Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Ademi e eden od najkorumpiranite ministri na dui, i go mrazam za toa, no ova intervju nema vrska, ne kaza deka ne znae tuku deka nema da odgovori i imase pravo, mnogu detski e da te isprasuva nekoj vo intervju,dali znaes ova dali ona.

Ademi e eden od najkorumpiranite ministri na dui, i go mrazam za toa, no ova intervju nema vrska, ne kaza deka ne znae tuku deka nema da odgovori i imase pravo, mnogu detski e da te isprasuva nekoj vo intervju,dali znaes ova dali ona.

Па и самата водителка е свесна дека не е на квиз и му го кажа тоа, само ја изненади фактот што не знае елементарни прашања што се чести на природните и технички факултети. Што ли ќе беше ако го потпрашаше некое посложено? -Јас мислам дека ќе припаднеше и водителката ќе беше уапсена за психичка тортура врз министерот на образование!

Еве ја главната идеја за теоријата на државниот испит.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diplom
Германска идеја, македонска имплементација. Проблемот не е во идејата. Проблемот е во имплементацијата.

А за докторандите, сите имаат полагано нешто слично кое не било експлицитно дефинирано како државен испит за време на нивните студии.
Само што никој нема да си признае. :)
Ако добро сфатив од линкот, не е налик на ова што сега се предлага. Се споменува повеќемесечна евалуација, главно усмена, за да се положат некои 4 завршни испити. Но не најдов испити како предлогот, да се полага писмено и напамет. Можеби и не го сфатив добро оти тој германски систем на студирање е непознат за мене. Другите подолу држави, вели, најголем дел се придржуваат кон болоњскиот програм.
Доколку сакаат нешто од некој систем да имплементираат, да го имплементираат практичниот дел од учењето (гледам акцент во посочените држави се става на практичниот дел), намалување на корупција на професорите и многу битно, соработката универзитети-стопанство. Неколку линкови
http://ec.europa.eu/education/tools/university-business_en.htm
http://ub-cooperation.eu/
http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/lifelong_learning/ef0014_en.htm
и за модернизацијата на универзитетите во Европа
http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/lifelong_learning/c11089_en.htm

Мада овие линкови веќе се со обемна документација која можеби повеќе е наменета за кадри во министерството и универзитетите, но да ги имате на увид.

Мислам дека ова е сложена материја која не сака апансас решенија со вовед на 2 писмени испити.

Последно уредено:
И ова му беше ,,добро'': Не е точно дека студентот нема да може да продолжи со студирањето, ако не положи во втора. Ќе може да ги слуша предметите од 5ти семестар, ама не може да ги полага додека не положи државен испит.

Хипотетички, падне ли некој два пати да речеме, после нека дојде министерот да полага 5-6 предмети во јуни што си ги слушал, а не си смеел да ги полагаш во јануари, на пример. Уште ако имаат теорија и задачи, свршивме работа.

И ова му беше ,,добро'': Не е точно дека студентот нема да може да продолжи со студирањето, ако не положи во втора. Ќе може да ги слуша предметите од 5ти семестар, ама не може да ги полага додека не положи државен испит.

Хипотетички, падне ли некој два пати да речеме, после нека дојде министерот да полага 5-6 предмети во јуни што си ги слушал, а не си смеел да ги полагаш во јануари, на пример. Уште ако имаат теорија и задачи, свршивме работа.
Нема реперкусии. ;)

Нема реперкусии. ;)
Исто и ова дека не ги фаќа сегашниве студенти. :D

Студентите запишани на втор циклус на студии државниот испит го полагат на крајот на последната студиска година

Ова повеќе не се применува како таков во Германија. 90% се трансформирани на бачелор мастер стратегијата. Но Германците не оставаат ништо на случајот. Овие испити се трансформирани и слеани во наставниот курикулум за бачелор и мастер.

Лурц, основната идеја на Диплом системот во Германија/Австрија/Швајцарија е студиите се поделени на два дела. Првиот дел слушаш основни предмети, и после 2 години полагаш 4-5 испити. После тоа ти почнува втората фаза каде што се специјализира (се насочува) студентот и на крајот спрема дипломски труд, и полага 4-5 испити. Ако се излезе успешно, студентот добива звање дипломиран ХХ име и презиме. Најинтересен е фактот што оценките нема оценки на овие испити.
Ако некој го прочита повнимателно, ќе забележи дека измените кои ги предлагаат кај нас, се во основа конципирани во овој википедија напис. Ама пак ќе кажам, реализацијата на овој концепт е чистомакедонска.

А сега за точката дека нема државни испити на Запад. Дефинитивно нема таков државен каков што предлагаат во Македонија, под капа на извршната власт Дефинитивно. АМА. Знаеш што има?
Concentration fields, Majorѕ, Senior research thesis/projects, Exit exams, Key Qualifications, Schlüsselqualifikation, Schwerpunktwahl, Schwerpunktkolloquium, Schwerpunktmodule. и многу најразлични верзии на истиве нешта.

Сите овие се или испити, или научни дискусии, или семинари, или презентации, кои се проследени со истражвања, активно учење, полагање пред комисија од 3-4-5 професори. Сите овие опфаќаат една целина која студентот ќе си ја избере од курикулумот во кои сака да се концентрира (Кое во превод значи, професорите што се во комисија во текот на студиите си полагал испит кај нив, и сето тоа се уредно прибележува пред да се започне испитот, колоквиумот, квалификациите, одбраната, државниот испит, како сакаш наречи го. Реално, ги преполагаш нивните испити, ама не во детали, туку како се вклопуваат заедно во студентската глава и интелектуална визија за неговото професионално надградување). Е сега, ако се навратиш на мојот прв или втор пост за интелектуален разговор помеѓу две страни, еве тоа е тоа.

Сите овие различни верзии носат од 12-30 кредити по ЕКТС, и се задолжителни ако некој сака да заврши бачелор или мастер. Да, никаде не е наречен државен испит. Ама постои како таков. Без разлика дали некој прави бачелор, мастер, или докторски студии. Јас сум лично изненаден како интервјуираните македонските докторанди направиле таков превид и не направиле корелација меѓу едното и другото.

Најбитната и најважната разлика со македонскиот циркуз е што, за овие нешта не е одговорна државата, туку тоа е во рамките на Универзитетот, дотичниот факултет со неговите институти и наставни програми. Во Македонија, извршната власт сака да изиграва испитувач, без да го заслужи тоа право. Затоа што, ексклузивно само професорите и целиот научен персонал околу нив го има тоа право. И никој друг. Ама и тие затаија, со секоја чест на исклучоците кои беа рамо до рамо со студентите. :)[DOUBLEPOST=1419007031][/DOUBLEPOST]
1. Ох бе Бојане. Не ве критикувам што марширавте туку да бидам позитивно вулгарен, Кај бевте до сега бе пичка ви матер. Поминаа 17 години од последниот студентски марш. Во 17 години еднаш не се огласија студентите. Така ли држите систематски континуитет.

3. Имам право да си го кажам мислењето како и секој друг. Не може ти или некој друг да ми го дефинира правото за слободно изразување. Ако се повикуваш на Уставот за слободи, биди доследен и не ми го ускратувај тоа право на мене. Бонус, Се ситам ли јас некаде врз студентите за овој циркус, иако можам затоа што ич к*р не ме боли. Освен 2-3 шегобијни коментари, дали напишав нешто повеќе?

4. За лесно? Да денеска полесно и побрзо се распространуваат идеи и вести. Денес 95% од студентите имаат интернет, достап до интернет, информации, можат многу лесно да видат како се спроведува образовниот процес во другите држави. Врз база на тие знаења и искуства, активно се дејствува. Конкретно за протестите, и за се поврзано околу нив, од медиумска гледна точка и покриеност
- Колку студентски гласила има во Македонија, на 10 универзитети?
- Колку студентски клубови кои се борат за некаква кауза има во Македонија на 10 универзитети?

За пола саат се инсталира ворд прес, еден електраш да биде веб мастер, 5-10 души новинари, еден главен уредник, 100 евра за хостинг и домејн и ете ви независен студентски гласник.

Последно уредено:
1. Ох бе Бојане. Не ве критикувам што марширавте туку да бидам позитивно вулгарен, Кај бевте до сега бе пичка ви матер. Поминаа 17 години од последниот студентски марш. Во 17 години еднаш не се огласија студентите. Така ли држите систематски континуитет.

3. Имам право да си го кажам мислењето како и секој друг. Не може ти или некој друг да ми го дефинира правото за слободно изразување. Ако се повикуваш на Уставот за слободи, биди доследен и не ми го ускратувај тоа право на мене. Бонус, Се ситам ли јас некаде врз студентите за овој циркус, иако можам затоа што ич к*р не ме боли. Освен 2-3 шегобијни коментари, дали напишав нешто повеќе?

4. За лесно? Да денеска полесно и побрзо се распространуваат идеи и вести. Денес 95% од студентите имаат интернет, достап до интернет, информации, можат многу лесно да видат како се спроведува образовниот процес во другите држави. Врз база на тие знаења и искуства, активно се дејствува. Конкретно за протестите, и за се поврзано околу нив, од медиумска гледна точка и покриеност
- Колку студентски гласила има во Македонија, на 10 универзитети?
- Колку студентски клубови кои се борат за некаква кауза има во Македонија на 10 универзитети?

За пола саат се инсталира ворд прес, еден електраш да биде веб мастер, 5-10 души новинари, еден главен уредник, 100 евра за хостинг и домејн и ете ви независен студентски гласник.
1. Не знам зошто во тие 17 години нигде ги немало, може зошто биле сите исплашени, биле под константни притисоци...
Битно е дека сега се дигнаа студентите, битно е дека веќе не се плашат толку од притисоци, закани, уцени.

3. Ај жити се кажи ми во кој дел ја сум ти ускратил нешто ?
Во кој дел од моето објаснување што и како не чини ја сум ти ускратил нешто ?

4. Колку шо било лесно студентите да имаат пристап до информации и да ги шират истите толку ти е лесно и тебе и ти неправдата што си ја трпел и ќутекот шо си го јадел да го рашириш па да видат сите што ѓубриња биле на власт.
Испаѓа дека на студентите денес никој не врши притисок, на студентите денес сите врати им се отворени, а дека само за тебе јаден цел државен апарат се зафатил да те заќути. Ако си бил толку битен кажи бар кој си да те знаеме...

И не ме цитирај повеќе (освен за 3ката зошто стварно ме интересира како ќе го аргументираш тоа) зошто се дур си на ставот „тоа шо министерот појма нема за елементарни работи од неговата струка не е ништо страшно“ и „прајте шо сакате многу ми е гајле, моите деца нема да учат тука“ нема цел да се збори со тебе (освен пак ќе кажам за 3ката).

Шефче те читам и просто неможам да издржам да не те цитирам.
Интелигенцијата, нема да ти ја спорам. Супер си, се океј. Ама неможам бе, очи боде таа твоја апатија. Ти си брат од оние "Брат планирам на диета да се ставам да ослабам" - Брат неможеш, немој диета е штетна работа ќе си го уништиш организмот, плус и не се слабее така лесно шо ќе ти е да слабееш сеа.
Од оние "Брат сакам да се тетовирам" - Брат не се тетовирај ќе зажалиш, рак на кожа моеш да фатиш плус од кај знаеш дека некад нема да сакаш да ја извадиш?
"Брат сакам да си идам од државава, да ја пичам у Америка" - Брат шо ти е, мислиш у Америка е боље? Седи си тука трај си.
"Брат газдава нешо ми се понаша се мислам да му ја плеснам у фаца" - Брат седи сеа, ќути си трај си, ќе те избрка од работа, кај ќе најдеш друга, знаеш каква е ситуацијава..
Ти си брат од онаа апатична олд-скул багра што ќе сомеле сечив сон и сечива надеж бидејќи од своите одамна се откажала. Речникот ти изобилува со фрази како "Неможеш ништо да смениш, Не си способен, Така мислите е вие тоа, Да бе да уживај така се праело тоа.. и тн." а малку подоцна, кога некој со дела ќе ти докаже дека не си во право, коа некој ќе ослабе, оздрави, набилда, извиши, отсели, прочита, фати девојка и тн речникот се претвора во "Е кај беше до сеа сеа да ослабиш? Ја од коа ти зборев? Е шо не ти текна порано да ја фатиш! Сега ли кога треба да се жениш? И шо ако си се набилдал, мислиш јак си? Абе браво брат шо се отсели во Америка, ама Македонија си е Македонија!" Oна класичното дрвење кур. Гнев собиран со години, јад, патња. У секоја реченица, секој збор ја еманираш.
И не си брат посебен. Класичен синдром е ова во земјава. Живеам со такви, ама и живеам за такви. Срцето ми гори да ви покажам дека сте мравки.
И да не ми успее, не се откажувам. За да те боли. И знам дека те боли кога гледаш дека некој не се откажува од нешто од кое ти одамна си кренал раце, пошо си пичка.
И седи сеа позади монитор и држи ни лекции на нас копиљаците како не сме фактор, па коа ќе станеме фактор, кај сме биле до сеа, па коа ќе напраиме нешо, зашо сме го напраиле, коа нема да направиме, зашо не сме го направиле. Класична пијавица. Цицач на енергија. Бугимен.
И од старт ти кажуем, не се умарај да се објаснуваш, остај едно палче (y) и продужи си да сереш.

3. Кој рече дека треба да престанам да коментирам и дека на мене не ми е местото тука? Или тоа не се важи, или може да се протолкува по друг начин?

4. Лични работи не откривам тука. Кој што и како го јадел, си го изел и без форум. Јас никогаш не сум бил важен, ниту пак ќе бидам некогаш важен. Ама ако има власта луѓе, енергија и ресурси да се занимава со мравки како мене, што е останало за ѕверките.

Така е. За некој апатија, за друг реалност. И ти си супер. Поздрав, кис4е.

I'm not buying...
Ни „пеглање“, ни пилот-проект, ништо друго освен повлекување не треба да се прифати.
Јасно де, ама тоа викам, дека оди према повлекување. Или замислете сценарио, оди на гласање во Собрание и собранието не го изгласува. И после Владата ќе каже: „Ние не сме задоволни од таа одлука, но треба да се почитува“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom