Кој и зашто го измислил Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
А бе штом постои нешто - тоа значи дека некој го измислил и направил.
Постои точак ?? да значи некој му дошла идеја го осмислил и го направил, Постои модем? да, и него некој требало да го осмисли, и направи, постои шприц за украсување на торти ?? да и тој е плод на нечија идеја и нечија творба, Постои она пемпере во затварачо што ја блокира бравата ?? да, и тоа некој седнал со идеја и го реализира, значи нема ништо што некој не го створил па така и господ, некој и него го осмислил и створил ... за да игра некоја своја улога.

Da, te sfativ, i bas radi toa jas konstantno jadam gomna da ne gi mesame religiite vo muabetov.
Religioznosta na eden poedinec e duhovna i apsolutna licna kategorija. Toa se obidov da go objasnam vo eden prethoden post koga mu replicirav na Silen.
Ti mozes da mislis deka molenjeto, krstenjeto... se gomnenici. Jas ne mislam taka, i u pravo sme i dvajcata, sekoj za sebe, kako saka taka ke si tera...
No, ne bi se slozil deka temata ima samo religiozna strana.
" Koj i zosto go izmislis Gospod? ". Jas mislam deka ne e izmislen, i toj moj stav se obiduvam da go obrazlozam i objasnam nezavisno i voopsto ne naslonuvajki se na religioznite sfakjanja, stavovite i tvrdenjata na razlicnite religii.

Ako site mislite deka vo temata treba da diskutiraat samo tie koi sto mislat deka Gospod e izmislen, togas ok, ke se povlecam od diskusijata, zosto ne se sum privrzanik na toj stav.
Па токму тоа е темава, за религиозната страна на Господ, а не е темава"Господ, создавач на универзумот".
Затоа јас сум против религиозната страна на темава односно не верувам во таквиот господ.
Значи има НЕШТО што не е господ, а го создало светот. Тоа е прифатлива варијанта.
Има и други работи тука. Тргни од прашањето, што е постаро, јајцето или кокошката?
"Господ" сам се создав и после го создал светот.WTF?!?!?!
Како може од ништо да настане нешто? Ова не може до сега никој да го разјасни, има само претпоставки, така да џабе се мечиме, се што ќе кажеме не ќе држи место. Позз

Па токму тоа е темава, за религиозната страна на Господ, а не е темава"Господ, создавач на универзумот".
Затоа јас сум против религиозната страна на темава односно не верувам во таквиот господ.
Значи има НЕШТО што не е господ, а го создало светот. Тоа е прифатлива варијанта.

Има и други работи тука. Тргни од прашањето, што е постаро, јајцето или кокошката?
Како може од ништо да настане нешто? Ова не може до сега никој да го разјасни, има само претпоставки, така да џабе се мечиме, се што ќе кажеме не ќе држи место. Позз

Кон болтуваното сакаш да кажеш има нешто што го создало универзумот ама не се вика господ зошто јас не верувам во него.
АААААААААААААААААААААААА дали се читаш ти што пишуваш воопшто!!!!!!!!!!!
п.с.
Ај те молам објасни им го тоа на тие што не веруваат во Господ или во тоа нешто што не е Господ.............незнам може ли да се вика.........Петре или Столе во нив веруваш?

Кон болтуваното сакаш да кажеш има нешто што го создало универзумот ама не се вика господ зошто јас не верувам во него.
АААААААААААААААААААААААА дали се читаш ти што пишуваш воопшто!!!!!!!!!!!
п.с.
Ај те молам објасни им го тоа на тие што не веруваат во Господ или во тоа нешто што не е Господ.............незнам може ли да се вика.........Петре или Столе во нив веруваш?
Може да се вика и Господ ако сакаш ти. Едно е да веруваш во него како создавател на унивезумот, друго е да одиш во цркви и џамии и да му се молиш. Тоа за мене е неприфатливо.
Затоа е измислен тој религиозен Господ, кој нема никаква врска со правилниот Господ(или како ќе го наречеме) кој го создал универзумот.
Капиш?

Постои точак ?? да значи некој му дошла идеја го осмислил и го направил, Постои модем? да, и него некој требало да го осмисли, и направи, постои шприц за украсување на торти ?? да и тој е плод на нечија идеја и нечија творба, Постои она пемпере во затварачо што ја блокира бравата ?? да, и тоа некој седнал со идеја и го реализира, значи нема ништо што некој не го створил па така и господ, некој и него го осмислил и створил ... за да игра некоја своја улога.
Postoime nie?
Da, postoime, togas i nas nekoj ne osmislil i napravil.
Dali toa e Gospod? Za mene da.

Znaci ti prifakas deka postoi "nesto" sto sozdalo se , no ne go narekuvas Gospod i ne se slozuvas so religiskiot koncept za Gospod. Ok. Toa i go objasnuvav.

No, so ovoj citat:
.... si kontradiktoren so prethodniot.

Go kazav prethodno moeto mislenje za ova, duri i dosaden stanav, ama ajt uste ednas...
Gospod ( jas taka go narekuvam, ti kako sakas nareci go ) ne e sozdaden, tuku postoi "vecno". Ne e sozdaden za toa sto toj ne e podlezen na dimenzijata vreme, a sozdavanjeto e proces zavisen od vremeto.

Ова Господ сам се создал и после го создал светот не е мое тику се надоврзував на тоа со јајцето и кокошката. Тоа не можам да си го претставам.
Те читав и поназад, но се што зборуваш е без основа зошто за тоа нема докази, ти претпоставуваш, исто како и јас. Може и двајцата да не сме во право!

Да дека се смислено ама земјата не ја смислил некој. Имаш научни докази за тоа како настанала. Не сум видел нигде да пишува мејд ин или мејд бај

Да дека се смислено ама земјата не ја смислил некој. Имаш научни докази за тоа како настанала. Не сум видел нигде да пишува мејд ин или мејд бај

Можи е направена во некои кинески фирми кои произведуваат ОЕМ реди артикли па после кој сака му става лепенка.

Го чекам овде "семоќниот Syn" да дојди да одржи литургија:pos2:

Го чекам овде "семоќниот Syn" да дојди да одржи литургија:pos2:

Веќе ти ја одржи , читај неколку страни уназад , ти реплицирав , те демантирав(ме) , твое беше да го признаеш тоа , или да го смениш својот став , т.е. дека некои нешта постојат а не мора да бидат видени . . .

Eве ќе ти кажам пак, доколку не беше темава во религија, ќе прифатев дел од вашите сугестии, ама вака не може!

Eве ќе ти кажам пак, доколку не беше темава во религија, ќе прифатев дел од вашите сугестии, ама вака не може!

Chombe , мене ирелевантни ми се дискусиите за постоењето на Бог , веќе ти кажав , бесцелни се и буквално никаде не водат , тоа што ме испровоцира на темава ти е добро познато .
По релевантно ми е да живеам т.е. да се водам по разум и етика , моите мислења за Библијата и останатите религиозни оружја за перење на наивниот човеков мозок се напишани на тема Религија , немам намера да се повторувам .

Во која тема во Религија?
Баш да прочитам!

Познатиот историчар Вил Дјурант рекол: „За да еден толку едноставен човек, во една генерација, измисли толку моќна и допадлива личност, толку возвишена етика, и толку инспирирана визија за човечкото братство, би било далеку поневеројатно чудо отколку било кое чудо запишано во Евангелието.“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom