Јас ќе ти опростам оти си млад. Ама чисто да си знаеш.
Немој со истата реторика како што прави моменталната власт, ако не си си нас, си против нас. Не е во духот на критичкото размислување.
1. Никаде не реков дека не треба ни тие 3 да ги има. Само реков дека не се доволни, и дека според мојата преценка овие протести се кампањски (и најверојатно ќе бидат само 3). Каде е континуираноста на целата желба за промени и реформи? Јас би бил презадоволен, и прв ќе кажам тука браво студенти ме замолчивте за сите пари. Јас ќе си ги изедам сам зборовите, ако продолжат сите овие работи барем 12 месеци (не повеќе).
2. Никаде не реков дали ми е срам или не. Не мора ти да правиш заклучоци за мене. Само погледни наназад во моите постови, освен во еден/два кадешто директно ти се обраќам на тебе. Ниту пак тврдам или инсинуирам како ти се чувствуваш во целата работа. Зошто побогу пробуваш дискусијата да ја направиш на лична основа?
3. Во Македонија од секогаш мерилото за знаење било брзо повикување на комплетно неважни факти извадени од контекст, за да се докаже интелектуална супериорност. И не Аќеми не е таму да кажува колку елементи има во системот или што е петрологија. Аќеми е таму да разговара за каква политика креира Владата. А тоа што е еден голем циркуз, е сосема трета работа.
4. Не си бил ти по судови. Во Македонија има една многу убава поговорка: Ако излезе муабет дека сестра ти е курва, иди објасни после дека ти всушност и немаш сестра. Појави се во судница, и објаснувај на судијата дека немаш сестра.
5. Ако си ме читал во темата за Дрекселмајер или Ауфидерзен, ќе заклучиш дека на мене егзистенцијата не ми зависи од Македонија.
Види и Рики беше за државните испити и Поетска правда беше за државни испити ама нив не сум им рекол дека не се за оваа тема, зошто они немаат ко тебе кажано „моите деца нема тука да учат, ја нема да се борам за општествот, гајле ми е“.
Ајде сеа со ред.
1. Може не си рекол така ама некако целата дискусија ти оди во тој правец...
Никој не рекол дека 3 марша ќе сменат нешто, ама никој не рекол дека и ќе се остане на тие 3 марша. Цело време се бараат начини како да се дејстува денес, утре, задутре, наредниот месец, година...
И најмалиот марш/протест со кој се кажува „доста ми е да ме заплашувате за ова или она, ќе го кажам тоа што ми смета“ треба да се поздрави. Никој не маршира ни против вмро ни против сдсм, сите протестираат против неправдата и лошите политики. Дали ќе бидат само 2-3-5 марша, дали ќе бидат активностите 1-2-5-10 месеци не е битно. Дури и 1 ден да бидат, ситуацијата е толку лоша кај нас што и тој еден ден има големо значење, а особено ако тој ден излезат 10.000 луѓе (некако се прифати таа бројка). Ти некако цело време го потценуваш маршот и моменталната активност на студентите...
2. Во постот кој ти го цитирав имаш кажано мене не ми е срам. И да иако реченицата ти завршува со

, состојбата е таква што дури ние се шалиме некој си донесува закони, си владее ставајќи се над закони, над Устав, над правото воопшто и утре коа ќе се уозбилиме ќе сфатиме дека е касно. Затоа место да се шалиме сеа, треба сериозно да се фатиме за работа.
3. За да можеш ти да се јавиш како креатор на измени во највисокиот степен на образование, мора пред се ти да бидеш образуван. Како ти го покажуваш степенот на образование ако не можеш да одговориш на прашање кое го знае и средношколец ?
Адеми не кажа ништо ново од она што цело време се врти. Ако беше тоа целта на неговото гостување во вин вин, тогаш не ни мораа него да го прата, ќе му напишеа текст на да речеме хегиеничарот во МОН и он ќе објаснеше се...
4. Знам дека судовите кај нас се бирократизирани и дека судските процеси кај нас се циркус, ама не зборам за нашите домашни туку меѓународни судови. Иако не сум премногу запознаен со процедурите таму, сигурно и таму не е нешто преедноставно, ама сигурно пред тие судови можеш многу полесно да ја истераш правната битка него пред нашиве, пред се што тие за разлика од нашиве се независни, а друг факт е што нивните одлуки се обврзувачки за нашите судии, така да на некој начин утепуваш две муви со еден удар.
5. Не е ни битно дали тебе егзистенцијата ти зависи од некоја наша фирма или не. Ти живееш во Македонија и затоа реков ваквите работи тебе може не директно ама индиректно секако те засегаат. Сигурно ти не седиш дома изолиран од сите па да нема никаков ефект на тебе некоја измена...