Game of Thrones

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Дечки, станува збор за фикција со змејови, луѓе што палат мечеви со рука, пијани свештенеици што враќаат луѓе од смрт, и армија зомбија. Логиката у вакви работи секогаш треба да ви текне дека завршува при крај кога ќе снема лента.
Не, не, чекај малку. Колку змејови, пијани свештеници шо враќаат луѓе од смрт и палат мечеви со рака и зомбија имаше во првата сезона? Знаеш, онаа сезона шо не навлече сите да ја гледаме ГоТ. Едно зомби? Една ипол сцена? Првата сезона беше семејна драма и трилер. Ги постави параметрите и ги етаблира ликовите. Змејовите, зомбијата и запалените мечеви беа поставени уште тогаш, како ствари шо постојат во тој свет и се логични за тој свет. Ликовите се обликуваа и добија мотивација... Ама океј, фикција е.

Малку за тоа "фикција е". Скоро се шо е поставено на мали/големи екрани или напишано во книга е фикција. Кум е фикција, Сопранови е фикција, '84та на Орвел е фикција, политички дебати се фикција, со глумци наредени еден до друг, како се чукаат во гради за идеали...
Lord of the rings, друже силмарилион, е фикција. Толкин создал таква опсежна фикција, со една цела историја, семејни стебла, јазици, раси, култури, мапи... Неговото дело опстанало до денес затоа што е квалитетно и во голема мера структурно издржано(Орлите се утка и Глорфиндел...)
1984та е фикција, заедно со Animal Farm. Ама како политички коментар и cautiоnary tale, се анализираат и денес. Тие книги се point of reference.
Clockwork Orange е фикција. Алекс како лик е психолошка студија и можат томови да се пишуваат во анализа за тоа чудовиште...и се пишуваат.
Да не ги редам. Библијата е факинг фикција, цела цивилизација сосе демек вредности се изградила на темели на таа фикција.

Литературата и филмската уметност се полиња у кои шо квалитетот поставува стандарди. Содржината поставува стандарди. Ова шпанскиве и турскиве серии, турбофолков...се една меметика смрдена шо опстоја веќе 20тина години и постави стандард...
Немам ја проблем со површни стандарди како буџет, продукција, ефекти(Одисеја 2001ва, ГоТ), ама имам со тој тип на...не знам, иконокласти, кои у прво време инсистираат на квалитативна и вредносна тежина на едно дело, за кога ќе им се докаже дека истото е неодбранливо, да ги вртат тие "пеер, нека слуша народ шо сака" или "шо напињаш бе, филм е". фрази :D

Не, срање е. ГоТ е срање. Мора да остане запамтено како срање и иконокластите да одјебат. Eppur si muove. :D

S

silmarillion

Гостин
Те разбирам, али неможе Династија да глеаме 10 сезони нели? Мора да се убрза причата и да се дојде до крв за што уствари и 90% го гледаат ГОТ. И да има куп нелогичности и све али збориме за Вестерос да го ебам.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.794
Поени од реакции
115.765
За змејот дека ќе стане wight знаевме речиси сите зошто една ретарда во темава имаше ставено гиф од Висерион со плави очи и пишал ејјј замислете ова да биде (!?!?!?! кретен, па сигурно чим веќе има гиф, ќе биде тоа) а друга ретарда го имаше цитирано со soon. :facepalm:
Две работи не можам да разберам:

1. Како некој може да ужива во тоа да објавува спојлери низ нетов, кога знае дека 80% од неговите пријатели ја гледаат таа серија и можеби некој немал време да ја погледне епизодата веднаш по нејзиното излегување

2. Како некој што ги нема читано книгите, му се читаат/гледаат евентуални сценарија за серијата. Па да ви ебам се неписмено, огромна е веројатноста да изедеш спојлер, некоја од теориите да испадне точна и слично.

Ради вакви тиквари скоро ништо за ГОТ немам лајкнато на ФБ, секако и пар ликови на хајд ми се, им ебам тоа неизживеаните. :D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.181
Абе Рациел... може тоа развивање на ликови да ми кажеш како ти би го извел подобро?
Го примеќаше некој Тирион у прва сезона, втора? Не беше “филер“ лик, лигле ланистерово шо ебе курви и пие вино?
Не чекавме сите некој поинтересен да дадат, Тајвин рецимо со дијалозите?
Каков лик стана у 4та? Ако го убиеа најавувани беа кампањи за престанување гледање серија.
Какви ликови беа Варис и Литлфингр? Бекбоунот на серијата така? Ами до каде може да одат? Да седнат на тронот требаше?
Станис кога се појави? Каква иднина реално му предвидуваше?
Значи затоа ГОТ е најдобрата серија, ги обработува сите ликови детално, ги прави битни, им дава скрин тајм за кога ќе ги скине да има шок валју.
Мора некои ликови да ги намалат на интензитет оти уосталом ќе бидат ОП и ќе треба по секоја логика тие да бидат на тронот.
Поентата не е некој брат на крал да седне после 1 сезона, поентата е да навива плебсот за андрдог-от, за продадената робинка која ќе стане јавач на змееви, за копилето кое го мрази мајка му да стане крал на северот. Приказната секогаш беше и ќе биде за ледот и огнот, за сноу и дени, серијата секогаш целеше кон тоа што е денес, епски битки со змееви и борби со зомбиња. Евентуално у меѓу време да ја укинеа и да им скурчеше на сите, бидејќи Литлфингр уште мене дома не флезе и дое да ме заебе, Варис почнувајќи од Мед Кинг, па се до Дени, уште на мојот кур не седна. До кога требаше тоа да трае и дали така треба да заврши? Сите политики и интриги, секој трилер момент, секој паметен дијалог беше искористен до степен веќе да стануваше повторливо. Уште еден уанлајнер од Олена и ќе развиев возпаление на обвивката на мозокот. Се до сеа вакво беше поставување сцена за ова што сега се дешава. Ја не очекувам додека змеевите роварат ко ништо што до сеа сум видел на тв да слушам некој паметен дијалог од Серсеј (која на прашањето ти: владее врз база на страв, нешто што беше "point of reference" 200 пати сезонава) или мистика и предвидувања од Мелисандре.

Беше што беше, а и носталгијата не е тоа што беше... мора да се научиш на едно нешто што го проповедаат у уште една таква слична зимска бајка.
https://www.youtube.com/watch?v=L0MK7qz13bU

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116

1. Како некој може да ужива во тоа да објавува спојлери низ нетов, кога знае дека 80% од неговите пријатели ја гледаат таа серија и можеби некој немал време да ја погледне епизодата веднаш по нејзиното излегување

2. Како некој што ги нема читано книгите, му се читаат/гледаат евентуални сценарија за серијата. Па да ви ебам се неписмено, огромна е веројатноста да изедеш спојлер, некоја од теориите да испадне точна и слично.

Ради вакви тиквари скоро ништо за ГОТ немам лајкнато на ФБ, секако и пар ликови на хајд ми се, им ебам тоа неизживеаните. :D
Брат, матер да му ебам на тој што му текна да почнит да објавуват спојлери во стори на инстаграм а и на тие шо продолжија... од се друго колку толку можиш да се заштитиш, хајдој, анфолоу, не ја отвораш темава овдека итнт ама отвораш инста со цел да видиш некоја како се сончат во полу танга на плажа во Црна Гора и некој копиљ ставил слика од кој умрел последната епизода...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.211
За змејот дека ќе стане wight знаевме речиси сите зошто една ретарда во темава имаше ставено гиф од Висерион со плави очи и пишал ејјј замислете ова да биде (!?!?!?! кретен, па сигурно чим веќе има гиф, ќе биде тоа) а друга ретарда го имаше цитирано со soon. :facepalm:
Нема врска. Јас пишав дека "сезоната до сега (беше 3-4 епизода) е во главно океј и би сакал да има ундеад змеј бидејќи навивам за нив". Гифот што го постував беше од траилер на Wrath of the Lich King, змејот се вика Синдрагоса. Никогаш неам спојлнато и тоа беше чиста коинциденција. Тоа што типот ме цитираше и спојлна дека ќе се случи си доби инстант бан. Врти на 2:28.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.030
Поени од реакции
11.667
Брат, матер да му ебам на тој што му текна да почнит да објавуват спојлери во стори на инстаграм а и на тие шо продолжија... од се друго колку толку можиш да се заштитиш, хајдој, анфолоу, не ја отвораш темава овдека итнт ама отвораш инста со цел да видиш некоја како се сончат во полу танга на плажа во Црна Гора и некој копиљ ставил слика од кој умрел последната епизода...
Naravouchenie od toa sto go pisha: zemi klecni neshto, ne manjachi na Instagram. :D :D

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516

Тие се од оние што читаат книги од позади, и на Vori забеганиот му кажав. Ќе земат крајот на книгата ќе го прочитаат и после си почнуваат од почеток по ред, си уживаат. Тоа се лудаци, не бан, јас би ги бркал низ град со стап.

P

PewDiePie

Гостин
Какви ликови беа Варис и Литлфингр? Бекбоунот на серијата така? Ами до каде може да одат? Да седнат на тронот требаше?
Па зошто да не,замисли го тој мајндфак,сите го знаеме Литлфингер ко подмукол,злобен,користољубив,дволичен.....седнува на тронот води најдобра политика народот го сака испаѓа најбоље крал во историјата ! Замисли го тоа :D

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.181
не знам, иконокласти, кои у прво време инсистираат на квалитативна и вредносна тежина на едно дело, за кога ќе им се докаже дека истото е неодбранливо, да ги вртат тие "пеер, нека слуша народ шо сака" или "шо напињаш бе, филм е". фрази :D
Па зошто да не,замисли го тој мајндфак,сите го знаеме Литлфингер ко подмукол,злобен,користољубив,дволичен.....седнува на тронот води најдобра политика народот го сака испаѓа најбоље крал во историјата ! Замисли го тоа :D
ova mene mi e isto :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Нема врска. Јас пишав дека "сезоната до сега (беше 3-4 епизода) е во главно океј и би сакал да има ундеад змеј бидејќи навивам за нив". Гифот што го постував беше од траилер на Wrath of the Lich King, змејот се вика Синдрагоса. Никогаш неам спојлнато и тоа беше чиста коинциденција. Тоа што типот ме цитираше и спојлна дека ќе се случи си доби инстант бан. Врти на 2:28.

Другар те сфаќам тебе ама не ја сфаќам па поентата да се постира „замисли вака“ постови кога им се тригер на овие со желба за расипување, иако еве ќе кажам, не си ти крив, јас мислев и ти гиф си нашол. Гејм оф тронс е, се може да биде.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.211
Имаше еден член што пиша дека не биле опремени за експедицијава. Мислам дека ГоТ не се обиде да посвети внимание на тоа но Тормунд имаше нова црна секира која мислам дека беше од драгонглас, Берик и Торас имаа огнени мечови, Џон имаше валеријански челик а Џора имаше драгонгласс дегери/ножеви. Не ми текнува што имаше Сандор а Гендри го имаше чеканот што навистина беше фаил. Еве gif од ножевите на Џора (oн инаку има свој меч кој не го носеше над ѕидот) :

Едит : Сандор извади драгонглас секира а слично орудие имаше и Тормунд но two handed.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom