и Шпаркасе Банка почна да ги воведува новите банкомати со екран на допир и со само еден отвор за внесување и вадење на готовина - иста компанија им ги одржува нивните банкомати и ПОС терминали и на нив и на НЛБ Банка, но новите банкомати со екран на допир на Шпаркасе Банка не нудат опција за уплата на готовина - барем досега не ми дозволиле да извршам уплата.

Највеќе ме нервира трендов на намалување на персонал кај сите банки.

Ама ова е баш кај сите големи банки кај нас. Се префрлаат на едношалтерски систем, па дури и на шалтер упола вработени имаат. Форсираат електронско банкарство. Телефониве веќе се single point of failure, нема со што не се поврзани, а тек допрва ќе биде многу повеќе.

Всушност сега е она фразата, оној делот со морковот. Коа ќе исфрлат целосно персонал, е тогаш ќе биде стапот...

Последно уредено:
Back
На врв Bottom