Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Готово, нема трета опција, продолжуваме со парва неделава. Мислењето е: дали треба да ги одделиме сите пензионери ко стока во некое гето на планина кај што ќе си прават што сакаат само да не ни се мешаат во нашите животи тука долу.

Готово, нема трета опција, продолжуваме со парва неделава. Мислењето е: дали треба да ги одделиме сите пензионери ко стока во некое гето на планина кај што ќе си прават што сакаат само да не ни се мешаат во нашите животи тука долу.
Не ме сфати Злате очигледно.

Ја ова добронамерно го мислам, нит спомнав стока, нит мешање.
Едностано е, за нивно и наше добро.
А и не е до парите од фондот.
До раатот е.
За нивниот највише.

Па има ли подобро од планински рај пред званичниот божји крај?

Не ме сфати Злате очигледно.

Ја ова добронамерно го мислам, нит спомнав стока, нит мешање.
Едностано е, за нивно и наше добро.
А и не е до парите од фондот.
До раатот е.
За нивниот највише.

Па има ли подобро од планински рај пред званичниот божји крај?
Те сфатив, само сакам малце да хиперболизирам кога се контроверзните мислења во прашање. :P Тоа на вот ќе беше во стил: „дали сметате дека луѓето кои гледаат спорт се латентни хомосексуалци кои се палат на мускулестите тела на спортистите и гледаат за да соберат материјал за мастурбирање отпосле“.

Де бе мајку му стара пензионерска и планинарска :icon_lol:
До толко ли сте ронофски ограничени, едн мајчин дијалект не разбирате, абе да сам кинез сфи дијалекти ке ги разбирам и читам, а не па Македонче...

Убаво ве праша дали сакате на литературно. Знам боље од девеес посто од форум на МАНУ литературно.
Али Вот ми даде дијалектично зелено.

Пиес.
Злате пиши ми број да ти прату аудио муабет на вибер.
Или у дваес двојку сакаш да ти га изрицитирам на келаво уфце хаха.

Длабоко ЦЦЦЦЦЦ
Сфи се навлекле на чатџибити.
Срамота за хјуманити!
Зошто планина, а не, пример, село? Во село ќе имаат двојна продуктивност, плус физичка активност која ќе ги држи во живот. На таа возраст, кај нас, тие луѓе се работоспособни, а најголемиот дел од нив имаат и физичка кондиција и над 70ката.

Истите работи ќе ги извршуваат во селото, плус ќе бидат продуктивни.

Старите, по пензионирањето, купија куќа и плац на село и одма се преселија. Денес и на 80ка имаат фантастичка енергија и кондиција. Секоја година садат се што може да никне на таа земја, во тој крај. Имаат и повеќегодишни растенија. Тоа го прават и покрај тоа што имаат високи пензии, повеќе им е како работна рутина и пополнување на време, отколку како реална обврска. Нема да им се оштети буџетот ако тие продукти ги купат на пазар.

Од општествената продуктивност, ова е поисплатливо, а би и одговарало и на државата. Твоето е ко затвор, казна за импактот кои го имале врз општествениот придонес децении наназад. Или го гледаш ко пензионерска комуна без пирамидална командност односно институционален надзор? Иако поминале низ самоуправниот систем, одма ќе се скараат, ни шах ќе играат, ни цвеќе ќе берат. Само нешто ќе им смета. Гледај на форумот, малку се, а со сите се скарани! Оној па Иреал ништо не разбира, научил само да споделува линкови, од кои пола се со вирус, а пола се од некоја сомнителна српска страна која само тој ја чита. Што ќе играш со него?

... пензионер може да биде било која возраст, затоа што постојат разни пензии, а со тоа и пензионери кои ги земаат тие пензии (семејна пензија, инвалидска пензија, право на паричен надоместок за телесно оштетување,) :cautious: требаше да се потенцира старите особи пензионери да се тргнат на планина!

...затоа што тој кој ќе посака вакво менгелеско планирање на остранување на „пензионери“, утре може на работа еден хендикеп момент и преку ноќ се станува инвалидски пензионер со 30 години, па ајт на Кожув на планински воздух!

Последно уредено:
Јас имам пензионер во близина - таткото на жена ми, кој не само што не е за на планина (иако верувам тој радо ви заминал) туку и не можам да сум посреќен што го имаме во близина. Човекот замина во пензија на само 56 години (бенефициран стаж) и ни е од огромна помош за децата. До душа, додека син ми беше помал тој уште работеше, па така за него не толку, ама со малата е речиси секој ден уште од речиси бебе, па еве се до денес. Плус многу паметен човек - можеш да направиш муабет за каква ти душа сака тема. Мозокот уште му работи 100 на саат.

Оној па Иреал ништо не разбира, научил само да споделува линкови, од кои пола се со вирус, а пола се од некоја сомнителна српска страна која само тој ја чита. Што ќе играш со него?
... колку маки здравствени има и со остранета тимус жлезда не е фер вака да пишуваш, затоа што не го следиш, за свои години човекот е топ, а пак ти не разликуваш хрватска од српска страна и сега што?

...може и нему му пречи вашите постирани кропирани ствари цела страна очи да паднат не научивте да ги намалите, па сега ај Иреал ваков, таков, треба да ти е чест да човек возрасен е активен член на форумот, а не само кремче знаеш тука, не си фер ич, ме разочара!

... колку маки здравствени има и со остранета тимус жлезда не е фер вака да пишуваш, затоа што не го следиш, за свои години човекот е топ, а пак ти не разликуваш хрватска од српска страна и сега што?

...може и нему му пречи вашите постирани кропирани ствари цела страна очи да паднат не научивте да ги намалите, па сега ај Иреал ваков, таков, треба да ти е чест да човек возрасен е активен член на форумот, а не само кремче знаеш тука, не си фер ич, ме разочара!
Каква врска има неговиот здравствен статус со тоа што ништо не разбира? Апсолутно никаква. Пишуваш колку нешто да напишеш, да си ја исполниш денешната квота на остварени и реализирани вербални деликти.

Ајт во село, ќе им кажуваш кои тревки се лековити, а кои не.

Дамби и Злате, сфаќам ве.
Исклучоци од увек е имало у сфак аспект.А и не викам дека сфи су за у аут,напротиф.Да ги наградимо сс природну идилу за целу сфоју позадинску кариеру што гу имаф на лично и на национални ниво.

Дамби, зшто у село?
Зшто да ги вратимо сфи од куде што дошле :icon_lol: Мој предлог е да ги апдејтирамо, у планину, на повисоко ниво.Па тамо кој сака нека сади, чува кокошке или било какф придонес нека има за туј локалну планинску заедницу.
Тој ке ги е како хоби, а не обврска.

Поента ми е, зшто некој си Војо од Афтокоманду, да се труе сс загаден ваздух, да лапа пола шаку Зегин производи, да га нервираф млади у околину и да се труе сс социјални мреже и телевизор,да чека два минута денарче кусур од Кам, да вади иљадарку пет минута од банкомат, едноставно да ужива у греану ракију, чфарке, зеленило, да си има ол инклузиф порцие, да си умре на раат...

Еве видите, прост примет е бијонсе, замисли га форум без њума, едноставно замисли....

Каква врска има неговиот здравствен статус со тоа што ништо не разбира? Апсолутно никаква. Пишуваш колку нешто да напишеш, да си ја исполниш денешната квота на остварени и реализирани вербални деликти.

Ајт во село, ќе им кажуваш кои тревки се лековити, а кои не.
... удри на живец кремчето што напишав, па има здравстениот статус врска тој остана редовен на форумот, за разлика од некои кои исчезнаа две години, па сега силни „ајт во село“, да се нема никаков почит цццццц цццц, значи кога не се почитува постари особи крв ми капе, затоа и темата е против постарите особи и нема да учествувам ја бојкотирам, ова не е контраверзно мислење, ова е веќе дискриминација и ширење омраза кон постари особи!

Мене не ми сметаат пензионерите да ми се мешаат, кога ни било најтешко ни помагале, и ме научиле бабите да сукам.
И како ќе се стават генерациски оние што уште се во 50тите со бенефициран со некој од 80.
Според населението треба да се изгради мегалополис на планина, а не гето.

Незнам појче за шо се дебатира во темава. Еден зборува за гасификација, друг за Исус, трет за Пензионери, четврт докажува дали и колку ебал. Сето е.
Со њот барем беше јасно педери и курве, нова млада мафија. Курве и педерчине

Зошто планина, а не, пример, село?

Zatoa sho ke fatat avtobus i ke se vratat, na planina potesko.

Kako bumerang se, eve vidi podolu so napisala i posle toj post ke ima uste 3-4 vo koi ke bara pravda.

затоа и темата е против постарите особи и нема да учествувам ја бојкотирам,

terminator GIF

Те сфатив, само сакам малце да хиперболизирам кога се контроверзните мислења во прашање. :P Тоа на вот ќе беше во стил: „дали сметате дека луѓето кои гледаат спорт се латентни хомосексуалци кои се палат на мускулестите тела на спортистите и гледаат за да соберат материјал за мастурбирање отпосле“.
Ќе?
Збор за збор.

Незнам појче за шо се дебатира во темава. Еден зборува за гасификација, друг за Исус, трет за Пензионери, четврт докажува дали и колку ебал. Сето е.
Со њот барем беше јасно педери и курве, нова млада мафија. Курве и педерчине
Тик ток мрежата е крстена така бидејќи одбројува колку секунди attention span има оваа генерација.
И не беше интересно да се дебатира само бидејќи било јасно, give me some credit како master of ceremony.

Ја сам ЗА!
А Ви?
Малеее саа јас ќе се разгуворам на струмички па ак тее тарсене ел само пожали да те виим, санчанар нееден. Нејќам да се сугласам оти ја баш некни имаах пишано пос за дедо ми кој ујде вирален (топ постaве) и сам оште малце как растресан уд тва. Ама aк тргнам шо усејќам на страна, мора да се сугласам су тва шо го пишаш ем оти има смисла, ем мислаш арно, ем веќе е и реалнос.

Ова потешко било бидејќи имам чувство како да го емулирам мојот вистинскиот персоналити.
Не знам како го правиш дневно.

*code switches*

Сигурно како планинар и историчар знаеш за Цареви Кули, симболот на градот, позната археолошка тврдина и белег што доминира над градот Струмица. Ако продолжиш ќе стигнеш и до манастирот Св. Илија преку познатата планинска патека за рекреација. Се качуваме за свеж воздух и здрав живот, се пали свеќа, наполнуваш вода од изворот, се сликаш за инстаграм. Позади манастирот се протегаат широчини каде што се изгради етно-иш ресторан-комплекс кој како што знам сместува и пензионери. Имаат нега оn premise, храна, прекрасни погледи, животни низ двор, итн. Често фантазирам како таму живеам кога ме фаќа носталгија за дома. Се стига и со кола, некои 4-5 километри е над градот. @Del Boy знае, може да ме поправи и дополни.

Според мене тоа нуди поздрави навики, свеж воздух, пензионери за социјализација, еден куп бенефити. Впрочем, моделот не е ништо ново на запад, проблемот секогаш бил како да им соопштиш и да ги убедиш да ги однесеш во дом. Кај нас ова е отежнато бидејќи кошта и немаме 401, за еден пензионер е околу 40-50,000 денари ако добро имам разберено, замисли ако имаш двајца со плус трошоци ако имаат потреба он некоја нега, а вообичаено имаат. И стигаме до проблемот на твојот хот тејк, финансирањето. Самиот се ставаш во ситуација да не сакаш да ги однесеш бидејќи просечните пензии често не стигаат за тоа, и, како повеќето фамилии, радо би ги чувал дома, би им купил лековите од нивните пензии и рестото најчесто се втопува во сметки и помагање на фамилијата, коешто е некогаш цената.

Парадоксот е што ова и денес да е стандард процес, на 60 одиш во дом, ќе бидат уште погласно гласачко тело за да само можат да си го дозволат тоа од пензиите а како би ако не им ги покачуваат. Јас веќе се согласувам дека не треба да гласаат, но ова само дополнително би ги стимулирало за да. И затоа мислам не е прифатливо решение, бидејќи сиромасите ќе дојдат до дереџето од народните приказни каде старешините де факто ги носеле на планина, но не во резорт, туку мечките да ги изедат. Пензискиот фонд не е доволен само оти сме го преинаменувале во планинарски фонд. Би сакал да е, но не е.

И едно лично прашање ако смеам, колку често го чуваат малиот парва?

Поздрав нездрав

Тик ток мрежата е крстена така бидејќи одбројува колку секунди attention span има оваа генерација.
И не беше интересно да се дебатира само бидејќи било јасно, give me some credit како master of ceremony.
Не беше критика, ни цинизам ни сарказам. Прелабав (no pun intended) сум ко лик за да правам такви ментални гимнастики. Реално беше почитко. Задов да читам пост на индиската божица, тој се буни за пензионерите како контраверзен став, ама пиринскиот војвода му реплицира за Исус? Кое е неговото контраверзно мислење? Каде е Суси? Наводно дал напоредно мислење со хинди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom