Фала многу ![DOUBLEPOST=1462384681][/DOUBLEPOST]
Фала многу !
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Фала многу ![DOUBLEPOST=1462384681][/DOUBLEPOST]
Фала многу !
Зашто и он не е поарен.Не знам зошто не го сакате High Sparrow, мислев дека секој кој ќе и го покаже местото на Серсеи ќе биде сметан за херој меѓу гледачите.
Sent from my E2105 using Tapatalk
Не знам зошто не го сакате High Sparrow, мислев дека секој кој ќе и го покаже местото на Серсеи ќе биде сметан за херој меѓу гледачите.
When Ramsey Bolton summons you, you obey!Инаку мене најневеројатно во епизодава (во која имаше змејови и воскресение) ми беше тоа што Ванда, жената на Рус Болтон, само што се породи, здрава-права се појави пред Ремзи. Што породување ќе беше тоа.
Можеби. Но, сигурно не како негативец.Држи вода Џон Сноу да се врати како нешто "друго" а не како човек?
Држи вода Џон Сноу да се врати како нешто "друго" а не како човек?
ne znam zosto ne bi izdrzale vo takvi uslovi dobro se gleda deka sinternicata e odlicno izgradena kucinjata stojat vnatre ,jas imam balkance koe isto ima kratko vlakno kaj nas zimite se surovi znae i -25 da e kuceto zivee nadvor vo soodveten box go nosam na lov cesto vo polovina metar i poveke sneg ima problem so sepite no vo mraz i sneg mu gi bandzirame i nema nikakov problem taka da teorijava deka bloodhaundite ne bi mozele da ziveat ne ti drzi ,drzi mesto deka ako ne bi imale soodvetni uslovi navistina ne bi preziveale pr na ulica no vo sinternicata vo winterfil ite kako e idealno mesto za niv ,okulu krvolocnosta znaci zavisi od dresurata znaci pretezno se koristat za lov na diva svinja ne ja napagjaat uopste samo stojat okolu mestot i lavaat (se plasat da ja napadnat) navistina ne se poenteri no nivnoto markiranje e lavanjeto vo mesto ednostavno svinjata ne e erebica taa ne im se plasi cesto gi povreduva zagarite i zatoa tie stojat 10 metri nastrana od legloto i lavaat[DOUBLEPOST=1462405813][/DOUBLEPOST]Тоа си е твоја воља, бладхаундите (или по македонски би било крвоследниците) не се поинтери (покажувачи), тие се трагачи, а кога ќе го најдат пленот - напаѓаат.
А и тешко дека ќе најдеш крвоследници така северно, кратко крзно и големи уши се прилагодувања за далеку потопла клима, не за снег и ниски температури.
Пази, во книгата заедничкиот јазик е и наш јазик (официјално ние во книгата би зборувале на заедничкиот јазик), сите имиња дадени на заедничкиот јазик си имаат своја историја и причина зошто се такви какви што се. Зимовник (Винтерфал) е така наречен поради топлите извори кои овозможуваат и во најјаката зима да може тука да се преживее, Стариград (Олдтаун) е така наречен затоа што е најстариот град во Вестерос, Кралевата лука (Кингс Лендинг) е така наречен затоа што тоа е првото место каде што Таргеријаните се истовариле на копнениот дел на Вестерос.
Не можеме да ги преведеме имињата дадени на (за нас во книгите) странски јазици кои не ги разбираме како што се Мирин или Ји-Ти или Астрапур бидејќи не го знаеме потеклото на тие имиња.
За мене на македонски Долно Дупени нешто значи, за англичанец не значи ништо.
П.С.
Во македонскиот јазик не постои правило (за разлика од некои други јазици) личните имиња да се пишуваат во изворен облик, затоа е погрешно кога на текст во кирилица додаваш зборови на латиница (арапски, кинески, староегипетски), зборови кои човек кој не го познава изворниот јазик не би знаел како да ги изговори.
ne znam zosto ne bi izdrzale vo takvi uslovi dobro se gleda deka sinternicata e odlicno izgradena kucinjata stojat vnatre ,jas imam balkance koe isto ima kratko vlakno kaj nas zimite se surovi znae i -25 da e kuceto zivee nadvor vo soodveten box go nosam na lov cesto vo polovina metar i poveke sneg ima problem so sepite no vo mraz i sneg mu gi bandzirame i nema nikakov problem taka da teorijava deka bloodhaundite ne bi mozele da ziveat ne ti drzi ,drzi mesto deka ako ne bi imale soodvetni uslovi navistina ne bi preziveale pr na ulica no vo sinternicata vo winterfil ite kako e idealno mesto za niv ,okulu krvolocnosta znaci zavisi od dresurata znaci pretezno se koristat za lov na diva svinja ne ja napagjaat uopste samo stojat okolu mestot i lavaat (se plasat da ja napadnat) navistina ne se poenteri no nivnoto markiranje e lavanjeto vo mesto ednostavno svinjata ne e erebica taa ne im se plasi cesto gi povreduva zagarite i zatoa tie stojat 10 metri nastrana od legloto i lavaatТоа си е твоја воља, бладхаундите (или по македонски би било крвоследниците) не се поинтери (покажувачи), тие се трагачи, а кога ќе го најдат пленот - напаѓаат.
А и тешко дека ќе најдеш крвоследници така северно, кратко крзно и големи уши се прилагодувања за далеку потопла клима, не за снег и ниски температури.
Пази, во книгата заедничкиот јазик е и наш јазик (официјално ние во книгата би зборувале на заедничкиот јазик), сите имиња дадени на заедничкиот јазик си имаат своја историја и причина зошто се такви какви што се. Зимовник (Винтерфал) е така наречен поради топлите извори кои овозможуваат и во најјаката зима да може тука да се преживее, Стариград (Олдтаун) е така наречен затоа што е најстариот град во Вестерос, Кралевата лука (Кингс Лендинг) е така наречен затоа што тоа е првото место каде што Таргеријаните се истовариле на копнениот дел на Вестерос.
Не можеме да ги преведеме имињата дадени на (за нас во книгите) странски јазици кои не ги разбираме како што се Мирин или Ји-Ти или Астрапур бидејќи не го знаеме потеклото на тие имиња.
За мене на македонски Долно Дупени нешто значи, за англичанец не значи ништо.
П.С.
Во македонскиот јазик не постои правило (за разлика од некои други јазици) личните имиња да се пишуваат во изворен облик, затоа е погрешно кога на текст во кирилица додаваш зборови на латиница (арапски, кинески, староегипетски), зборови кои човек кој не го познава изворниот јазик не би знаел како да ги изговори.
Не знам зошто не го сакате High Sparrow, мислев дека секој кој ќе и го покаже местото на Серсеи ќе биде сметан за херој меѓу гледачите.
Држи вода Џон Сноу да се врати како нешто "друго" а не како човек?
Koj ja mrazi Cersei? Nikoj.
Zatoa navivame olku da gi sredat religioznive.