Македонија-Словенија 25.01. 16:30 h(1/8 финале на СП)

• Креатор на темата Креатор на темата Tomasino
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе се пласира во четвртфинале?

• Вкупно гласачи
    180
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
А чинам Катар реално е да освои азиско првенство така? Тогаш изгледни ни се доста шансите, зашо 100% ќе освои репка која веќе обезбедила учество. Реално победникот на ЕП ќе се бара од Франција, Данска. Шведска, Германија, Шпанија, стандард.
Прво да завршиме деветти :)
За да фиишираме како деветии, треба утре да победат Франција, Германија и Данска во своите дуели.
Ако се случи ова (што е прилично изгледно), тогаш деветти сме...

Би требало Катар да освои Азиски игри, реално има убедливо најдобра селекција, а веројатно и ќе продолжат да ја надоградуваат.
Од Европските екипи, тешко дека некој друг (Унгарија, Србија, Русија како потенцијални кандидати) би можеле да им поматат сметки на некои од четврт финалистиве...

Колку мразам кога ќе погодам некоја анкета :unsure:
Инаку сигурно веќе сте ја постирале сликава на темава, ама јас да си доловам што сакав да кажам со мојот пост претходно, каде реков дека апсолутно ништо не им замерувам на момците пошо изгинаа на терен.
1393630_980120255349815_6992939027413592690_n.jpg

Вака се гине за својот тим. Браво Столе!!!

Според мене Нелоски, Талески, Димитриевски да се вклучат, Вугирнец, Наумче и Филипче аут.
Тие браќата Маџовски немој да сте ги спомнале, неможе такви глаучи да бидат ракометари а и далеку се од тланти врска немаат чсит просек. Според мене овие тројца да е најбитно да ги искалемиме, на пикер ќе ни остант Столе и Никола, на крила Манасков Ојлески, Ѓоргиевски па кога можеше Козла може и Јовчевски да брка како резервае некое време додека се најде играч. А и Ѓоргиевски има ако игра вака едно добри 4-5 години уште играње.
На плеј Миркуловски и Прибак би ги оставил.
Лево Талески и Димитиревски, десно Лазаров и Нелоски и одбрана Велко. Голмани Ваљда ќе издржат Борко и Диви уште некоја година додека се појави и тука некој играч.
Па после ЕП малиот Манасков место ПРибак, и Чурлевски исто да добие шанса тој е подобар од сите што ги експонираат, само да добие шанса во Вардар.

Прво да завршиме деветти :)
За да фиишираме како деветии, треба утре да победат Франција, Германија и Данска во своите дуели.
Ако се случи ова (што е прилично изгледно), тогаш деветти сме...

Би требало Катар да освои Азиски игри, реално има убедливо најдобра селекција, а веројатно и ќе продолжат да ја надоградуваат.
Од Европските екипи, тешко дека некој друг (Унгарија, Србија, Русија како потенцијални кандидати) би можеле да им поматат сметки на некои од четврт финалистиве...

Абе, а зашто мислам дека е обратно? :D

Пример, тука се фиксирани позициите до 7 обезбедува ОИ и толку.
Катар е во тие седум потоа освојува и Азиски шампионат.
И не ко што ние мислиме местото да се префли на осмиот од СП, туку вториот од Азија да иде на турнирот.

Нешто слично ко што ние преку ЕП се пласиравме на квалификациите.

Ако не сте сфатиле досеа, само ќе ви кажам дека заминаа деновите кога локаа алкохоли до даске. Сега играат за клубови за кои мора да испотат гз за нов договор, бидејќи во секое време може да се заменети со некој друг странски играч. Прибрани се сите освен што може Манасков мали треба да се потсимне од стратосферата.

Абе, а зашто мислам дека е обратно? :D

Пример, тука се фиксирани позициите до 7 обезбедува ОИ и толку.
Катар е во тие седум потоа освојува и Азиски шампионат.
И не ко што ние мислиме местото да се префли на осмиот од СП, туку вториот од Азија да иде на турнирот.

Нешто слично ко што ние преку ЕП се пласиравме на квалификациите.
Местото на шампионот се префрла на СП, така влезе Полска како 8-ма од СП (Данска освои ЕП и го отстапи своето место на наредниот, ама во пласманот од СП).

Иначе заборавив уште нешто да спомнам. Највеќе ме изнервира што во последната акција од прво полувреме не направија фаул. Абе основна работа е тоа во ракомет, плус што имавме играч повеќе на теренот. Направи му фаул (десет секунди имаа јеботе) и ќе истече времето, а не со 5 играчи во поле да ти шибнат гол :kuracc:

Може овде со денови да пишуваме ама од едно не се бега.....со промашени пенали и незнање да се искористит играта со играч повеке -не се добиваат утакмици.
Не се секавам кога игравме квалификации со Словенија и токму 4-5 промашени пенали од Кире не исфрлија...
На ова првенство не требаше да одиме со Јоновски ,Марковски,Димовски,Филип,ако се уфрлеја 4 млади ке добиевме свежа крв за идните квалификации.

Све сте кажале што сакав да кажам, само да му го начукам у уста на оној Снеу или како и да му беше никот што го отупе со Вугринец на темана на РК Вардар. Пеналџија бил Вугринец, жими таквово. Кога и да шутне, утиња. Немаме други пеналџии освен Кирчо така да и да утне 3 по ред, пак он треба да шутира. Плус најмотивиран е од сите.

Словенија не изигра ништо, баш затоа и сакав да играме со нив. Сега после утакмица сите генерали, али со ваква игра против Катар ќе изгубевме многу повеќе. Не беше Шкоф толку добар колку што го правите, туку скина неколку зицери на почеток и после нашиве психички паднаа и почна да им се тресат раце. Шариќ и Стојановиќ ќе имаа минимум 15 одбрани против нас. Абе еден мртвак ко Јуре Натек ни даваше голови од 12 метри, па замислете бомбардер како Марковиќ колку ќе ни дадеше од истата позиција. 10че не му бегаше.

Утакмицава ја изгубивме ради одбраната и ради зицерите. Одбраната поради тоа што немаме голман и поради тоа што Велко и Јоноски се потпросечно интелигентни створења. На лошата одбрана на Манасков не придодавам големо значење затоа што сепак, Гајиќ, Чупиќ и Вебер се светска класа крила и секако ќе не избушеа. Али голманот, страшно...Дури и фацата на Кире беше прајслес при еден примен гол од Натек. Јас сум против натурализација али поради неамбициозноста на Митревски, поради арогантноста на Борко и поради годините на Диви, во секое време би го натурализирал Милиќ.

Премногу зицери утнавме денес. Таман реков дека сме подобрени во тој дел во споредба со претходните првенства, ние денес утнавме колку за цело првенство. Јебига, немавме среќа. Покрај среќа, мислам дека и психички бевме исцрпени. Физички пред се, а со тоа доаѓа и ослабување на психата. Плус кога и Шкоф скина неколку зицери, одма се виде како при полуконтри им се тресат раце и во подавање на топката. Некако многу со респект им влеговме на Словенците, не верувајќи во себе. Физички бевме исцрпени поради неспортскиот живот на голем дел од професионалциве.

И покрај големите фалинки во одбраната и покрај многуте утнати зицери и седмерци ние имавме шанси да ги победиме Словенците, поради тоа ми е највеќе криво. Барем 15 разлика да не декласираа.

Се на се, изигравме добро првенство со тоа што изгубивме од силна Словенија, иако играше многу слабо. Ми текна и мене на математикиве дека со 9то може ќе имаме шанси за квалификации за ОИ, па супер што @Colt Willcox го потврди тоа.

Околу промените кои треба да се направат, воглавно се согласувам со оние на кои им имам ставено лајк. :)

Миркуловски и Борко со реални мислења:

Филип Миркуловски: “Лошата одбрана го реши мечот. Игравме како пред нас да е Франција, бевме со тешки нозе, не знам во што е проблемот. Јас не заслужив црвен картон. Мислам дека ова беше нашата последна шанса за пласман на ЛОИ во Рио. Можеби е време за промена на генерации, сите сме во зенитот. Сите сме преку 30 години. Треба веќе да се мисли на подмладување, ни треба свежа крв“.

Борко Ристовски: “Треба да се биде искрен и да се признае дека Словенија заслужено го доби овој натпревар, противникот подобро го отвори мечот, потоа целосно го контролираше резултатот и на крајот заслужено се пласира во четвртфиналето. Ова беше и еден од моите најслаби настапи во репрезентативниот дрес и искрено ми е жал поради тоа. Некои луѓе можеби премногу трагично ќе го сфатат овој пораз, ние во моментов сме многу разочарани, но ќе има доволно време за анализи. Клучно ќе биде да се извлечат поуки од поразот и да не ги повторуваме истите грешки на следните натпревари“.

Колку и да се зборува и да се кажува сега е се бескорисно, си ја пропуштивме и последната шанса да играме сериозна улога на едни олимписки игри во така конкурентен спорт каде мака треба да намачиш за да се пласираш а камоли да освоиш медал. Не можам сеуште да се начудам дека ни се случи најлошата изиграна одбрана во последните години и како капак на се, кога се надевав дека ќе се провлечеме, како што впрочем прават јаките екипи, а до пред натпреваров за такви се сметавме....испаднаа еден куп промашувања на зицери и пенали. Не знам со што го заслуживме ова ама стварно е сурово. Да се чека долги години да се создаде оваа репрезентација, да собере и тоа какво искуство, да има 5-то место на ЕП, да добие одлична ждрепка за групата и за 1/8, па си велев поидеално не може да биде! Испадна дека нема ништо идеално, дека сепак сме си просек, сме биле и ќе останеме. Кошарката го достигна врвот со 4-то место и се распадна, имаа шанса за ОИ, ја ебаа...е па на ред дојде и ракометот. Ракометар како Кире се раѓа еднаш на 20-30 години, штета што не го искористивме максимално. Жал ми е стварно, можеби се трудеа ама некогаш едноставно мали ситници, што претходно си ги превидел, ќе те удрат кога најмалку очекуваш и најсилно. Е па тоа не пали кај сериозните екипи, кои не само физички туку и психички се спремаат за ваквите моменти. А по се изгледа ние не сме сериозна екипа. Нашиве се спремаа само за групна фаза и за евентуално 1/8, ама не се спремија за ОИ, а тоа е круната на оваа генерација, која требаше да се грабне по секоја цена, успех со кој ќе беа презадоволни сите, како да сме освоиле светско. Не знам кои се сега математиките за пласман во квалификации за ОИ ама какви баксузи сме, ништо чудно и тука се да се сврти против нас, кога веќе сами не си ја решивме иднината, нема причина друг да го прави тоа за нас.

Според мене Нелоски, Талески, Димитриевски да се вклучат, Вугирнец, Наумче и Филипче аут.
Тие браќата Маџовски немој да сте ги спомнале, неможе такви глаучи да бидат ракометари а и далеку се од тланти врска немаат чсит просек. Според мене овие тројца да е најбитно да ги искалемиме, на пикер ќе ни остант Столе и Никола, на крила Манасков Ојлески, Ѓоргиевски па кога можеше Козла може и Јовчевски да брка како резервае некое време додека се најде играч. А и Ѓоргиевски има ако игра вака едно добри 4-5 години уште играње.
На плеј Миркуловски и Прибак би ги оставил.
Лево Талески и Димитиревски, десно Лазаров и Нелоски и одбрана Велко. Голмани Ваљда ќе издржат Борко и Диви уште некоја година додека се појави и тука некој играч.
Па после ЕП малиот Манасков место ПРибак, и Чурлевски исто да добие шанса тој е подобар од сите што ги експонираат, само да добие шанса во Вардар.

