Кој и зашто го измислил Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
Познатиот историчар Вил Дјурант рекол: „За да еден толку едноставен човек, во една генерација, измисли толку моќна и допадлива личност, толку возвишена етика, и толку инспирирана визија за човечкото братство, би било далеку поневеројатно чудо отколку било кое чудо запишано во Евангелието.“
Многу точно кажано!

Многу точно кажано!

Не знам колку добро прочита, и колку добро сфати.
Историчаров вели дека невозможна работа е да се измисли Исус. На никој обичен човек нема шанси да му текни толку возвишена етика, љубов и братство. Значи, докажува дека постоел :wink:
Значи, според него, неговото „измислување„ би било многу поголемо од оние чуда што се запишани во Евангелието.

Не знам колку добро прочита, и колку добро сфати.
Историчаров вели дека невозможна работа е да се измисли Исус. На никој обичен човек нема шанси да му текни толку возвишена етика, љубов и братство. Значи, докажува дека постоел :wink:
Значи, според него, неговото „измислување„ би било многу поголемо од оние чуда што се запишани во Евангелието.
Јас обратно го сватив, ама нема врска:helou:
Јас мислам дека не е еден човек, господ го измислиле генерации и генерации наназад, кои се надевале на некакво избавување од маките на ропството, гладот, немаштијата што во тоа време постоеле. Исто имало работи кои не можеле да си ги објаснат, сето тоа го толкувале како божја волја и слично.
Го знаеш мојот став понатаму :)

Познатиот историчар Вил Дјурант рекол: „За да еден толку едноставен човек, во една генерација, измисли толку моќна и допадлива личност, толку возвишена етика, и толку инспирирана визија за човечкото братство, би било далеку поневеројатно чудо отколку било кое чудо запишано во Евангелието.“

Значи и Хари Потер навистина постои !

Си живеел еден Трајче.
Многу добар човек, орал нива, гледал деца, сочувствувал со пријателите.
Но зошто денес Трајче е возвишен бог?
Бидејќи останатите свесно го издигнале до божествената форма.

Си живеел еден Трајче.
Многу добар човек, орал нива, гледал деца, сочувствувал со пријателите.
Но зошто денес Трајче е возвишен бог?
Бидејќи останатите свесно го издигнале до божествената форма.
Забораи да кажеш оти го напраиле тоа.
Углавном ради неговата жена.
Прво му напишале стихотворба за неговата добрина.
Па ода.
Па химна.
Па дошол Едип(мада шо не бил интересен у тоа време).
И на крај,настанала Библијатааа!!!

Gospod ( jas taka go narekuvam, ti kako sakas nareci go ) ne e sozdaden, tuku postoi "vecno". Ne e sozdaden za toa sto toj ne e podlezen na dimenzijata vreme, a sozdavanjeto e proces zavisen od vremeto.
Добро, а кој му е мотивот на Господ да го створи универзумот, ѕвездите, планетите и сиот живот што постои???? Што, досадно е да бидеш семоќно, вечно битие, а да ја поминуваш вечноста сам? Па се разбуди господ еден ден и си рече, eеј... па зашто не си направам луѓе? Ха, па ова е супер идеја! И ќе ги ставам таму на една планета и ќе им створам секакви срања, болести, земјотреси, вулкани и секакви глупости што ќе ги ништат. У... па би можел уште да им дадам способност и желба да се убиваат и повредуваат едни со други. Хаха... гение сум значи! И после ќе им дадам правила како да се однесуваат, а тие што не ги почитуваат ќе ги ставам да горат и да патат и да се мачат цела вечност. И така ќе ги пуштам и ќе застанам од страна да си гледам Reality-show. Одреме навреме ќе им пуштам некој пророк што ќе ги лаже дека ги сакам. Хаха... дека ги сакам, човече, ти се верува??? И тие ќе веруваат. Па, нормално дека ќе веруваат, не ги направив олку глупи за џабе, хехе.:tapp:

Господ, а со тоа и религиите, биле измислени и создадени за да ги држат во единство народните маси, и нешто што опстојувало толку долго време низ историјата не може едноставно да биде преку ноќ отфрлено, иако повеќе од половината верници на било која религија, веруваат оти мислат дека така треба, а не оти стварно веруваат

Gospod kao gospod ne sednal eden covek i go smislil i go raskazuval na drugi luge.Na site vi e jasno deka prvite luge bile mnogu boshci [teshki fanatici] koj za se so nemozele da si objasnat gi obvinuvale bogovite. I toa bilo taka ne 10-100-1000 godini,lugeto bile mnogu boshci oooocajno dooolgo vreme.Kako evoluirale,kako se razvivale,se poveke raboti mozele da gi objasnat,zaso i kako se slucuvaat,se pomalce stvari imalo so koj bi mozele da kazat " Toa bogovite go pravat" pa poso im nemalo smisla "mnoguboshtvoto" poso znaele deka i oni mozat da zapalat ogan a ne e toa bogot na ognot..i tako dalje..pocnale da veruvaat deka postoi samo eden bog- tako zvani Gospod. I sea posho ima mnogu luge koj imaat mnogu nejasni stvari a gi mrzi da fatat kniga da procitaat so kako ili barem malce da razmislat nadvor od balonceto mu gi prepustaat tie stvari odnosno go obvinuvaat gospod. Ubij covek-gospod mi rece,Samoubij se utepaj 100 drugi luge-Gospod mi rece [alah u najgolem slucaj]..i tako dalje...I najcesto nepismenite narodi/luge se golemi vernici.Toa e fakt.Za toa nema da diskutirame.Toj so ne otishol na cas po geografija da cue za nastanok na zemjata,toj so kidnal od biologija i nema poima kako se stvorile zivite sushtestva mn jasno deka gospod ke mu bide kriv.

Religija kako religija e cista propaganda,nacin so koj najlesno moze da se kontroliraat lugeto.Sakash da skarash 2 vernika od razlicna veroispovest samo zarckaj gi okolku gospod i trgni si se na strana..ili ushe bolje..prati "mirovni" sili i cicaj im ja naftata <3

Gospod kao gospod ne sednal eden covek i go smislil i go raskazuval na drugi luge.Na site vi e jasno deka prvite luge bile mnogu boshci [teshki fanatici] koj za se so nemozele da si objasnat gi obvinuvale bogovite. I toa bilo taka ne 10-100-1000 godini,lugeto bile mnogu boshci oooocajno dooolgo vreme.Kako evoluirale,kako se razvivale,se poveke raboti mozele da gi objasnat,zaso i kako se slucuvaat,se pomalce stvari imalo so koj bi mozele da kazat " Toa bogovite go pravat" pa poso im nemalo smisla "mnoguboshtvoto" poso znaele deka i oni mozat da zapalat ogan a ne e toa bogot na ognot..i tako dalje..pocnale da veruvaat deka postoi samo eden bog- tako zvani Gospod. I sea posho ima mnogu luge koj imaat mnogu nejasni stvari a gi mrzi da fatat kniga da procitaat so kako ili barem malce da razmislat nadvor od balonceto mu gi prepustaat tie stvari odnosno go obvinuvaat gospod. Ubij covek-gospod mi rece,Samoubij se utepaj 100 drugi luge-Gospod mi rece [alah u najgolem slucaj]..i tako dalje...I najcesto nepismenite narodi/luge se golemi vernici.Toa e fakt.Za toa nema da diskutirame.Toj so ne otishol na cas po geografija da cue za nastanok na zemjata,toj so kidnal od biologija i nema poima kako se stvorile zivite sushtestva mn jasno deka gospod ke mu bide kriv.

Religija kako religija e cista propaganda,nacin so koj najlesno moze da se kontroliraat lugeto.Sakash da skarash 2 vernika od razlicna veroispovest samo zarckaj gi okolku gospod i trgni si se na strana..ili ushe bolje..prati "mirovni" sili i cicaj im ja naftata <3
Auu, abe od kade tolku pametno objasnuvanje najde. Abe begaj Gospod si postoi i mene nikoj ne moze da me ubedi. Mislis nema muslimani koi se pametni luge i koi znaat 100 pati poveke od tebe i za nastanokot na svetot i za se, pa pak veruvaat vo Gospod. Stom Nutn veruval vo Gospod togas navistina postoi. I jas ne veruvav kako tebe, ama gresev. Sega veruvam i si veruvam deka postoi i mi pomaga sekogas koga ke mi pritreba pomos.

Најголемата лага на науката и образованието е дека не постои Господ.
Дарвин како Дарвин - најсмешна теорија - луѓето настанале од мајмуни - хахахаха е па зошто сега мајмуните не стануваат луѓе туку треба оплодување за да се создаде нов човек ?
Или мајмун оплодил женка - па оп - генетско нарушување и се создал човек.

Сигурно НЕ !!!

Ништо не се случува случајно ... има многу виши сили, но денешниот човек на тој план е толку уназаден што ништо чудно да има многу атеисти ....
:nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene:

Секако не сакам да ви наметнам да верувате туку давам свое мислење за целата ситуација - што мислите зошто се промените во расположение , мисли итн?

Сите луѓе се подложни на димензијата Време.Времето пак е релативно.За некој споро,за некој брзо.Само врз смирените луѓе Времето не делува туку тие гледаат објективно на работите.

Ако Господ не постои,како тогаш луѓето потонуваат во медитација?
Како некои тврдат дека се реинкарнација и притоа ги знаат сите детали за личност која никогаш не ја сретнале?
Како некои се губат во нивоата на потсвеста?

Ако религија се ’измислува‘ што не земете вие да измислите некоја религија ???

Имаше еден духовник,не се сеќавам на името кој напишал:
’Дарвин .... Дарвин е никој . Едноставно будала кој сакал да лесен начин да обезбеди материјални средства. Дарвин сега веројатно се уназадил во мајмун и искушението да биде човек едноставно го срушило ...‘

Па така да нека си верува кој во шо сака ја не се мешам тука ја само велам дека ИМА НЕШТО !

Добро, а кој му е мотивот на Господ да го створи универзумот, ѕвездите, планетите и сиот живот што постои???? Што, досадно е да бидеш семоќно, вечно битие, а да ја поминуваш вечноста сам? Па се разбуди господ еден ден и си рече, eеј... па зашто не си направам луѓе? Ха, па ова е супер идеја! И ќе ги ставам таму на една планета и ќе им створам секакви срања, болести, земјотреси, вулкани и секакви глупости што ќе ги ништат. У... па би можел уште да им дадам способност и желба да се убиваат и повредуваат едни со други. Хаха... гение сум значи! И после ќе им дадам правила како да се однесуваат, а тие што не ги почитуваат ќе ги ставам да горат и да патат и да се мачат цела вечност. И така ќе ги пуштам и ќе застанам од страна да си гледам Reality-show. Одреме навреме ќе им пуштам некој пророк што ќе ги лаже дека ги сакам. Хаха... дека ги сакам, човече, ти се верува??? И тие ќе веруваат. Па, нормално дека ќе веруваат, не ги направив олку глупи за џабе, хехе.:tapp:
Вашиот проблем е што господ го замислувате како суштество со човечки особини, и не туку тропај глупости не се прај паметен зш по постов се гледат колку си наивен и ти и сите шо се прает некој интелектуалци - неверници...И среќа шо создал свет со такви услови за живот- со земјотреси, вулкани , болести зошто поинаку животот и не е возможен..не може сите вечно да живеат кај ќе ни беше крајот , тогаш и цел универзум би бил премал, а желбата и способноста за убивање не ни ја дал господ, ние сме ја откриле и создале...господ само оставил простор за нашата креативност за да може полесно да не селектира:smir: И најинтелегентните луѓе што се родиле на светот на крај се помолиле на господ...

Gospod go izmislil nekoj mudar covek za da gi spreci lugeto da kradat koga nikoj ne gi gleda, toj im rekol, koga nikoj ne te gleda, e togas te gleda Gospod.Nas ni treba bog i zatoa sme go izmislile, za da se tesime deka barem On ne razbira.No realno gledano, lugeto ni od gospod ne se plasat, zatoa ima policija, vojska, sudovi, inaku dovolno bi bilo sto ima bog pa sekoj ke pazi sto da pravi plasejki se od nego.Ako postoi bog zosto nema samo edna vera tuku tolku mnogu, a ako pogledneme niz istorijata uste poveke.Znaci, odsekogas lugeto sozdavale poimi za bog, a bog ne postoi, oti cija vera e prava?Cij bog e praviot bog?Zevs?Merkur? Perun? Tor?Jehova?Allah?Isus??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom