Религијата не е моќ. Моќта е моќ! Шо би рекла Серсеи...
Сигурно не гледаше кон замокот дека конечно ќе си го виде Томен.
Следната сезона има да поебе све живо у Кингс Лендинг, со Планината како засилување, па кога ќе и кажат за ќерка ѝ.. овој токмакот што го макне Џејми ќе биде опенинг на сезоната! Хантинг сезоната, да се разбереме, не 6-та!
Тоа беше климаксот за мене во епизодата, сцената со Серси не беше ништо визуелно дистрбинг али кое гадно чувство го створи значи... цело време бев накострешен, воглавно дека и неќев ништо да и се деси а многу ствари насочуваа дека ќе и се. Обично колку и да е непредвидлива серијата, ликовите имаат зацртано некој карактер, шаблон и помалку или повеќе се знае што може да се очекува од некого. Ама овој High Septonон ми е психопат ала џокерот кога ги пали парите. Надвор од секоја предвидливост, уште еве не можам да проценам зашо ја пушти, уште ме држи страв дека може да и напраи нешо на срцево дури иако е гушната во прегретките на цела планина!
После квалитетната хипервентилација ми ја пуштија Сноу сцената.. и некако бев апатичен. Знаете моментот кога фрлате паричка за некој избор, а фората е кога е паричката у воздух вие веќе знаете шо сакате повеќе. Така и јас, не очекував да ми е океј да го скинат Сноу, а ми беше. Не бев растресен, не го сфаќав хајпот за ликот, досаден, предвидлив... никаков, кога ми текна какво колнење имаше од мене минатата сезона у пакет со Калиси... Искрено повеќе ми скрши филм можноста да го вратат, Мелисандре си игра своја игра, сигурен сум дека знаела и за војната.
Воопшто не ми се допаѓа тоа уствари-никој-не-умре сценарио. Сноу ќе го воскресне црвената, Бриен оу мај факинг гад Бриен со свеќата што се воздржав да не ја регистрирам како битна и верував дека не постои уствари нема да го убие Станис, ќерката на Џејми ќе му го испуши на Брон да голтне противотров, Риик и Санса фристајл сноубордираат кур им е двор им е.. ГОТ е кој курац, клифхенгери е за пички!
Али не кукам, Тим Серси од прва епизода, Варис од втора сезона кога беше vs. Littlefinger борбата, и од минатата Станис, кој и после епизодата со ќерката уште навивав за негп и ми беше баш фаца за тронот. Можеби во комбо со Lord of Light мислев може стварно да биде нешто од него, оти другите богови ми се само на муабети, а за овој видовме пичкина магија, враќање на Берик 6 пати, итн... Нејќу да бидам 2 од 3 добитен, нека поживее Stannis the Mannis yште малку. Ја радо би го трампал со Сноу, црвената него да го вратeше ако евентуално the Tard of Brien го убие за фокин Ренли.
Калиси баш сакав да прашам за дотраките пред некој ден, али ситен број ми беа, па си реков се само дел од армијата што ја поседува, ансалиид итн. Mи се допаѓа што мрднаа од некоја точка за нејно развивање, пораснаа змејовите, јавање.. поинтересно е, политиката кај Калиси ми беше мизерија и очај порано, сезонава и таму ојачаа, посебно со Тирион у појачење со Варис. Не ми е уште нешто воодушевувачко али увек е рефрешинг д чејнџ од синери. Тамбс ап. Едино Дорн сезоната потфрли, борбите очај, ликовите уште не потковани..
Исто сум еден од ретките задоволни од сезоната. Ми се допаднаа лиикнатите епизоди, ми се допаѓање затишјето, ми се допадна и финалето. И Рики е у право, сеа може да остане отклучена, освен евентуално ако не излезе книгата пред негде измеѓу. Остаам на џими ова. Пошо бев шити модератор и цели 12 часа од епизодите влагав у темата.