Гледано рационално овие треба да се измените во иднина...
Ама пошто кај нас ништо не се случва со нормален тек, очекувам допрва да има циркузи со тие нови играчи во составот.
Многу е битно колку ќе играат Талески и Нелоски оваа и наредните 2-3 сезони, и битно е во каква средина ќе играат. И двајцата имаат по 19 години веќе а ова се клучни моменти дали од нив ќе излезат играчи шо ќе можат да ја носат репрезентацијата на грб или ќе бидат вечни таленти. Сега ако не го искористат овој распад систем во Металург, со здравје нека си го носат.
Јас уште имам надеж дека Кукоски ќе ја среди глата и ќе почни да игра како шо се очекува од него, зато шо со Ацо и Велчо не тераме далеку.
Голмани... После Борко и Дивио на листата се... Никучот, Даскаловски и Градимир факинг Чаневски. Притоа првиот е некаде околу 30ката, вториот тука негде а овој последниот е нешто помлад. Со тројцата многу ќе се 'усреќиме' во иднина.

Иако можеби не е ферски, едно поединечно видување од мене:

Одбрана:
Тука го загубивме првенството. Она што ни беше најдобра страна, сега ни беше најслаба. Прелоши партии од Ацо и Велко, катастрофа соработка со голман, катастрофа голман(и). Ако со слабиве репрезентации нападот надомести, со појакиве не успеавме. Иако можеше, да, и покрај толку слаба партија на одбраната пак имавме прилики и против Хрватска и особено денеска да го свртиме резултатот, ама тука промашувавме зицери, голманите противнички бранеа, немавме среќа...

Индивидуално:
Рековме веќе, Борко е дупка за удари од 9 метри. Одсекогаш бил. На ЕП Србија имаше одлична одбрана пред себе па колку толку фаќаше, делумно и на СП Шпанија следната година. Но толку, министерот за одбрана не мора да си поднесе оставка ама мора да го спушти егото.

Мораше Диви да добие поголема минутажа. Не дека е многу поарен од првиов, ама мое мнение е дека ќе фатеше повеќе удари. Впрочем, тоа и го покажува второто полувреме против Австрија и ова денеска.

За разлика од минативе два големи собири, овојпат кон Манасков и Георгиевски не треба да има никакви замерки. Конечно се разработија и тие, промашија некој зицер но напредокот во играта им е неспоредлив со тоа што го правеа во минатово. Особено не очекував од Георгиевскида изигра така добро.

Ако во Србија го добивме Столе во тимот, сега го добивме Никола. Момакот како што пишав вчера има одлична иднина. Со асална работа ќе добиеме супер втор модерен пикер во тимот кој ќе може да игра во тандем со брат му во срцето на одбраната.

Номче веќе нема сила, му се глеа желба у очите ама човекот е толку многу истрошен и искршен што ни против просечни одбрани не може да сврзе неколку гола по ред.

Прибак е синоним за баксуз. Жал ми е за човекот што погодените пречки и стативи од херој го направија трагичар. Би сакал да остане во репрезентацијата затоа што со него имаме добар бек ап плеј.

Миркуловски во рамки на очекувањата, нема што широко да се коментира за него, секако останува тука.

Вуги ништо не покажа. Најголемата позитива од него ја видовме во тоа што го одмори Кире неколку минути. Па нека остане и понатаму за тоа, и така левак неаме за лек таму.

За Филип и Златче нема потреба од трошња на зборови.

Кире пак у небрано. Кога проба да превземе одговорност се изнапромаши. Денеска се испичка малку и му беше страв пак да не заебе. Каков е таков е најдобар е што го имаме. И понатаму ќе ние ударна сила.

За ОИ имаме шанса и на ЕП догодина ама тоа ќе биде неверојатно потешка и поневозможна. Така кога веќе се пропушти ова, нека го спроведат тоа подмладување. Со кои играчи, ваљда со овие експонираниве, какви и да се.

Идеално според мене би било да се проба со двајца од Талевски, Неловски и Димитриевски место Филип и Наумче. Доволно е две нови имиња во тимот. А Филипче и Наумче ги гледам како некои што најмалку би можеле да придонесат за тимот.

Исто и Ацо, време му е. Секако и намигнувачот ама таму па не знам дали имаме резерва. Затоа треба да се премине во натурализација на Матијаж Брумен! :love:

Тренер:
Стручниот штаб добро си ја врши работата. И тие имаа неколку фалинки ама во споредба со претходните што сме ги имале овие се премија. Сум за останување на Обрван и Брестовац. Ако не се лажам го зема него и во Шамбери така да зошто не би биле наш „шведски модел“.

За да биде максимумот од нив секако мора и нашиве да ги слушаат. А имам чуство дека не ги слушаат максимално и дека уште има од старите аури каде тренерот беше безгласна бувка.

Реков, штета, ова беше огромна шанса за оваа генерација на Олимпијада да си го заокружи својот учинок низ годините и конечно да имаме повеќе од тројца учесници на ОИ.

Баш ќе го личеше Кајмакоски како знаменосец. :(
абе да натурализиравме некој помлад, ај нема шанси Душебаев или Карачиќ :cool:, ама можеби можеше Циндрич додека беше во Металург....
Туку никој не пишува на темиве за новите правила ??? Мене многу ме нервира во ракометов со должина на нападите, абе стаи како во баскет колку трае напад и сирена ќе го заврши .. а и не го запираат сатот, не се знае ни како се почнува напад, дали треба од центар... има доста глупости, најголем анархониѕам што ме нетвира се коцкастите стативи:D

Душабаев баш е реално башка ако вардарци му најдат соодветна македонска снаа

Душабаев баш е реално башка ако вардарци му најдат соодветна македонска снаа
Како зборува македонски течно е неверојатно.На неколку интерјуа помислив,ова не е можно,кратко време а дечково како да е роден во Македонија.Ако има простор одма у селекција :D а и ако може некој голман,Мукаетов им ветил 60 илјади евра премија ако поминат,за тие постоечки пари сигурно може да се натурализира :)

Тешко е да се напише нешто, но криво ми е искрено, пошто сметав(м) дека ова беше нашата најдобра селекција која некогаш сме ја испратиле на едно завршно натпреварување (во ракомет).

Криво ми е што можевме, пошто Словенците апсолутно ништо не изиграа, само штета што ти беа слаби, но ние бевме и послаби од нив. Денеска победи понеслабиот, а не подобриот.

Околу мечот, мислам дека Борко (како што и самиот си призна) одигра еден очаен меч, ама не мораше денеска да биде. На почетокот на второ, Гајиќ му даде два неверојатни гола од скоро мртов агол, а најмногу ме забоела двата гола на Натек ( и тоа со ред) од 10 метри со блок пред него, и тоа и еден беше од лев бек :tapp:.

Втор, и најслаб дел е одбраната. Кога примивме 31 гол од факинг Иран, ми стана јасно колку е часот кога одбраната е во прашање. Ама стварно не ми е јасно како е можно Велко и Ацо да одиграа онака лошо во текот на ЦЕЛ шампионат. Ајде, еден-два меча да беа, ама цел шампионат беа очај. Ајде, од страната на Столе и Манасков може да се очекува полоша одбрана, но е и од нашите најдобри халфови.

Во напад бевме добри, но искрено и не не посака на крајот. Сепак, не е објасниво да промашиш 4 пенали од 6 обиди, Шкоф да ти одбрани 4-5 зицери, и нормално, после ваков епилог и него го разбранивме.

Околу иднината, дефинитивно мислам дека ни треба подмладување. Дали Наумче треба да се пензионира, или да не биде стартер, веројатно тој и стручниот штаб подобро знаат од мене, но мислам дека треба добијат шанса Талески и Нелоски. Нормално, нема на почеток да играат по 50 минути, но да добиваат по 10тина минути во меч, и тоа што ќе можат да играат покрај играч како Кире, ите како ќе им бидат добредојдени за стекнување на потребното искуство.

Можеби е демоде муабет, но мене најмногу ме загрижува што после Кире. Треба да се биде реален и да се каже дека пола од нашите голови беа негова заслуга.

Тоа е тоа, права штета што не победивме, и не го продолживме сонот за РИО, нешто што мислам дека оваа генерација го заслужуваше...но ајде да почекаме, сеуште не е готово околу ова прашање, но мислам дека златна шанса испуштивме.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom