Кутриот ЈАС

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.167
Поени од реакции
702
Значи, Кутриот ЈАС е карактерен тип на човек, кој накратко објаснето, ужива да се прикажува како жртва во очите на другите и да буди сожалување, притоа цедејќи ги жртвите како лимончиња од кои си прави лимонада, ја задржува киселата насмевка на лицето и продолжува со лелекањето и својата мисија.

Ваквите луѓе може да се сретнат на улица, дома, на школо/факс/работа, на пазарче, пред апотеки, на натпревари, по кафиќи и ресторани.... Како ебола се. Ги има насекаде.

Дали сте ја спознале оваа особина кај луѓето околу вас? Како се справувате со нив, односно, дали имате сила за да се справувате? Игнор, ќотек, помош..... Кој е лекот за овие кутри и напатени фолиранти кои незнаат да живеат поинаку?

Луѓето од овој тип веќе ги има насекаде. Јас лично знам полно такви ама кај 2ца е поизразено. Нон стоп се самосожалуваат. Лек нема. Обично на нивното кукање од типот: Леле, ич не сум убав/а, никој не ме сака, како можеше да бидам толко гаден/а?! одговарам: Да, навистина, не си ич ич убав/а, не сум сретнала до сеа некој да те сака. и слично. Сите имаме такви периоди кога не се сакаме самите себеси, и ова не им го викам на сите. Но на оние кои секојдневно го кажуваат ова по 100 пати на ден, не можам, на некој начин да ги тешам. Ме нервираат такви.

Уф таквите ги има многу и многу ме нервира таквиот начин на живеење. Гледам да ги игнорирам што повеќе пошто ако повеќе време сте со таквите особи и вашето расположение нема да биде на завидно ниво.:helou:

Убо си кажа, не знаат да живеат поинаку.
А бидејќи нас очигледно не мрзи да ги научиме на тоа поинаку, само ги поддржуваме у нивниот жалосен пој; па дај бре да ги истребеме, тоа е барем попаметно!

Па имам една другарка која е баш ваква. И помагам но не многу. И помагам ако имам слободно време - да и ја олеснам болката правам муабет за весели случки. И за на крај како оф топик предлог за филм. Гледајте го Кактус - француски филм. Многу е закон, за двајца другари - едниот баш вака кисела фаца.

Имам запознаено многу вакви личности и искрено преку к*р ми е од нив. Обично се обидувам да ги игнорирам и мислам дека повеќето се жалат себеси гласно за да привлечат внимание и за да другите им кажат абе не е така...

пр. -Леле колку сум грд/а!!! Ќе се убијам....-.....(и очекуваат -и сакаат- сега да им се каже абе не се убивај не си грд/а многу си убава...и така нешто слично на тоа мислам за што и да се жалат не само за тоа дека не се убави...

Иначе има и онакви што се жалат себеси бидејќи се -можеби и навистина- незадоволни од себеси и животот и мислат дека со тоа жалење ке променат нешто.

Има па и такви што им е убаво што другите ги жалат и со тоа -кутрата/кутриот јас- сакаат да ги убедат другите дека се за жалење.

Се надевам дека АКО има вакви што го читаат ова ќе се пронајдат и дека ќе се променат бидејќи им давам на знаење -никој не посакува такви луѓе на планетава земја-.

"Sometimes I go about in pity for myself, and all the while a great wind carries me across the sky."
- Ojibwe saying

Убаво кажа Шмизличка, тиа сакаат да привлечат внимание, ваљда немаат доволно или сакаат уште повеќе, но некако тоа привлекување на вниманието делува многу вештачки како и самите особи. Изгледа имаат комплекси и со самото тоа што ние им кажуваме дека се супер, дека ништо не им фали и тн. они го имаат нашето внимание и плус храна за нивните комлекси.

ако некоја ваква личност не ми го поебе цел ден нема друг кој,ги мрзам а ги има се повеќе,и најчесто кај мене се на игнор или ги терам у к*рац друго фајде нема,ко само они да имаат проблеми у животот

Обично игнорирам такви личности, а и за среќа, и не познавам многу такви.
Еднаш отерав у п.м еден таков, и оттогаш не ми се „закачува“, а ако има некој таков, веднаш му кажувам словото...

Не е муабетот само за луѓе кои се жалат за својот физички изглед... Прееска проаѓав пред зграда и ги слушав маалските џаболебари како се жалат како не им чини државата... Ај, да имаа некои проблеми, но тие по цел ден седат на клупите пред зграда, константно имаат пиво во рака, и пак нешто им фали... Иако, најверојатно ни самите незнаат што им фали, но најубаво е да се обвинува некој друг. На крајот на краиштата, како секоја држава си имаме влада која треба да ја обвиниме за нашите проблеми, зошто би се замарале со решавање?
Алергичен сум на вакви луѓе. Еднаш пробувам да им кажам дека не се во право. Ако продолжат со самосожалување, што најчесто прават, ги поддржувам во тоа, со цел да станат што е можно помизерни, па можеби стварно да имаат причина да се самосожалуваат. Иако, и таа најверојатно би била валидна колку почетната.

Heh kako be odednas site ste fini,dobri,ne zamarate so sebe?!Pa mnogu jasno deka ima periodni koga ke te fati kriza i zelba za samosozaluvanje,ubavo ti onaka,si kazuvas sto te maci,si kukas,si kukas i ke ti pomine...iskreno mene me fakaat takvi periodi,ama ne go zamaram sekoj sto stignam,tuku strogo majka mi i drugarka mi i tocka,drug nema pravo da me slusa...ili jas da go zamaram nego,seedno:).Ama da napomenam toa se samo period koi kratko traat i se retki.
Ama ima i hronicni plackovci,ne samo od tipot:ne-sum-ubav,nikoj-ne-me-saka itn itn,tuku za site ostanati raboti vo zivotot,nauceni se da ziveat so toa,niv toa im e sekojdnevie,ne treba seriozno da se sfakaat.Na primer edna drugarka,komarec da ja kasne kuka odma :" lele meurce mi se napravi,lele nemozaaaam...".Aaaah nemozam so takvite,odma pizdam i pleskam vo faca,sitnica e alooo...luge ginat,umiraat od glad itn itn ti se zalis za nekoja banalna rabota.Vsusnost tie se najgolemite egoisti,tolku se optereteni so sebe,so toa sto im se slucuva na niv,sto ne go zabelezuvaat ostatokot od svetot,ne zabelezuvaat deka zivotot im minuva vo toa kukanje,deka ne go ziveat zivotot.Nemozat da sfatat deka ima povazni raboti i luge na svetot daleku povazni od niv samite...koga ke podrazmislam mozebi i se svesni za toa i go sfakaat,pa nemozat da se pomirat,pa samosozaluvanjeto im e edistvena opcija...zal mi e za tie luge...aaah i srekni se koga nesto loso im se slucuva,togas imaat motiv i pricina za zalenje,srekni se koga nesto gi boli,togas imaat sansa da se stavat sebe si na tapet i da objasnuvaat kako im e tesko i loso,uzivaat da se vo centarot na vnimanieto.Skurcuva od takvite i na kraj ostanuvaat sami...

Имам сретнато вакви примери.

Имав една (сега веќе бивша) другарка, која што постојано лажеше и правеше све за да биде во центарот на вниманието, па дури и измислуваше работи за да ја сожалуваат луѓето околу неа.
Лажеше дека татко и ја изгубил работата, дека дома телефонот и е исклучен, како она ќе бегала од дома, не можела веќе да го трпи нејзиниот живот итн итн. На крајот сето тоа испадна лага.

Не ги разбирам тие луѓе. Ако имаш некој проблем во животот , пробај да го решиш, а не само да цимолиш и да се самосожалуваш. Пробај да направиш промена во својот живот. Животот е таков, подеми и падови, ама треба да знаеш да се справуваш и со лошите и со добрите работи.
Ни мене не ми било секогаш сјајно, ама не одам секогаш наоколу трубејќи за секој проблем што ќе ми се појавел. Сум имала и убави и лоши периоди во мојот живот.
За се постои решение. Во животот нема не можам.
Ако имам некој проблем, дали било тоа недостаток на самодоверба или слично, ќе го споделам со друг за да си се олеснам, ама нема секој муабет што ќе го започнам да биде: Леле, ова, леле она....
Таквите личности сакаат да бидат центар пажња и не им е битно на кој начин ќе го постигнат тоа или пак сакаат да си ја напумпаат самодовербата со тоа што кога ќе кажат леле гадна сум, вака сум онаков/а сум, луѓето околу нив да викаат нема везе бе што ти е на тебе,баш си убав/а и сл.
Лек за нив?Нема.
Од секогаш постоеле и секогаш ќе ги има.Треба само да знаеш како да ги одбегнеш,таквите личности кои единствено знаат се жалат и да кукаат.

Lekot - Gasna Komora :pos2:

Некои луѓе сакаат да ги преиграат тажните настани што им се случиле и за некои станува заморно.
Некои се опседнати со тоа да ги преигруваат а кај некои е забегано во патологија како кај примерот на Крејзи Ин Лав и тогаш веќе проблемот е вистински.

Само гледам исто мислење кај сите вас околу ваквите особи.
Од секогаш постоеле и секогаш ќе ги има.Треба само да знаеш како да ги одбегнеш,таквите личности кои единствено знаат се жалат и да кукаат.
Исто како и нив кои сакаат да се ослободат од несреќата, сакаат да им биде полесно и вие сакаате затоа што ве намуртуваат. Сериозно, има многу среќни луѓе што се радуваат на све и се фалат па на тоа никој не пробува да ги одбегне или па сигурно не толку. Значи големината, должината на самосожалувањето не е причината туку причината е тоа што на луѓе им е неудобно , а прагот им е најмал за вакви работи. :) Бар да не се лажеме, нема врска со тоа колку се повторуваат и колку кажуваат. Ех колку оговарање паѓаат па никогаш доста од нив не? Воајеризам рулез, емпатија сакс. \m/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom