Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
https://www.youtube.com/watch?v=PzmpxuDqt9A

Бидејќи нема веќе голема опасност од спојлери, изгледав едно видео од кретениве што ги спомнавте пред неколку недели, т.н експерти за ASOIAF.
Ауу, колку се само огорчени, мизерни и патетични. Ја разбирам критика, но ова, ова веќе не е критика, ова е фрустрираност, па шо курац ја гледате уопште ако до толку не можете да ја поднесете.

Има некои поенти кои се точни и логични во анализава, ама тие се минорен дел (како што за нив се минорни добрите работи во серијата) а останатото е класично јадење гомна.

Сезонава башe онака просечна. Најдобра епизода, дефинитивно ми беше кај WW.
Инаку, Kit Harington ( Џон Сноу) потпишал договор за 7ма сезона ;). Голема е веројатноста да биде вратен од црвената, и нормално на крајот да седне на the iron throne :cool:.
Па можеби ќе има флешбек сцени.:toe:

Гендри се влече низ сезониве , време е и тој да дојде во израз , единствен син е на Роберт Баратеон.

Џон беше убиен , ај нека воскресне . :D

Dute, don't play with us now.

И ти беше "killed" од форумов. Еве се врати. Воскресна на истиот ден кога го скинаа ликот за кој се веруваше дека е ветениот принц кој ќе го спаси Вестерос. Значи не бил Џон туку Ти. Фак.
You are Azor Ahai reborn!

Плус навиавш и за Бразил и за Аргентина.
А они се двете ултимативни спротивности (во фудбалот). Како ледот и огнот во приказната. Ice and fire.
You are the Ice and Fire.

You are The Prince That Was Promised.

FUCK YOU GRRM, WE GOTCHA!

Вака, прво можеби можам да појаснам некои работи. Најбитно за битката меѓу Станис и Болтони, се чудите за големата војска на Болтонците. Мора да имате на ум, војската не се состои само од куќата на Болтони. Како владетели на Северот, на нив им се потчинети огромен број останати куќи, кој од страв (а кој не би се плашел реално), кој од традиција. Може да ја ѕирнете игрицата што е од Telltale games, може да ја игра секој што знае да притиска копчиња на тастатура и да го движи маусот, многу е интересна пошто е полна со дијалози, не е онака тепање, баш спротивно. Мислам дека би ви дала увид во тоа како стојат работите и како се одвиваат политиките во овој фиктивен свет.

Друга работа, некој пиша зашто го дале Сирио во делот на previously. Не беше тролање, туку беше за потсетување на ова со Арја. Мерин го уби Сирио, па тоа и беше главната причина зашто Арја го стави на листата, затоа и го спомнаа.

И причината зашто му ја отворија врата од Night's Watch на Џон, па тек сега го убија, мислев дека е очигледна. Станис. Џон „си го имаше“ со Станис, ви текнува дека на крајот од минатата сезона Станис кажа дека го познавал татко му и дека поради тоа го почитува Џон. Такашто овие од Night's Watch беа свесни дека ако Станис победи, а они го кикнат Џон, на овој нема да му биде сеедно. Изгуби Станис, отиде и leverage-от на Џон, тоа е тоа.

Али, back to the matter at hand, епизодата.

Прво морам да ја спомнам Миранда. Некак ми идеше дека ќе се деси нешто со неа и стварно испадна. You had a good run лепотице, издржа три сезони и тоа покрај Ремзи факинг Болтон. Јесда исти курац ко него беше. Ама како падна еј... со глава у камен ЖДРАНГ! :pos:

Санса и Рик... не знам. Идеше и на тоа Рик конечно да се сети кој е, се гледаше дека има некаков ефект Санса врз него, мада не очекував дека ќе избегаат. Ако вадам од рукав предвидување, мислам дека он нема да го преживее падот, а Санса ќе се спаси гзларски (as per usual).

Серсеи. Ќе им ебе мамата на овие еј, не знам, нема логика ништо друго да се деси. Више жива никад нема да стапне кај оние психопатине, сеа ќе си го земе Томенче и ќе му рече да ги прати да ги испоколат. Едини downside ќе биде тоа што ако се случи тоа, народов у King's Landing може лесно да востане. Али отом-потом, има ептен време за тоа. Битно го видовме Планината. Страшен беше, ама сериозно. Како може некој да го елиминира тоа чудовиште...

Мислам дека конечно сфативме зашто не мучеа со ќеркиве на Оберин цела сезона. Ви текнува на сцената, во келијата кога беа со Брон, нели и таму се дешаваше тоа со отровот. Очигледно тоа било само за да ни биде јасна оваа сцена со Мирсела. Брон ќе умреше да не му го дадеше оваа против отровот, па истово се деси и со Мирсела. Тоа беше единствената (не)важност на типкиве у серијава. Штета за Џејми, како и да е, типот у едно константно опаѓање иде, иако ми е интересен како лик.

Арја hands down за убиството на Мерин, ептен беше добро изведено. Му ебам педо-медото. Ова со слепилото не ќе е ништо. Типот контролира две тела у исто време, сигурно нема слепа да ја остави. Цела поента е да научи да не разликува лица и такви работи, да биде ready, ко што ја учи цело време. Мислам дека следната сезона ќе и биде малце поограничена улогата, па стварно ќе прерасне во таков servant of the Many Faced God.

