КвикСилвер
Модератор
- Член од
- 28 март 2010
- Мислења
- 4.547
- Поени од реакции
- 5.856
А што е фората со Lyanna? И Tower of Joy?
Поентата на секој превод е да се преведе суштината, која се губи при буквалните преводи. Било што да преведуваш - реченица, текст, име... треба да ја доловиш суштината - значењето. Буквалните преводи често не го прават тоа.Не знам што сте се фатиле за @Trpe Grozni отворете Википедија и видете ги написите за Game of Thrones. Во секоја земја се преведени поимите. И на српски и на хрватски и на германски. Сите си користат свои преводи за тие поими. Ама не, тука кај нас секогаш има по некој паметен да праша Зошто? или да рече дека било глупо.
Инаку за серијата 6та сезона почна интересно. Ај уште арја да прогледа, она детето да прооди и нед старк да оживее и може да заврши.
brat so se zamaras so kancerov ne mi e jasno,ovoj e primer za kniska ekspert radi vakvi si patime ko brutus1. По професија сум Дипломиран филолог по општа и компаративна книжевност и МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, имав дури 9 испити на факултет од областа на јазикот, положени со висок просек, па пак не се чувствувам компетентен да давам одговори на прашања поврзани со јазикот, а ти немаш никаква допирна точка и стручна подготовка на таа тема, па делуваш ко експерт кој знае сѐ.
2. Не се чувствував навреден, туку се почувствував ко идиот: јас ти викам дека постои правописно правило дека личните имиња не се преведуваат, ти ми викаш „факт е дека нема такво правило и не треба да има“. И ај сега! Со глава в ѕид ли да удирам?
3. Јас мислам дека не те навредив, ама ако сум те навредил, извини.
4. Продолжи си со друга тема, мислам дека овде исцрпивме сѐ.![]()
Колку беше лош дијалогот меѓу Грејџојс на мостот, активна репресија му вршам, hopefully до утре ќе го заборавам
- Го вреѓаш удавениот Бог
- ...Јас сум удавениот Бог
- Се плашиш од бура
-...Јас сум бурата
Ала Ароу дијалог
http://onlinefilmovisaprevodom.com/Излистав до последнава страна пробувајќи да не прочитам нешто што не сум гледал,и да не си ја уништам следната епизода.Кога сум веќе кај неа дај некој што знае нека пише каде да ја најдам првата и втората епизода од сезона 6. Конечно ќе гледам што е актуелно![]()