Java

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
Знам сите сте слушнале за мега популарниот програмски јазик Java. Но дали знаете што е Java? Како работи и зошто воопшто стана толку популарна? Баш оваа година на фах ја учиме Java-та. Доста ми се виде примамлива, лесна за учење и пред се ефикасна. Исто ме изненади тоа што е независна од платформата. Јаva е објектно-ориентиран програмски јазик развиен од страна на Sun Microsystems, компанија што е позната по своите UNIX работни станици. Моделиран според C++, програмскиот јазик Java е дизајниран да биде мал, едноставен и со можност за работа на повеќе платформи и оперативни системи, како на изворно така и на бинарно ниво, што во суштина значи дека Java програмите можат да работат на било која машина што има инсталирано Java виртуелна машина. Вообичаено Java се спомнува во контекст на World Wide Web, каде прабарвачите како Netscape Navigator, Internet Explorer и Mozila Firefox тврдат дека се "Java enabled". Java enabled значи дека пребарувачот може да превземе и да стартува Java програми, наречени аплети, на системот на корисникот. Аплетите се појавуваат во web страниците на сличен начин како сликите, но за разлика од сликите, аплетите се динамички и интерактивни.
Е па програмери во Java, ајде пастирајте некои од вашите "дела". Јас сум релативно нов во овој програмски јазик, се надевам дека за неколку месеци ќе ви покажам некој солиден проект во Java. До тогаш кажете ваше мислење за Java-та.

Незнам колку сте запознаени до сега со NetBeans, тој подржава GUI едитор. Значи се е сведено на drug and drop, си стварате околина, нормално за кодот треба да засукати ракави, но поголем дел од работата е веќе завршен.

 

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ова NetBeans ме потсеќа на Visual Basic. :)
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
22
Поени од реакции
0
deXterche ova NetBeans e compiler za Java ? Objasni mi povece zasto i jas sakam da pocnam da ucam programiranje vo Java.
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
KiPo1942 напиша:
deXterche ova NetBeans e compiler za Java ? Objasni mi povece zasto i jas sakam da pocnam da ucam programiranje vo Java.

NetBeans ти е платформа за развој на Java десктоп апликации, нешто слично на visual studio.


NetBeans

From Wikipedia, the free encyclopedia

NetBeans refers to both a platform for the development of Java desktop applications, and an integrated development environment (IDE) developed using the NetBeans Platform.
The NetBeans Platform allows applications to be developed from a set of modular software components called modules. A module is a Java archive file that contains Java classes written to interact with the NetBeans Open APIs and a manifest file that identifies it as a module. Applications built on modules can be extended by adding new modules. Since modules can be developed independently, applications based on the NetBeans platform can be easily and powerfully extended by third party developers.
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
И како што обеќав кога ја отворив темата...

Јас сум релативно нов во овој програмски јазик, се надевам дека за неколку месеци ќе ви покажам некој солиден проект во Java. До тогаш кажете ваше мислење за Java-та.
...поминаа неколку месеци, и јас го направив моето првенче во Java, проектот е програма која води евиденција за изнајмување филмови. Работано е во MySQL v.7.2 и NetBeans v.5.5.

Единствено нешто што не успеав е да направам излезот да оди на табела како Query, во MySQL командата за прикажување по година ќе беше
SELECT * FROM film WHERE godina='2000'; //Годината ќе ја внесувавме преку комбо.

Командата за прикажување по изнајмен ќе беше
SELECT * FROM film WHERE iznajmen='DA'; //DA/NE ќе се одбираа преку комбо

Сортирање
Команда за сортирање по број е
SELECT * FROM (film) ORDER BY (broj+0);

Можно е сортирање по групи пример:
SELECT * FROM (film) WHERE godina='2000' ORDER BY (broj+0);

Со многу труд, а и нерви се разбира, се доби ова скромно првенче, за кое признавам треба уште доста штимање но е повеќе од солидно како за прв "посериозен" проект, ќе оставам и линк за спуштање, ама само поупатени ќе знаат да го инсталираат зошто сеуште се подигнува под NetBeans, и треба MySQL подршка да имате. Линкот
 

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Интересно вака изгледа програмата. Можеш некаде да ја аплоадираш да ја видиме, или треба да платиме?
 

M@STER

M@ster Price
Член од
1 февруари 2007
Мислења
191
Поени од реакции
0
interesno samo ima DVD Club visual basic free programa koja moze da ja otvorite i da ja obrabotuvate kako sakate :)
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
Еве неколку едноставни анимации во Java (аплети) што ги имам работено. Кој има NetaBeans може да ги проба.

Првата е сат
Код:
import java.awt.*;
    public class Satce extends java.applet.Applet implements Runnable
{
  int x=50;
  int y=0;
  int x1=50;
  int y1=0;
  int j;
  int c=0;
  int k=0;
  Thread niska;
  public void start ()
  {
    if (niska==null)
    {
      niska=new Thread (this);
      niska.start();
    }
  }
  public void stop()
  {
    if (niska!=null)
    {
      niska.stop();
      niska=null;
    }
  }
  public void run()
  {
    while (true)
    {
      for (int j1=1;j1<=200;j1++){
        
       if(j1>1 && j1<=50){
         x1++;
         y1++;
       }
       if(j1>50 && j1<=100){
         x1--;
         y1++;
       }
       if(j1>100 && j1<=150){
         x1--;
         y1--;
       }
       if(j1>150 && j1<=200){
         x1++;
         y1--;
       }
      
     for (j=1;j<=200;j++){
      
       if(j>0 && j<=50){
         x++;
         y++;
       }
       if(j>50 && j<=100){
         x--;
         y++;
       }
       if(j>100 && j<=150){
         x--;
         y--;
       }
       if(j>150 && j<=200){
         x++;
         y--;
       }       
       repaint();
       try {Thread.sleep(310);}
       catch(InterruptedException e){}
     }
         }
    
    }
  }
    public void paint (Graphics g){
     g.drawLine(x,y,50,50);
     g.drawOval(0,0,100,100);
     g.setColor(Color.blue);
     g.drawLine(x1,y1,50,50);
     
     
    }

}
Испрекршена синусоида...
Код:
import java.applet.*;
import java.awt.*;
import java.math.*;

public class Sinus1 extends Applet implements Runnable
{
  int x_pos=0;    
  int y_pos=100;  
  int radius = 5;
    
    

  public void init()
  {
    setBackground (Color.blue);
  }

  public void start ()
  {
    Thread th = new Thread (this);
    th.start ();
  }

  public void stop() {}  public void run ()
  {
    while (true)
    {
        if(y_pos>=50){
    y_pos--;
        x_pos++;
        }
        if (y_pos==50)
        {
          for(int z=0;z<=50;z++){
          y_pos++;
          x_pos++;
          repaint();
          try{Thread.sleep (20);}
      catch (InterruptedException ex) {}
          }
        }
         if(x_pos==350){
               x_pos=1;
          
          } 
             repaint();
      try{Thread.sleep (20);}
      catch (InterruptedException ex) {}
             
          
    }
   }

   public void update(Graphics g)
   {
      paint(g);
   }
    
  public void paint (Graphics g)
  {
    g.setColor (Color.red);
    g.fillOval(x_pos, y_pos,5,5);
  }
}
Еден пиштол...ама и мета :)

Код:
import java.awt.*;
public class pistol extends java.applet.Applet implements Runnable {
  int x=20;
  int y=22;
  int x1;
 
  Thread niska;
  public void start ()
  {
    if (niska==null)
    {
      niska=new Thread (this);
      niska.start();
    }
  }
  public void stop()
  {
    if (niska!=null)
    {
      niska.stop();
      niska=null;
    }
  }
  public void run()
  
    {
    while (x<=310)
    {
      
      x++;
      if (x==310){
        x1=x; 
         
      }
      if (x==310)x=20;
       repaint();
       try {Thread.sleep(20);}
       catch(InterruptedException ex){}
     }
    }
   
   
   public void paint (Graphics g){
   g.setColor(Color.black);
   g.fillOval(x,y,5,5);
   g.fillRect(20,20,50,10);
   g.fillRect(20,20,10,25);
   g.fillOval(300,10,50,50);
   g.setColor(Color.white); 
   g.fillOval(x1,y,5,5);
   
 }
}
Сат, со системско време
Код:
import java.applet.*;
import java.awt.*;
import java.awt.Graphics;
import java.util.*;

public class sat extends Applet implements Runnable
{
    int agol, sec, min, hour, agolh, agolm;   

  public void init()
  {
    setBackground (Color.blue);       
      }

  public void start ()
  {
    Thread th = new Thread (this);
    th.start ();
  }

  public void run ()
  {
    while (true)
    {
          Calendar c=Calendar.getInstance();  
          sec=c.get(Calendar.SECOND);
          hour=c.get(Calendar.HOUR);
          min=c.get(Calendar.MINUTE);
      agol=sec*(-6);
          agolh=hour*(-30);
          agolm=min*(-6);     
          repaint();
      try
      {
        Thread.sleep (10);
      }
      catch (InterruptedException ex) {}
    }
  }
  public void paint (Graphics g)
  {
        g.setColor(Color.red);  
        g.fillArc(60,60,150,150,agol+90,2);
        g.setColor(Color.green); 
        g.fillArc(60,60,150,150,agolh+90,4);
        g.setColor(Color.black);
        g.fillArc(60,60,150,150,agolm+90,3);
  }
}
 
Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Еве и мојата прва програма во Јава. Инаку исто за проект.

Инаку ова е програма за работа со кафич, поделена е на два дела, администрација и сметки. Во зависност од корисничкото име и лозинката, се покренува соодветната форма.
:pishtoldz
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Јас користам EclipseSDK за Java...

Ако го знаете C лесно ќе го совладате ова...затоа прво запнете на C
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
frenki напиша:
Еве и мојата прва програма во Јава. Инаку исто за проект.

Инаку ова е програма за работа со кафич, поделена е на два дела, администрација и сметки. Во зависност од корисничкото име и лозинката, се покренува соодветната форма.

http://forum.kajgana.com/attachment.php?attachmentid=997&d=1172001093

http://forum.kajgana.com/attachment.php?attachmentid=998&d=1172001223


http://forum.kajgana.com/attachment.php?attachmentid=999&d=1172001223

:pishtoldz
Браво, гледам одлично сте го средиле проектот. Keep on working!
 

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Има некој туторијал за Java, ама за (нај)почетници како мене?
 

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
Кој учи јава, еве малце помош...примена на конструктори во класи, абстрактни класи, наследување, објекти. Се во еден поразбирлив код. Доста убаво прикажано. Кој има прашање нека пише.

PHP:
abstract class opsto{
  int brzina;
  int godina;
  String boja;
  opsto(int a, int b, String c){
    brzina=a;
    godina=b;
    boja=c;
  }
  
  
}
class motor1 extends opsto{
  motor1( int a, int b, String c, String z){
    super(a,b,c);  
    
    proizvoditel=z;
  }
  String proizvoditel=new String();  
  
  void marka(){
    System.out.println("Jas sum "+boja+" "+proizvoditel+" proizvedena "+godina+" godina i odam "+brzina+" na sat. I sum star "+starost(godina)+" godini");
  }
  int starost(int godina){
    int starost1=2006-godina; 
    return starost1;
  }
}
class motor{
public static void main(String[] args){
  
  motor1 g=new motor1(260, 1999, "zelena","yamaha");
  g.marka();
}
}
 

Kajgana Shop

На врв Bottom