За Станис имам само да ви кажам „ВИ РЕКОВ!“. Не, сериозно, тоа беше тоа што го реков по претходната сезона. Се попали по боговине а сосема заборави на војниците, па палиш девојче ебате, нормално дека ќе ги деморализираш. Затоа и само затоа му дезертираа. А што се тиче што се деси со него, малце не заебаа овие. Не го дадоа како умира, нит се слушна „шљак“, али од друга страна знаеме Бриен колку е верна на заклетвите, башка не ми се верува да има некаква причина да го остави жив. Милост? - Не би рекол. Али и да е жив, што кур, нема веќе никаква моќ, му истече claim-от. И фала курцу умре жена му, најдосаден лик ми беше тоа, поише од било кој во серијава.

Денерис конечно си ги начека 40те илјади Дотраки и нивните коњи што ќе ја ебат :D

Дарио ми е сумњив, се мислам да не му направи нешто на Џора. Не делуваше како bad guy досега, али све си бидува. Може да биде незгодно меѓу нив, а да не забораваме дека Џора се зарази од таа заебаната болест.

Тирион и Варис, очекувам ова да биде интересна приказна, можеби најсветла точка што ни остава надеж за малце поише fun во следната сезона (y)

И за крај Џон. Ова е најбитното, а не знам што да кажам. Логично беше да се деси во секој случај, тоа не може да се демантира, а серијава често следи вакви неблагодарни логики. Ама ептен беше жално, коа го видов тоа „traitor“ бев као „НЕ!“, и откако го прободе Алисер цело време бев као „неееееееееееееееееееееее...... (goes silent) “. Не знам, не ми текна на ова со Мелисандре, може да го оживее ништо чудно. Можеби и тоа беше функцијата на Берик Дондарион и тој попот што го оживуваше, да ни прикажат дека е возможно да се деси. Мада предраматично беше направено како умира, сепак не ми се верува да го оживее оваа. А очекував многу од него, ако ништо друго бар некако да ја напушти стражава и да има некаков сериозен ефект врз останатите дешавки. Али тоа е Гејм оф Троунс, ги кинат ликовите на најнеславен начин. Станис и Џон ми беа најјаки ликови вака досега во секој случај, али што кур, пред тоа ми беа јаки и Нед и Роб па откога ги скинаа пак беше интересно.

А малце настрана Џон, којзнае што ќе биде сега кај ѕидот. Ќе има фајт, Вајлдлингс vs. Night's Watch? Ја навивам за Тормунд тука, после Тирион тој ми е најјак лик. Груб, али сепак поштен и разумен. Се надевам ќе успее да направи нешто поинтересно.

Сезонава во секој случај, точно е дека беше послаба од другите, но не беше лоша. Првите 7 епизоди беа катастрофа, да бидам груб, но последниве три лично ми се свиѓаа и сметам дека успеаја да ја извадат. Исто така, ги заборавија Марџери и Бејлиш (океј, нормално не ги заборавија, ама сепак ги изоставија), а со нив двајца беше колку-толку поинтересно. Исто така и Болтон, очекував повеќе да го има типот сезонава, али не го прикажаа ни во биткава. Се надевам следната сезона повеќе ќе ги гледаме нив тројца, специфични и интересни ликови се и може многу да придонесат. Би требало у рукав да го чуваат и Бран, ваљда во 6тава сезона ќе го има, за него се спрема нешто големо.

И ова за крај до модераторите, мислам дека овојпат нема потреба од заклучување на темата. Не може да се убаци некој спојлер сега, тоа е јасно, па све ќе бидат теории во кои не може да се верува сто процентно. Мислам дека океј е да се остави темава дур ја чекаме следната сезона, па чат-пат да си продискутираме нешто :)

Последно уредено:
tumblr_inline_nmxl75lw5q1ski1gk_500.gif

@ElNinho

Од сите убиства и неубиства кои се случија епизодава, најсигурен сум дека Санса е жива. Нема шанса да им се случи нешто. Свесно скокнаа со Рик. А Станис е 100% мртов. Кај Бриен 3 сезони го бараше за одмазда, и сега кога дојде до него и замавна со мечот, нема шанса да му прости. А и зошто би му простила? За Џон мислам дека ќе го вратат, едноставно пребитен лик е за продолжението за серијата, особено за сцените на ѕидот. Сигурено нема Оли да биде главен лик таму. Едино не разбрав, кои се тие кои ја обиколија Калиси? И дај не заебавајте, добро цице фаќа Серсеи. :D

Вака, прво можеби можам да појаснам некои работи. Најбитно за битката меѓу Станис и Болтони, се чудите за големата војска на Болтонците. Мора да имате на ум, војската не се состои само од куќата на Болтони. Како владетели на Северот, на нив им се потчинети огромен број останати куќи, кој од страв (а кој не би се плашел реално), кој од традиција. Може да ја ѕирнете игрицата што е од Telltale games, може да ја игра секој што знае да притиска копчиња на тастатура и да го движи маусот, многу е интересна пошто е полна со дијалози, не е онака тепање, баш спротивно. Мислам дека би ви дала увид во тоа како стојат работите и како се одвиваат политиките во овој фиктивен свет.

И причината зашто му ја отворија врата од Night's Watch на Џон, па тек сега го убија, мислев дека е очигледна. Станис. Џон „си го имаше“ со Станис, ви текнува дека на крајот од минатата сезона Станис кажа дека го познавал татко му и дека поради тоа го почитува Џон. Такашто овие од Night's Watch беа свесни дека ако Станис победи, а они го кикнат Џон, на овој нема да му биде сеедно. Изгуби Станис, отиде и leverage-от на Џон, тоа е тоа.

Најпрво за второво, нема баш логика, јер Џон умира и у книгите (не е спојлер ова, нели) а таму Станис уште не е поразен.

За Станис also. Се сеќаваш на пораката што ја доби Станис од сестрата на Ser Jorah Mormont дека Мечкините острови не признаваат Крал чие име не е Старк. Moжеби има баеѓи вазални куќи од Северот кои се на страната на Болтон, ама ако имаат шанса да бидат со Станис, сигурно би го одбрале него.

Едноставно е, во епизодава и се докажа дека продуцентиве го хејтале ликот на Станис, за разлика од (па не претерувам) 90% од регуларните читачи на книгите. Војната ја изгуби ради многу причини, ама конкретнава битка ја изгуби ради тоа што selswords кои му избегаа, се продадоа за Болтон. Ти текиња на сцената у која Руз кажуваше како Станис може да ги сјебе јер има голема коњаница? Не потенцираа дека овие му свртеа грб, ама очигледно беше. Одеднаш Болтон добива огромна коњаница.

Има две опции за тоа: Или платениците на Станис дошле на Болтонова страна,
или втората,
малку поневеројатна, тоа да се најдобрите коњаници кои ги знае Вестерос, Knights of the Vale кои како што знаеме се под команда на Литлфингер.

Но, да се навратиме на пошироката слика за Станис, ко шо реков, очигледно тоа им беше целта, да претстават скроз друг Станис од тој кој го претставил GRRM, односно од тој кој огромното мнозинство на читателите го видело.

Во шоуво Станис ни беше скроз рамнодушен лик од старт. За Ренли бевме уште порамнодушни па затоа shadow убиството не го величевме многу. Во blackwater bay исто, тешко дека некој навиваше за Станис пошто Тирион беше на спротивната страна. Тек после откако дое Тајвин, можеби симпатиите за Станис беа поголеми. Имаше многу замерки кон него (show Станис), од мене лично па премногу, не го сфаќаф хајпот што читателите го имаа за него, јер беше душбег.

Таков и остана во серијата. Сезонава навивавме за него јер лани го спаси ѕидот на мадафакерски начин и најважното, оваа сезона одеше на битка против Болтонови, копиљината кои ги предадоа Старкс. После дојде моментот со Ширин и така...

Ако за другиве ликови, D&D немале јасна визија до лани на пример, шо ќе прават со нив, за Станис мислам дека од старт им било целта да го прикажат во вакво светло. Пошто не случајно направија и main book change уште минатата сезона кога го пратија Станис (и Давос) во Iron Bank. Испаѓа дека тоа беше само билд ап за дополнителен негов анти удар во битката за Винтерфел.

Со парите од банката купи бродови и sellswords. Коа дојде време за вистинска битка, тие му го свртеа грбот, дел од нив дезертираа, дел (ко што реков, не потврдија ама е факинг логично) преминаа кај Болтон. Кој ќе го плати долгот на банката, останува да видиме.

@RickyLFC9 за малце ќе видевме како умират змеј од копје пак ти си се уплашил за планината 

Ќе ги прокнижат како лош пласман де. Банка е, мора некогаш да промаши. :D

Шознам, браавоскиов Хари Костов ми изгледа ко заебан тип. :D Плус, ова е вторпат да згрешат, не? Ко шо знам парите од Ланистерс (а и Круната) не се (сеуште) вратени?

Ја мислам дека свесен е High Sparrow дека ако ја пушти Серсеи ќе му ебе матер, така да мислам дека нема толку лесно Серсеи да се отерасаат од овие фанатициве. Почна да го придобива народот и мислам дека ако проба Серсеи нешто ќе го свртат цел град против нив.

Шознам, браавоскиов Хари Костов ми изгледа ко заебан тип. :D Плус, ова е вторпат да згрешат, не? Ко шо знам парите од Ланистерс (а и Круната) не се (сеуште) вратени?
Да, круната им должи пари уште од времето на Бејлиш. Плус, го пратија глупиот Тирел таму да проба да извади уште пари. И во време кога парите се скапа и барана ствар во Вестерос, паметна институција како таа банка ќе им помогне на сите на кои им требаат пари.

Па, откако ситуацијата ќе се смири, тој што ќе остане или дојде на тронот, ќе им биде во долг, и со години ќе враќа за сите пари што ги пласирале. Бидејќи, нели, the Iron Bank will have its due. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom