Java

Член од
26 февруари 2008
Мислења
305
Поени од реакции
61
Незнам друже за третата задача дали вакво грубо решение ќе помине или треба да користиш Regex методи ?

Како и да е, еве ти едно грубо решение, па ако ти врши работа арно, ако не... ако ми текне некое посоодветно решение ќе го постирам тука (можда и некој друг ќе се нафати посоодветно да ја реши). :)

Код:
public class Transform {

private String replace(String str, char chr, int index) {
        char[] ch = str.toCharArray();
        ch[index] = chr;
        str = new String(ch);
        return str;
    }

private String remove(String str, int index) {
        String ret = "";
        for(int i=0; i<index; i++) {
            ret += str.charAt(i);
        }
        return ret;
    }

public String TransformString(String A, String B) {
        if(B.length()>A.length()) {
            for(int i=0; i<B.length(); i++) {
                if(i<A.length()) {
                    A = replace(A, B.charAt(i), i);
                } else {
                    A += B.charAt(i);
                }
            }
            return A;
        } else {
            for(int i=0; i<A.length(); i++) {
                if(i<B.length()) {
                    A = replace(A, B.charAt(i), i);
                } else {
                    A = remove(A, i);
                    break;
                }
            }
            return A;
        }
    }

public static void main(String[] args) {
        // TODO Auto-generated method stub
        String A = "transformacija";
        String B = "proba";
        Transform T = new Transform();
        System.out.println(T.TransformString(A, B));
    }
}
Е не го знам, ама секој втор ми го збори т.е. ми се жали од него. :pos:
Оф топик:)
Друже еве јас ти симнувам капа за тоа што си се потрудил да го решиш ова.Ретки се луѓето како тебе.Фала за решението..

Ми треба помош како да избројам колку трансформации имам направено нешто ме заебава..ени хелп

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Оф топик:)
Друже еве јас ти симнувам капа за тоа што си се потрудил да го решиш ова.Ретки се луѓето како тебе.Фала за решението..
Тука сме за да си помагаме, нели ? :wink:

Ми треба помош како да избројам колку трансформации имам направено нешто ме заебава..ени хелп
Не го знам кодот со кој ги правиш трансформациите, али како и да е треба да додадеш само една променлива која ќе се зголеува за 1 при секое извршување на трансформација.

Пример за мојот код (тој во претходниот пост)... ќе декларираш една променлива integer и ќе ја зголемуваш со секоја извршена трансформација.

Е сега вака на памет тоа би бил одговорот, едино да кажеш што точно те зеза или пак да го постираш кодот со кој правиш трансформација за да би можеле целосно да ја наредиме работата. :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
и јас за семинарска. т.е проект..
треба да праам проект за сервлети.. неам интернет отворено асално да видам шо е како зашо али ако имате вие нешо материјал на помош супер ке ми дојде или некои објаснувања кодови и слично..
П.С ма шо се сервлети???

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Вака треба да направам семинарска за на факс па ми треба помош ако некој има готова или да ми даде сугестии од каде да барам материјали нека пише на ПП.Семинарската треба да се состои од следниве работи
Семинарски работи треба:

да се напише дефиниција за избраната структура или алгоритам, да се илустрираат со начин на примена и да се наведе изворот на користената литература.
Ако постот е на грешно место нека биде префлен:toe:
Еве ти друже за алгоритми за сортирање, пишувај за алгоритмите за сортирање, има неколку вида, направи анализа и споредба на комплексноста на алгоритмите и слично... Што се мени тиче интересна тема. :toe:

Еве ти и „демо симулатори“ од алгоритмите кој како работи и тоа во Java се пишувани. :)

и јас за семинарска. т.е проект..
треба да праам проект за сервлети.. неам интернет отворено асално да видам шо е како зашо али ако имате вие нешо материјал на помош супер ке ми дојде или некои објаснувања кодови и слично..
П.С ма шо се сервлети???
Еве ти и на тебе. :)

----

Use Google :helou:

T

tino097

Гостин
Доколку не е на вистинско место пораква, префрлајте

За сите кои се заинтересирани научат а подоцна и да работат со Јава посетете го следниот
линк

Фала :)

Член од
29 јуни 2009
Мислења
49
Поени од реакции
12
Baram program koj javata ja kodira vo HTML

Baram program koj javascripta ja kodira vo HTML, baram na netov ama nekako ne naletuvam na nesto opiplivo.
Istoto mi e potrebno za javacsripti da stavam na blog, blogot koristi HTML.
Blagodaram na sekoja pomos.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Baram program koj javascripta ja kodira vo HTML, baram na netov ama nekako ne naletuvam na nesto opiplivo.
Istoto mi e potrebno za javacsripti da stavam na blog, blogot koristi HTML.
Blagodaram na sekoja pomos.
Друже не си ми јасен баш за болдираниот дел, а за блогот, во HTML-от ќе ставиш:

HTML:
<script type="javascript">
// тука кодот од JS
</script>
// или пак во head таговите стави вака
<script language="javascript" src="imeto_na_fajlot.js"></script>
Башка Java и JavaScript не е исто, ама нема везе. :)

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Здраво. Сакам да учам јава.
Почнав со Sam's Teach yourself java in 21 days. Имам поминато нееколку стотини странции. Ги сфаќам концепитте. Имам претходно "програмирано" во VB 6. Книгата што ја читам е и доволно темелна и не толку тешка за сваќање. Основните концепти на кондиционали, литерали, looop ови итн. ги имам од VB. Не ми е проблем да ги решавам задачите со алгоритам на хартија.

Имам проблем да ја заптамтам синтаксата .. знам како да го решам тоа ама само на хартија(како алгоритми).. најлесно е ако работам на проблеми, т.е задачи.

Да се разбериме, задачи без GUI ми се исто интересни колку и со GUI.
Засега немам навлезно во готовите класи на јавата за поќе одам на варијанта да ги научам принципите.. налседување, оверлоадинг, оверрајдинг итн.. Она што ми треба се реални пример кој што ќе ми помогнат да го запамтам сето тоа и да го применам...

Значи не задача од типот креирај класа што ќе има 2-3 конструктори туку направи програма за тоа и тоа за која што пак би морал да го применам повеќе констурктори на објект... значи реални примери.

Ботом лајн.

Она што ми треба се применети задачи без GUI (засега.. додека не ги научам готовите класи) кои ќе ми помогнат да ги извежбам и запамтам главните работи: манипулација со класи, објекти, методи, наследување, оверрајдинг, оверлоадинг , loopovi,услови, логички оператори, modifieri itn itn.

Значи давајте линкови од задачи/туторијали што ќе ми помогнат во овој дел.
Али не апстрактни проблеми туку реални.

А да исто би ми помогналоа некоја многу едноставна референца за синтакса.. Со линкови.. пр. ме интересираат логички оператори кликнувам и се потсетувам како изгледаат итн.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Вакво нешто ќе ти врши работа ? :)
Значи имаш од задачи со едноставни циклуси па се до класи, конструктори, деконструктори, наследување и слично.

Иначе за учење на синтаксата не ти вршат многу работа туторијалите, ти треба вежбање. Значи од туторијал ја гледаш синтаксата и после преку решавање задачи ја запомнуваш и увежбуваш. :)

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Вакво нешто ќе ти врши работа ? :)
Значи имаш од задачи со едноставни циклуси па се до класи, конструктори, деконструктори, наследување и слично.

Иначе за учење на синтаксата не ти вршат многу работа туторијалите, ти треба вежбање. Значи од туторијал ја гледаш синтаксата и после преку решавање задачи ја запомнуваш и увежбуваш. :)
да супер е!

Малце појке математи4ки се ама бркаат работа.. ке ја запамтам синтаксата колку толку пред да можам на GUI да преминам...

ајде малце помош... кај ми е грешката..
програмата треба да печати збир на цифрите на некој број.. во случајов тој е даден со променлива broj во main класат... зошто не го печати збирот ?

public class Main {

/**
* @param args the command line arguments
*/
public static void main(String[] args) {
// TODO code application logic here
int broj = 145345321;

System.out.println(Integer.toString(presmetaj(broj)));
}
public static int presmetaj(int priem){
int suma,i, kon = 0;
char tekoven = ' ';
String zaPolesno = Integer.toString(priem);
for (i=0; i == zaPolesno.length(); i++)
{
tekoven = zaPolesno.charAt(i);
kon = Character.getNumericValue(tekoven);
kon = kon + kon;
System.out.println(Integer.toString(kon));
}
return kon;

}

}

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Чекам малце, ова со претварање стингови, карактери и слично ти е намерно или ?
Зашто така само си ја искомплицирал работата.

Збир на цифри вака пресметувај:
Код:
public int zbirNaCifri(int broj) {
int sum = 0;
while(broj > 0) {
sum += broj % 10; // sum += последната цифра од broj
broj /= 10; // broj /= 10 = кратење на последната цифра од broj
}
return sum;
}
Исто така за печатење немора Integer-от да го правиш во стринг, туку дирекно
Код:
System.out.println(broj);
Претварање на String во Int
Код:
int broj = Integer.parseInt("432");

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Чекам малце, ова со претварање стингови, карактери и слично ти е намерно или ?
Зашто така само си ја искомплицирал работата.

Збир на цифри вака пресметувај:
Код:
public int zbirNaCifri(int broj) {
int sum = 0;
while(broj > 0) {
sum += broj % 10; // sum += последната цифра од broj
broj /= 10; // broj /= 10 = кратење на последната цифра од broj
}
return sum;
}
Исто така за печатење немора Integer-от да го правиш во стринг, туку дирекно
Код:
System.out.println(broj);
Претварање на String во Int
Код:
int broj = Integer.parseInt("432");
lol

abe sekogash trgnuvam od toa sto mi paga prvo na pamet... skoro nikogash ne i najdobra varijanta...
a najlesno mi e odsekogash so stringovi da baratam...

sepak reshenievo tvoe e pokratko i poubo spakuvano..

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
некој може да ми даде целосната синтаксна на Јава...летово се мислам да нешто да научам колку незнам дајте некој совет за ептен почетник...

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
некој може да ми даде целосната синтаксна на Јава...летово се мислам да нешто да научам колку незнам дајте некој совет за ептен почетник...
Java на македонски
Java API
Java Wiki
Java Syntax
Java Examples

Добра книга незнам, затоа и не посочив ниедна, наведов само корисни линкови кои се надевам ќе ти вршат работа. :)

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Ај ако може некој да ми помогне, ми треба помош околу овие 4 задачи. :)

[FONT=&quot]1. Задача која ќе има две класи. Првата класа се вика [/FONT]Student[FONT=&quot] и ги има следните приватни атрибути[/FONT]:[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] -[/FONT] private String ime;
- private String prezime;
- private int index;
- private float prosek;
[FONT=&quot]Втората класа да се вика [/FONT]Xml[FONT=&quot], да има метод со [/FONT]createXml[FONT=&quot] кој прима низа од класата [/FONT]Student[FONT=&quot] и име на фајл. Методот [/FONT]createXml[FONT=&quot] да креира [/FONT]xml[FONT=&quot] фајл во кој ќе бидат сите елементи од низата.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]2. Задача која ќе има две класи. Првата класа да се вика [/FONT]Predmet[FONT=&quot] и да ги има следните приватни атрибути[/FONT]:
- private String imeNaPredmet;
- private int brojNaCasoviPredavanja
- private int brojNaCasoviVezbi

[FONT=&quot]Втората класа да се вика [/FONT]PredmetReader[FONT=&quot], да има метод со име [/FONT]readPredmet[FONT=&quot] кој прима име на фајл од кој треба да се чита и враќа низа од класата [/FONT]Predmet.[FONT=&quot] Фајлот од кој се чита во првиот ред има цел број кој кажува колку предмети има во фајлот, а во следните редови се атрибутите на предметите по следниот редослед[/FONT]: imeNaPredmet brojNaCasoviPredavanja, brojNaCasoviVezbi. [FONT=&quot]Атрибутите се одделени со #, а на крајот од секој ред има @[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]пример за фајл[/FONT]:[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]3[/FONT]
[FONT=&quot]Математика 1 # 3 # 2 @[/FONT]
[FONT=&quot]Техники на визуелно програмирање # 3 # 2 @[/FONT]
[FONT=&quot]Етика # 4 #0 @[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]3. Задача која ќе има една класа со име [/FONT]ReverseText. [FONT=&quot]Класата да има приватни атрибути со име [/FONT]_reverseTextFileName [FONT=&quot]и [/FONT]_straightTextFileName[FONT=&quot] и конструктор кој динамично ќе ги сетира. Класата да има метод со име [/FONT]reverseTheText[FONT=&quot] кој ќе го прочита текстот од фајлот со име запишано со променливата [/FONT]_reverseTextFileName[FONT=&quot] и ќе го запиши во фајл со име запишано во променливата [/FONT]_straightTextFileName.

[FONT=&quot]4. Задача која ќе има две класи. Првата се вика [/FONT]Student[FONT=&quot] и ги има следните приватни атрибути[/FONT]:[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] - [/FONT]private String ime;
- private String prezime;
- private int index;
- private float prosek;

[FONT=&quot]Втората класа се вика [/FONT]Xml, [FONT=&quot]да има метод со име [/FONT]createXml[FONT=&quot] кој прима низа од класата [/FONT]Student[FONT=&quot] и име на фајл. Методот [/FONT]createXml[FONT=&quot] да креира [/FONT]xml [FONT=&quot]фајл во кој ќе бидат сите елементи од низата.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

Kajgana Shop

На врв Bottom