Java

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Друже, што е тоа што не ти е јасно ?
Ако очекуваш некој да ти ги реши тукутака задачиве можеш слободно да се откажеш од очекување одговор, не ми се верува дека некој ќе се смилува да издвои 2-3 саати за џабе. :/

Ако имаш некои нејасни делови може некако да ја наредиме, ама решенија за цели задачи... :/

Друже, што е тоа што не ти е јасно ?
Ако очекуваш некој да ти ги реши тукутака задачиве можеш слободно да се откажеш од очекување одговор, не ми се верува дека некој ќе се смилува да издвои 2-3 саати за џабе. :/

Ако имаш некои нејасни делови може некако да ја наредиме, ама решенија за цели задачи... :/
Верувај дека ако почнам да ги пишувам задачите онака како што јас сум ги решил, па да ми кажувате каде се моите грешки, и да ми објаснувате како треба да се решат, ќе треба 10 пати поголемо време. :)

Ако може некој да ги реши, нека ги реши. Ако не, јас и онака тепам глава повеќе време, залудно...па ќе тепам уште некое време, глава, залудно.

Некој да прави семинарски на тема java exceptions и за шо цена?!
може на пп
фала однапред :helou:

дали можам да направам if услов за visible во јава? како у flash ја пример if(objectName.visible==true){ ?????

дали можам да направам if услов за visible во јава? како у flash ја пример if(objectName.visible==true){ ?????

Зависи за кој објект се работи :)

Инаку мислам дека сите GUI објекти (AWT, SWING) "потекнуваат" од java.awt.Component. A java.awt.Component има метода: isVisible ()

Значи во твојот пример би било нешто : if (object.isVisible()) {...}

народе ми треба мала помош... не знам дали со јава може ако не кажете ми каде да барам и да напишам програма... значи ми треба ауторан за усб значи да не се гледа дека е ставено а штом се стави флешот да преку ауторанот да покренува програма... го имам ова за windows... а проблемот е шо ми треба за Linux поточно за школскиот Edubuntu... ако има некој некакво чаре пишете тука или на профили или било каде :) фала :smir:

На NetBeans GUI Editor-от креирав мени за програмата која ја работам. Како да додадам акција на објектот ????

На NetBeans GUI Editor-от креирав мени за програмата која ја работам. Како да додадам акција на објектот ????

Десен клик на објектот имаш тамо Events и тамо имаш голем број на опции евент , кога со стрелката ќе навлезеш во објектот, ке кликнеш на него...... кога ќе одбереш веднаш те префрја во соурс кодот каде треба да внесеш што треба да прави евентот

Код:
import java.util.*;
class Niza{
    public static void main(String args[]){
        int n;
        System.out.print("Vnesi ja goleminata na nizata");
        Scanner inp = new Scanner(System.in);
        n = inp.nextInt();
        int niza[] = new int[n];
        int i;
        System.out.print("Vnesi gi elementite na nizata");
        Scanner inp2 = new Scanner(System.in);
        for( i = 0; i <= niza.length; i++){
            niza[i]=inp2.nextInt();              <---- Овде е грешката, ми треба команда.
        }
        i=0; //resetira za slediot for loop
        int temp;
        for(i=0;i<=niza.length;i++){
            if (niza[i+1] > niza[i]){
            temp=niza[i];
            niza[i]=niza[i+1];
            niza[i+1]=temp;
            }
        }
        i=0; //reset
        System.out.print("Sortiranata niza izgleda:");
        for(i=0;i<=niza.length;i++){
            System.out.print(niza[i]);
        }
    }
}
Ми дава ерор на 13та линија, некој команда за следната вредност во низата. Во Еклипс. Нов сум во Јава, па почнувам од почеток со алгоритмиве. :D

Ерор:
Exception in thread "main" java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 5
at Niza.main(Niza.java:13)

Фор циклусот го надминува бројот на елементите во низата.

for(int i = 0; i < array.length; i++) // ok
for(int i = 0; i <= array.length; i++) // ArrayIndexOutOfBoundsException

Значи array.length ти враќа Integer односно бројот на елементите во низата, а секоја низа има почетен индекс 0.

Да претпоставиме дека низата има 5 елементи...
Пример со твојот фор циклус:
i = 0 -> niza[0] // ok, прв елемент
i = 1 -> niza[1] // ok, втор елемент
i = 2 -> niza[2] // ok, трет елемент
i = 3 -> niza[3] // ok, четврт елемент
i = 4 -> niza[4] // ok, петти елемент
i = 5 -> niza[5] // ArrayIndexOutOfBoundsException

Јас сум апла почетник во Јава и ако може некој да ми каже како можам да пресметам корен од некој број?
Има ли некоја функција, библиотека или метода за тоа?
Пробувам со import.java.math.*; ама ми јавува греш,а ми бара модајфер...

Доволно е само Math.sqrt(n) да пишеш. :)

Код:
System.out.println(Math.sqrt(9)); // ова треба да врати double односно 3.0

Како се додава класа во јар архива? Ќе може некој да ми каже?

Може линкче да го симнам програмскиов јазик Јава ? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom