Јас работам минт ... Убунту не се мачат многу многу со детали и изглед а минтовци ( чичко Клем поточно )успеале да го напрат бар да изгледа по природно .
На лапот сум на минт 5 ( нов лап ама 5 ката има подршка за хардверот а 6 ката не ? ? ? Wierd but true . ) а на дескот сум со 6 ка
Иначе пошто бев порано голем дистро хопер имам пробано многу дистрибуции ( до ден деншен ко ке излези нов верзиа на некои дистра , ги пробвам да видам као работат на виртуелна машина .
Дебиан се царој заради пакет менаѓмент ситемот ( Убунту е на дебиан база така да нема да го спомнувам како посебно дистро трее колку и да сакат некои да го гледат како оделно дистро трее ) , Сусе заради усер интерфејс , Мандрива ( да бидиме сериозни мандрак ко беа , стварно беа подобри ) се нај усер френдли , а слаквер и генто ја имат предноста шо можиш се на нив да напраиш по твој терк под услов доволно да разбираш . Ред хат дрвото најпоке си го бива за серверски па и за то најчесто го користат .
За нов корисник заправо морам да казам дека е нај паметно да си земи некое од помалите усер френдли дистра како PClinuxOS ( mandriva based ) , Mint или Mepis ( debian based ) , SLAX ( Slackware based ) , Sabayon ( gento based ) . Пошто покето од нив се напраени да се баш за луге шо пресно влегле во линух светот , а пак и лугето шо ги користат се по тесно поврзани така да имаш ептен солидно community , а и да се појави проблем шо тие неможат да го решат секогаш ги имаш форумите на мајчинското дистро .
многу напишав изгледа ? ај ако