Кутриот ЈАС

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Jaс мислам тие луѓе сосема добро се вклопуваат во целовкупниот општествен образец на однесување овде, без нив би имале голема дупка, а би немале на чија мака да си го полниме егото што не сме такви.
А и нив супер им е шо можат да блебетаат.
Шо е проблемот.

Тешко дека на ,,Кутриот јас,, му е убаво. Тоа би било во случај да не се свесни за својот проблем-несигурноста, ама свесни се. Од моја гледна точка, што не мора да има врска со други личности кога се ,,во позиција да се жалат,, во ваквите периоди се чувствувам ужасно. Да, се жалам, ама не ми олеснува, напротив ми е потешко. Покрај ,,маката,, дополнително го чувствувам теретот и на оној на кој му сум се пожалила, тоест чувствувам како го замарам со моите поблеми, а уште еден плус или минус ми е ,,жртвувањето на горделивоста,,. Е тоа ми е капак.

Таквите луѓе се крајна спротивност на “застрашувачите“ а можеби кријат и уште поголемо зло од нив, но пред се за самите себеси, и за оние што живеат со нив. И тие тешко се разбираат со игнор, потребно е малку појако подигање на гласот и се е во ред. То ест не е баш во ред, и кај нив тоа предизвикува бес само што за разлика од застрашувачите ќе си го задржат само за себеси. Освен ако не е некоја психопата ко од филмовите па тој да направи масакр меѓу застрашувачите, а не дај Боже и некоја добра душичка да подбере само затоа што се уплашила од него.
Кристина - филмот со ѓаволската кола на Стивен Кинг. :icon_bigg

~*~

Jaс мислам тие луѓе сосема добро се вклопуваат во целовкупниот општествен образец на однесување овде, без нив би имале голема дупка, а би немале на чија мака да си го полниме егото што не сме такви.
А и нив супер им е шо можат да блебетаат.
Шо е проблемот.

Проблемот е злато дека понекогаш луѓето забораваат во која улога се ставиле па им се измешале капачињата од тенџерињата.
Навистина е премногу битно да се зачува општествениот поредок па и различните гадинки кои што во дел од секундата можат да пополнат место од патетикус до физикус!:retard:

не игнор, не ќотек, туку да им докажиш колку се стварно бедни и беспомошни со малце иронија. а ако се прават на глупави се разбира малце повеке би требало да бидете „строги“. но добро сепак овој метод ви го препорачувам само ако е некој кој секој ден го гледате и веќе не можете да го поднесете, бидејќи сите знаеме како тие луѓе идат на живци.

p.s. овој метод ви е препорачан од организацитата „ против кутирите особи“- ПКО:jaj:

epa sum bila vo situacija na "kutrata jas" ama samo I ISKLUCUVO vo pms period ama ne sum zamarala luge so moi bezvrska misli zs znam deka toa mi e takov period i ke mi pomine...poprvo bi se zatvorila vo soba,bi se zaklucila sama otkolku so sila da pobuduvam sozaluvanje...
inace imama vakva drugarka koja pravi se sto e mozno da ja sozaluvaat,jez da jas mislam deka toa e zs saka da bide centar paznja...ednas si gi isece venite zs deckoto sto go sakala ne ja sakal:tapp: i sto e najtragicno ne se kriese,ne i bese sram da go pokaze toa tuku si gi krevese rakavite site da vidat i da ja sozaluvaat....ne mozev da se iznacudam,i seuste ne ja svakam...istata licnost bese istepana od nejzin decko:toe: i koga mi kaza mislev deka e ok sto mi kazuva deka saka pomos,sovet...ama koga mi kazaa deka raskazuva naokolu i seto toa go kazuva so nasmevka e togas....veke ne se druzam so nejze mnogu(za sreka) ama mi kazuvaat sto se pravi da da bide sozaluvana ili ednostavno centar paznja...ili ona se trudi da mi kaze...:toe:
postojat vakvi luge ama niv im treba pomos...devojcevo go prativ na psiholog(bukvalno) i toj i dade nekoj sovet zs ne e normalna pojava da seces veni...ama ona si tera po svoe...se trudev da i go pokazam vistinskiot pat da i pomognam zs mislev deka e izgubena,deka nejzinite ne ja primetuvaat(taka ona kazuvase) ama svativ sto i e poentata,deka e kutrata jas-tip na covek i ja ostaviv da pravi sto saka.....nemozes da se spravis so vakvi luge...sreka sto nema mnogu vakvi luge zs pokraj niv i nie bi stanale takvi
:salut:

Никад не се жалам и ако му се пожалам на некој тоа се моите родители.Пред другите не покажувам слабост за што и да ме мачи не заслужува секој да ги знае моите проблеми :toe: и мразам такви кој се нешто се жалаат но знаеш велат кој што го мачи затоа си збори :jaj:

Ако ви е толку тешко нема потреба од многу филозофирање,јас за самоодбрана си напрајф аутоинјектор(ко овие за НХБ-заштита) али има 60% NaOH,значи во случај за самоодбрана ако го шибнете непријатело у мускул(пр на ногата кај колкот-толку е...INvalid..:toe:),е сега ако сакате да не ве сожалуваат преполачливо е еден оваков да си шибнете дирек у мал мозок,ил артеријата од лева страна па ќе останете без мозочњаци, и така луѓето повеќе ќе ве сожалуваат,а најблиските ќе плачат за вашето генијално дело.(оти дрг пат нема да бидете во можност да го повторите).

Овие Кутриот јас ликови ги класифицирам претежно во две групи. Едните ги доживувам како манипулатори, кои свесно изиграваат жртви, за да сите околу нив ги вртат како им одговара. Постојано нешто глумат, колку им е на нив тешко, колку се тие уморни од се, колку се изнамачени, па очекуваат сите да им се притресуваат и да им принесуваат се на тацна. А обично не мрдаат со прст, потешко од лажица не креваат, ама ете нив никој не ги разбира и никој не сфаќа дека осумте часа поминати пред компјутер се едноставно премногу тешка работа.
Другите се паразити кои само кукаат и се жалат дека сите околу и цела држава и цела влада се криви за состојбата во која се наоѓаат, а тие не се виновни нормално за ништо. Навикнати се да живеат така, без храброст да сторат нешто, да направат некоја промена, исплашени од околината, самите себе и иднината.
Секој од нас, има периоди кога запаѓа во фазата "кутриот јас", ама обично тоа се кратки падови, кога се преиспитуваме што правиме, каде сме, на каде одиме. Се обновуваме. После тоа се креваме на нозе и продолжуваме напред.
Обично луѓето од типот "кутриот јас" се трудам да ги држам на дистанца, зашто стварно ме полнат со негативна енергија.

Значи не ми се верува што читам:uvo:Дека ви сметале таквите личности,дека сакаат да обратат нечие внимание...па и да е така.Зар и вие не сте правеле така кога ви било тешко и да се искажете?ајде бе:tapp:

Па луге бре,сите сме се наогале во такви ситуации и кога ни е тешко мора да се искажеме некому само да ни е полесно,а дали ке слуша или не тоа е негов проблем.
Сум имала такви ситуации со моите другарки и никогаш не ми било мака да ги ислушам,напротив барам начин за да им помогнам а не да ги игнорирам зошто знам дека и тие мене ке ми бидат еден ден потребни во тешки моменти за да ме ислушат.:toe:

А тие што лажат како што спомна еден член погоре за својот татко,за телефонот таа не ве лажела вас,таа се лажела самата себеси.

Замислете се наогате во безизлезна ситуација,нормално дека ви е потребна помош,пa макар и од најблискиот пријател,секако дека ако ти е тешко ти ке мора да се искажеш и бараш совет ако може да ти даде.

Koлку ја чуваш болката толку потешко за тебе,запознаена сум со такви случаеви.Како што кажавте, денес ги има се повеке и повеке.Точно е дека има некои што глумат ама и некои не.Што ако ја кажуваат вистината и им е навистина тешко?ставете се во нивна ситуација и ке видете како е.

Ете пример јас имам моментално голема мака и барам помош од пријателите за кои се надевам и сигурно ке ми помогнат,а утре јас ке помогнам.

Пријателите се овде за да си помагаат а не да ги оставаш и да велиш еј само ми кенка...зошто вие утре ке се наогате во таква ситуација па замислете како ке ке е ако ве стави на игнор.

Сите сме имале успони и падови,не може секој ден да не грее сонце.
Немојте да мислете дека се розово ке ви биде...
Немојте да кажете дека не сте се жалеле.(барем еднаш во животот)

Ги мразам таквите луѓе што само се сожалуваат себеси! Речиси нигогаш не ми се случило да изговорам „кутрата јас“ и многу ми пречи кога некој ќе ме сожалува за нешто.

Значи не ми се верува што читам:uvo:Дека ви сметале таквите личности,дека сакаат да обратат нечие внимание...па и да е така.Зар и вие не сте правеле така кога ви било тешко и да се искажете?ајде бе:tapp:

Па луге бре,сите сме се наогале во такви ситуации и кога ни е тешко мора да се искажеме некому само да ни е полесно,а дали ке слуша или не тоа е негов проблем.
Па нели примети дека на форумов има се само не искреност.Требало да се постави тема "Супериорниот јас" и сите да се пријават.Секоја чест за искреноста.

Најболното од ТОЈ, КУТРИОТ ЈАС, е што ТОЈ, КУТРИОТ ЈАС, ги злоупотребува секогаш вистинските „кутри“ доведувајќи ги до поголем очај, само за да си го задоволи сопствениот нагон на изживување, без притоа да покаже респект и почит кон „кутрите“. Често пати вистинските „кутри“ му се оние најблиските кои наивно му веруваат во неговото фолирање, за жал...

Значи, Кутриот ЈАС е карактерен тип на човек, кој накратко објаснето, ужива да се прикажува како жртва во очите на другите и да буди сожалување, притоа цедејќи ги жртвите како лимончиња од кои си прави лимонада, ја задржува киселата насмевка на лицето и продолжува со лелекањето и својата мисија.

Ваквите луѓе може да се сретнат на улица, дома, на школо/факс/работа, на пазарче, пред апотеки, на натпревари, по кафиќи и ресторани.... Како ебола се. Ги има насекаде.

Дали сте ја спознале оваа особина кај луѓето околу вас? Како се справувате со нив, односно, дали имате сила за да се справувате? Игнор, ќотек, помош..... Кој е лекот за овие кутри и напатени фолиранти кои незнаат да живеат поинаку?

Многу често, и не баш ги поднесувам. Пошо тоа се луѓе шо увек им фали нешо и само кенкаат.
Има додуша некои шо го праат тоа во умерена доза, чисто од шала (јас) и тоа на безвезни теми. Но сепак се си има граници.

Па има луге шо тоа им е карактеристика ,навика и не знаат без тоа едноставно немат друг механизам за да дојдат да некоја цел или интеракција со друго човечко битие и тие луге шо знам обично се ногу лесно распознават ама шо е најтрагично средината секогаш ги прифака како такви и немат причина да се менат или да укапират дека тоа е погрешно.А инаку сите сме го направиле тоа некогаш па и јас нормално поради џ причини ама тоа е само додека трае додека не постигнеме шо сме сакале и готово мада у краток период може да се повторе неколку пати со неколку личности ама не е исто тоа со лугето кој шо живеат да бидат сожалувани и да познавам неколку такви луге и сум ги прифанал како такви и секогаш јас се осекам победен од шо сакам да избеганм конфликт седнам и ги слушам како кукат шо значи со самото тоа они успеале по којзнае кој пат да си ја постигнат целта и да не и веруваш барем слушаш а на одредени личности успеат да наметнат и мислење ама јбг за да избегнеме некогаш безвредно докажување оставаме некој да ни го троше времето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom