Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Мислењето на Парва, Шенка и Ѓорѓи го разработија уште пред 40 години, само со обратен заклучок

Па нема ништо контроверзно во тоа, само што е невозможна мисија затоа што цела држава ни е изградена врз база на пензионерите, најголемо гласачко тело се тие и тие скоро пред пензија што веруваат дека Х политичар ќе им зголеми пензија, и секој политичар пробува да ги добие нивните гласови. Дистописка невозможна мисија во Македонија.

Повеќе контроверзно го наоѓам фактот што пола од тука се „леле не го разбирам парва, ништо не помага". Ебаве тоа :D

Може некој tl;dr од мислењето на парва?

Ја едно заклучив од постот на Парва, а тоа е дека не седнал да кења затоа што постот е напишан на дијалект, свахили најверојатно.
Не, да го слушнам кај што го кажува ова, ќе разберев се. Вака ништо не сфаќам. Стигнав до тој зборот на у, 4 пати го прочитав, ко прваче, буква по буква, и му турив курот на крај.

... сака да се отараси од повозрасните лица- пензионери и да ги отпука сите во Собирен центар такозвани планински центар каде нивната пензија ќе биде таму живеење т.е. планинска пензија, далеку од нивните потомци деца и внуци.

...само што ќе прават помладите без постарите, кои ќе ги носат внуците по градинки и училишта, кои ќе ги чуваат дома додека тие ќе денсаат за Нова година, кои ќе ги учат внуците да пишуваат, кои ќе ги воспитува, денешниве млади родители знаат само да ги направат и родат своите деца и толку, следно улогата ги земаат бабите и дедовците т.е. пензионерите!

... а тоа планот сите пензионери да ги вдоми на висинска разлика (планините), пааа не знам кој како ќе издржи, од „реткиот воздух“ ќе окидат конци предвреме рок најмногу месец дена!

Последно уредено:
Може некој tl;dr од мислењето на парва?

Не, да го слушнам кај што го кажува ова, ќе разберев се. Вака ништо не сфаќам. Стигнав до тој зборот на у, 4 пати го прочитав, ко прваче, буква по буква, и му турив курот на крај.

За нештата да бидат појасни

IMG_6100.jpeg

Еве преводот на стандардна македонска форма:

Ова е мое лично измислено мислење. Еднаш го споменав во ДК — некои ултралиберални луѓе беа восхитено изненадени и ставија лајк во знак на поддршка, а некои конзервативни ми оставија бесни емотикони и се намрштиле како корнишони. Мислам дека тогаш Вруќа моментално се претвори во ладно — шок и неверување; тоа беше ладен туш за постарите членови на форумот.

Моето мислење е дека пензискиот фонд всушност треба да се вика „планинарски фонд“.

Да образложам.

Секојдневно сме сведоци на судир на генерации. Се слушаат гласини како „Во наше време по две ги водевме“ или „Чичко, расне ли курката?“ И има ситуации каде младите велат: „Дечко, може ли преку ред, брзам, морам…“, додека другите одморно ќе речат дека ќе се пензионираат и „ќе си уживаат потоа“ — хаха.

Да се разбереме: моето мислење не е против пензионерите. Напротив — мислам дека и на нас и на нив би ни било подобро.

И моите родители се слични — седат дома, трошија ја пензијата и се вклучени на социјалните мрежи, како 95% од старите луѓе во државата. Гледаат ријалити емисии, Гранд и слични програми, турски сериали и сè што им „труе“ на умот од малите екрани. Коментираат несоодветно на социјалните мрежи и се однесуваат на нив како да се на некоја мисија. Јас лично немам ниту Фејсбук ниту Инстаграм, но претпоставувам дека социјалните мрежи се окупирани од постари луѓе и тоа им е забава и релаксација — начин да се смирaт и да си потсетат на југоносталгија.

Надвор од дома, се брза, се бараат попусти, на јавниот превоз се чувствуваат како дома — едвај им е доќекано уште само да се соблекуваат таму. На пазарите доминираат постарите, ги допираат лебовите по маркетите; за нив не постои „брза каса“ за пет производи — тие се автори на чувственото „само да прашам“.

Значи, пензионери — вие сте легенди. Но мислам дека нашето општество, наместо само пензиски фонд кој исплаќа пензии, треба да воведе планинарски фонд.

Македонија е претежно планинска земја и имаме убави планини. Осум години бев планинар и скоро сите ги искачив. Воздухот е преубав и — најважно — не е загаден.

Тие планински предели чекаат изградба на центри за пензионери: сè уредено, под конац — една генерална проба пред вечниот одмор. Таму ќе си собираат чаеви, ќе си загреваат ракија, ќе играат шах; ќе има играони и секции, ќе можат мирно да играат „Водарке“ и да уживаат без гужви и хаос од свадбите и слично.

Точно на 60-от роденден (или во стилот на „Декстер 26-ти“ — хаха) ќе го славиш со најблиските; едно комбе те зема и те носи до соодветен планински центар и таму остануваш до крајот на животот. Без интернет, без телефони и без мали екрани. Музика неограничено и кина за сите кои ги обожавале филмовите со Бата Живојиновиќ и Сека Саблиќ. Посета еднаш годишно од најблиските, секако за твојот роденден.

И не треба да ја „оправуваш“ државата на утрински емисии — за тоа немаш директна вина.

И ние ќе бидеме мирни, и тие ќе бидат мирни.

Па, има ли нешто подобро од подготовка за вечноста — да си со својата генерација на убави предели и пејсажи: утрински ѕвончки на птиците, жубор на поточињата, мирис на пролетни цвеќиња, наместо шумот од јавен превоз и асфалт; пазари без хаос и смог без магла — хаха.

Јас сум ЗА. А вие?

Сега ќе речете: „Па како така, а не ги имаш ли родителите?“ Имам и ги сакам — прв ќе одам; ќе одам со најголемо задоволство. Секако и јас сакам, кога ќе наполнам 60, да одам да се релаксирам во планина.

Знам дека не е изводливо и е премногу „хардкор“, но сепак тоа е моето контроверзно мислење и цврсто стојам зад тоа дека е исправно.

Од една страна го разбирам Парва ама па од друга страна сметам дека овие пензионери се само една генерација која пополека ќе исчезне и со тек на време ќе дојдат други пензионери кој нема да бидат толку pain in the ass. Не можеме да ги осудиме тие после нив зошто овие моменталниве биле вакви како што се.
А за овие моменталниве зошто се вакви какви што се има причина, а тоа е средината и времето во кои тие созревале. Најголемиот дел од нив се со ниско образование и не знам што очекувате од нив. Можат само да ја разберат емисијата на Лила. Се останато за нив им е научна фантастика.

Ништо контроверзно нема тука, можат само теткине што се со една нога во пензија да се бунат.

Друга причина требаше да се даде за укинување на пензиски фонд, а тоа е неговиот крах. Сите знаеме дека овој систем е неиздржив и треба да има промени. Да има опција секој поединечно ако сака и колку сака да си инвестира во фонд и кога ќе дојде време за пензија тие средства да му се одмрзнат, а до тогаш тие да бидат само негови.А не сега јас да црнчам за некој Стојан што се вози секој вторник до пазар и кога ќе дојде мој ред да нема ништо од тоа.

Де бе мајку му стара пензионерска и планинарска :icon_lol:
До толко ли сте ронофски ограничени, едн мајчин дијалект не разбирате, абе да сам кинез сфи дијалекти ке ги разбирам и читам, а не па Македонче...

Убаво ве праша дали сакате на литературно. Знам боље од девеес посто од форум на МАНУ литературно.
Али Вот ми даде дијалектично зелено.

Пиес.
Злате пиши ми број да ти прату аудио муабет на вибер.
Или у дваес двојку сакаш да ти га изрицитирам на келаво уфце хаха.

Длабоко ЦЦЦЦЦЦ
Сфи се навлекле на чатџибити.
Срамота за хјуманити!

Сигурен сум дека у 10 ипол сака да слуша аудио книга на кумановски за пензиските фондови :pos:

Инаку ја те разбирам и немам проблеми со твојот дијалект.

Срамота за хјуманити!
:гик:

Последно уредено:
Де бе мајку му стара пензионерска и планинарска :icon_lol:
До толко ли сте ронофски ограничени, едн мајчин дијалект не разбирате, абе да сам кинез сфи дијалекти ке ги разбирам и читам, а не па Македонче...

Убаво ве праша дали сакате на литературно. Знам боље од девеес посто од форум на МАНУ литературно.
Али Вот ми даде дијалектично зелено.

Пиес.
Или у дваес двојку сакаш да ти га изрицитирам хаха.

Длабоко ЦЦЦЦЦЦ
Сфи се навлекле на чатџибити.
Срамота за хјуманити!
Парва, по стоти пат - разбирам кумановски, ги разбирам сите дијалекти во државава. Штом разбирам дека кукуратка бил изронкан башак, ова твоево ми е гола вода. Проблемот е во тоа што напишано не е читливо воопшто. Не знам каде е акцентот, плус ти користиш милион странски зборови напишани на кирилица и изменети со правилата од македонскиот јазик. Ова е тотално нечитливо. Не е само до мене, гледаш сите ти пишуваат. Ова е слично ко да земеш некој текст на англиски да го пишуваш на кирилица, ама множини, родови, определби, времиња, чуда да ги менуваш на македонски. Звучи ко она: "хау јес ноу" било "како да не" преведено од македонски на англиски. Тотално нема смисла.

После преводот од ЧатГпт.....

Не е контроверзно мислење пошо нема допир со реалноста..... фудбал, загаден воздух, расизам...реални теми.

Планинарски дом за стари луѓе е како од скеч на Сашко Коцев :icon_lol:

Али да го испочитуваме парва, моето мислење е не, ужасна идеја.

Трамп има 80 па ја води Америка, Леброн на 60 може уште ќе куца у НБА како тргнал и итн...

Парва, по стоти пат - разбирам кумановски, ги разбирам сите дијалекти во државава. Штом разбирам дека кукуратка бил изронкан башак, ова твоево ми е гола вода. Проблемот е во тоа што напишано не е читливо воопшто. Не знам каде е акцентот, плус ти користиш милион странски зборови напишани на кирилица и изменети со правилата од македонскиот јазик. Ова е тотално нечитливо. Не е само до мене, гледаш сите ти пишуваат. Ова е слично ко да земеш некој текст на англиски да го пишуваш на кирилица, ама множини, родови, определби, времиња, чуда да ги менуваш на македонски. Звучи ко она: "хау јес ноу" било "како да не" преведено од македонски на англиски. Тотално нема смисла.
Мене повеќе ме тригерна малото т што не постои во нашата азбука на скриншотот од ЏиПи.

У кратки црти сака да ги тепа пензионерите, ама оти не е законски дозволено засега, втора желба му е да ги дислоцира на планина.

Јас изгледа грешка ја разбрав темата мислев радикални мислења ќе се постират. Гласам со ДА за предлогот на парва, го фор ит бро.

@wot држи форумот уште ултра либерали само не се активни секојдневно, се активираат по команда.

... пак ќе се повторам, трета опција, дарлинг, ем женско, ем оштро на јазик, кратка и јасна, препаметна, дајте и’ шанса ќе ви заоди темата, Вие, не па не, па ти Вот гледај темата да иде, не ти доаѓа дома, еееее па ти! :boksix:

... пак ќе се повторам, трета опција, дарлинг, ем женско, ем оштро на јазик, кратка и јасна, препаметна, дајте и’ шанса ќе ви заоди темата, Вие, не па не, па ти Вот гледај темата да иде, не ти доаѓа дома, еееее па ти! :boksix:
Како имаш уопште телефон и интернет од Кожуф планину побогу!?!?!?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom