Java

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ааа не збори така, нема човек што е задоволен од Јованчевски.

Sorry за офтопик
Ако полагаш испит и ако истиот го паднеш најмалце ќе ти биде крив професорот.
Значи ако го паднеш испитот многу јасно дека не е затоа што не си задоволна од предавањето на професорот, туку затоа што не си знаела/не си научила и тогаш вината ќе ја бараш во тебе, не во предавањето на професорот.
За што се запишуваш на факултет, за професорот убаво да ти предава или за да научиш тоа за што си се запишала ? (Реторичко прашање)

Епа другар ела да послушаш малце кај јованчевски и ке ти стане јасно.. работата е сакам кажам незнам речам... шоекот да.. свака част нема што незнае.. али неможе да предава кога незнае да го предаде материјалот... ти можеш и на месчината да си бил но ако незнаеш да ми објасниш убаво џабе ми кажуваш... Инаку сега ЈовЧе предава на американ колеџ..
Друже, работава испаѓа дека сакам да се расправам, али напротив, неможам да ве сватам, книги имате, предавања имате (какви такви боље ишта него ништа), интернет имате, значи се што ви треба имате, на вас останува само најлесниот дел.
Еве ти еден пример... значи не сум некој професионалец и немам којзнае си какво знаење за да би можел да се фалам, али се што знам за програмирање и програмски јазици сум го научил од Google... значи без професор без ништо, сум сакал и сум научил (и ќе продолжам да учам).

Значи ако сакаш да научиш не треба да се жалиш на професорот, седни и научи, а ако несакаш да научиш ондак... :toe:

П.С. Извинете за офтопициве и се надевам дека нема да бидам погрешно сватен.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Значи ако го паднеш испитот многу јасно дека не е затоа што не си задоволна од предавањето на професорот, туку затоа што не си знаела/не си научила и тогаш вината ќе ја бараш во тебе, не во предавањето на професорот.
За што се запишуваш на факултет, за професорот убаво да ти предава или за да научиш тоа за што си се запишала ? (Реторичко прашање)

Бришете ги мислењава, само да реплицирам: Во поголем број случаи да. Ама се дешава (и мене ми се има десено, за среќа само еднаш) ти да знаеш се, задачата да ти биде решена, теоријата напишана, програмата да ти компајлира, па да ти стави 20 поени од 100 и ти да идеш на консултации и кога ќе прашаш што не ти е точно од напишаното да ти речат: Јас веќе сум предавал на час, не планирам сега пак да ти предавам.
Значи не зборам за Јованчевски, тој ми нема предавано, али постојат и вакви професори.

И жити се, како можеш да речеш дека секогаш кога студент ќе падне сам си е крив. Зар не си слушал приказни од деца дека ги малтретираат на факултет, посебно на државниве.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522

Друже, работава испаѓа дека сакам да се расправам, али напротив, неможам да ве сватам, книги имате, предавања имате (какви такви боље ишта него ништа), интернет имате, значи се што ви треба имате, на вас останува само најлесниот дел.
Еве ти еден пример... значи не сум некој професионалец и немам којзнае си какво знаење за да би можел да се фалам, али се што знам за програмирање и програмски јазици сум го научил од Google... значи без професор без ништо, сум сакал и сум научил (и ќе продолжам да учам).

Значи ако сакаш да научиш не треба да се жалиш на професорот, седни и научи, а ако несакаш да научиш ондак... :toe:

Мило ми е за тбе што имаш учено од гугл и што си успеал астварно секоја чест. глеј сеа.. за карање далеку од тоа таман работа.. овде сме да се дружиме и коментари да споредувасме нели.. друго... никој не рече дека професорот е крив ако го паднеш предметот муабетот ми е што незнае убаво да предаде професорот!!! а у предавања коа читаш нормално дека нема се да научиш од прва додека некој не ти објасни убаво било тоа професор или било тоа туторијал од интернет клипче едно друго.. а и да ти кажам искрено кога веќе плаќам 2000 евра за факултет мислам дека и повеќе од нормално би било да барам професорот убаво да објасни и да не се иживљава со студентите.. НЕЛИ???

R

Reve0ke

Гостин
Мило ми е за тбе што имаш учено од гугл и што си успеал астварно секоја чест. глеј сеа.. за карање далеку од тоа таман работа.. овде сме да се дружиме и коментари да споредувасме нели.. друго... никој не рече дека професорот е крив ако го паднеш предметот муабетот ми е што незнае убаво да предаде професорот!!! а у предавања коа читаш нормално дека нема се да научиш од прва додека некој не ти објасни убаво било тоа професор или било тоа туторијал од интернет клипче едно друго.. а и да ти кажам искрено кога веќе плаќам 2000 евра за факултет мислам дека и повеќе од нормално би било да барам професорот убаво да објасни и да не се иживљава со студентите.. НЕЛИ???
И јас плаќам 2000 евра и кај нас некои професори се заебаваат па пак сам си учам. Да ти предава професорот мене што ми предава алгоритми нема никогаш да положиш ако чекаш од него тој да ти објасни.

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Мене ме интересира дали има некоја добра душа да ми објасни како да претворам BigInteger во double :). Чичко Гугл многу не помага, така да...:nesvest:

Запнав таму, па ако има некој да поможи, би бил благодарен :)

Член од
1 април 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Си имаш метод шо ти враќат double:
BigInteger bi=new BigInteger("12");
double d = bi.doubleValue();

Член од
5 јануари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
како да снимам(инсталирам) Eclipse(JAVA) на Windows 7? на windows XP беше лесно се симињаше зипувано се одзипуваше и можев да работам,сега имам некои проблеми неможам,дали овој дека е 64 битен,али слабо неможам да најдам еclipse..

ако знае некој нека пише поздрав

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
како да снимам(инсталирам) Eclipse(JAVA) на Windows 7? на windows XP беше лесно се симињаше зипувано се одзипуваше и можев да работам,сега имам некои проблеми неможам,дали овој дека е 64 битен,али слабо неможам да најдам еclipse..

Јава виртуелна машина имаш инсталирано ?

Ако немаш инстлаирано фаќај. :)

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107

Првин инсталирај JDK 64битно. После тоа, симни си Eclipse 64-битна дистрибуција и истата процедура, отпакувај и работи. Под новите верзии на windows знаа да прави проблеми понекогаш, така да на shortcutot постави му опција да се крева секојпат во администратор мод.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Треба да правам семинарска ЈАВА , ај некој што знае шо како , да ми пише ПП да го аднам да ми подобјасни нешто .

Фала =)

Член од
20 јуни 2007
Мислења
29
Поени од реакции
0
Прво здраво до сите вас програмери...:helou: (и јас сум изгледа некој иден таков :vozbud:)
Ми треба помош, за која ке сум ви многу благодарен кога би ми помогнале, имам нешто како домашна задача за потпис, која треба да ја предадам до 10.01.10 и малце ми стана кнап, а гледам дека незнам и решив да барам помош, зошто познато ми е дека на некој од вас не ви е проблем ова :toe:...
Домашното се состои од три задачи, од кој треба да решам една, но третата носи најмногу поени, па по можност да се реши таа, а добредојдена ќе биде и било која од другите две, ако евенутуално е таа многу потешка и поголема... Многу ви благодарам однапред... Еве е-маил за контакт, ако се најде некој така добар vlat4e_nl_wow@hotmail.com :kesa:
------------------------------------------------------------------------------------
[FONT=&quot]Да се реши еден од дадените проблеми. Максималниот број на поени што можат да се добијат за секој од проблемите е даден во заграда покрај името.[/FONT]
[FONT=&quot] Се предава архива која се состои од:[/FONT]
[FONT=&quot]- изворни датотеки[/FONT]
[FONT=&quot]- документација изработена со javadoc, при што на почетокот од изворната датотека се вметнува подолг коментар од 5-10 реченици со опис на решението и истиот треба да се најде и во јavadoc генерираните документи.[/FONT]
[FONT=&quot]
Задача 1: Градење на мостови (15 поени)[/FONT]
[FONT=&quot]Дадена е 2D мапа со хоризонтална река која поминува низ нејзиниот центар. Дадени се k градови на јужната страна со x-координати a(1) ... a(k) и k градови на северната страна со x-координати b(1) ... b(k). Треба да се поврзат колку што е можно повеќе север-југ парови на градови со мостови така што да не се вкрстуваат два моста. При поврзувањето на градовите може да поврзете единствено град од северната страна со град од јужната страна.[/FONT]
[FONT=&quot] Влезната датотека 'GRADOVI.TXT' го има следниот формат:[/FONT]
[FONT=&quot] * во првата линија се наоѓа бројот k, т.е. бројот на градови[/FONT]
[FONT=&quot] * во втората линија се наоѓа координатите на градовите на јужната страна, одделени со ; (точка-запирка)[/FONT]
[FONT=&quot] * во втората линија се наоѓа координатите на градовите на северната страна, одделени со со ; (точка-запирка)[/FONT]

[FONT=&quot]Задача 2: Балансирани поделби (20 поени)[/FONT]
[FONT=&quot] Имате множество од n цели броеви, секој од нив со вредност од 0 до K. Поделете ги овие броеви во две подмножества т.ш, ќе ја минимизирате вредноста |S1 - S2|, каде S1 и S2 претставуваат суми на елементите од двете подмножества.[/FONT]
[FONT=&quot] Влезната датотека 'BROEVI.TXT' го има следниот формат:[/FONT]
[FONT=&quot] * во првата линија се наоѓа бројот n, т.е. колку броеви има и K, т.е. максималната вредност на броевите (двата броја се одделени со празно место)[/FONT]
[FONT=&quot] * во втората линија се наоѓа броевите, одделени со ; (точка-запирка)[/FONT]
[FONT=&quot]
Задача 3: Трансформации (25 поени)[/FONT]
[FONT=&quot] За дадени два стринга: А со должина n и B со должина m , потребно е да се трансформира A во B со минимален број на операции од следните типови: бришење на буква од A, вметнување на буква во A или измена на некоја буква од A во нова буква.[/FONT]
[FONT=&quot] Влезната датотека 'STRINGOVI.TXT' го има следниот формат:[/FONT]
[FONT=&quot] * во првата линија се наоѓа стрингот А[/FONT]
[FONT=&quot] * во втората линија се наоѓа стрингот В[/FONT]

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Задача 3: Трансформации (25 поени)[/FONT]
[FONT=&quot] За дадени два стринга: А со должина n и B со должина m , потребно е да се трансформира A во B со минимален број на операции од следните типови: бришење на буква од A, вметнување на буква во A или измена на некоја буква од A во нова буква.[/FONT]
[FONT=&quot] Влезната датотека 'STRINGOVI.TXT' го има следниот формат:[/FONT]
[FONT=&quot] * во првата линија се наоѓа стрингот А[/FONT]
[FONT=&quot] * во втората линија се наоѓа стрингот В[/FONT]
Незнам друже за третата задача дали вакво грубо решение ќе помине или треба да користиш Regex методи ?

Како и да е, еве ти едно грубо решение, па ако ти врши работа арно, ако не... ако ми текне некое посоодветно решение ќе го постирам тука (можда и некој друг ќе се нафати посоодветно да ја реши). :)

Код:
public class Transform {

private String replace(String str, char chr, int index) {
		char[] ch = str.toCharArray();
		ch[index] = chr;
		str = new String(ch);
		return str;
	}

private String remove(String str, int index) {
		String ret = "";
		for(int i=0; i<index; i++) {
			ret += str.charAt(i);