Game of Thrones

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Не знам што сте се фатиле за @Trpe Grozni отворете Википедија и видете ги написите за Game of Thrones. Во секоја земја се преведени поимите. И на српски и на хрватски и на германски. Сите си користат свои преводи за тие поими. Ама не, тука кај нас секогаш има по некој паметен да праша Зошто? или да рече дека било глупо.
Инаку за серијата 6та сезона почна интересно. Ај уште арја да прогледа, она детето да прооди и нед старк да оживее и може да заврши.
Поентата на секој превод е да се преведе суштината, која се губи при буквалните преводи. Било што да преведуваш - реченица, текст, име... треба да ја доловиш суштината - значењето. Буквалните преводи често не го прават тоа.
Моите замерки на Мојсо се во тој правец. Не за тоа зашто преведува, туку како.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Kasterlikarpa i Pristanisteto Lanis. :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
BOZANIĆ: Iza Igre prijestolja stoji srpski lobi - Jon Snow uskrsnuo je na pravoslavni Uskrs
Druga epizoda šeste sezone premijerno je prikazana u nedjelju navečer kada pravoslavci slave Uskrs. Umjesto uskrsnuća Krista prikazano je uskrsnuće Jon Snowa, što nije samo pravoslavni lobi nego i blasfemija tvrdi kardinal Bozanić.

U nedjelju navečer u Americi premijerno je prikazana druga epizoda šeste sezone popularne serije Igra prijestolja koja je oduševila fanove, ali i šokirala milijardu katolika diljem svijeta. Jedan od glavnih i fanovima omiljenih protagonista Jon Snow, nakon što je izboden na smrt, biva odnesen u prostoriju u kojoj mu njegovi sljedbenici pere rane i mole za njegov povratak. Ova rekonstrukcija biblijskog događaja uvelike je razljutila katolike diljem svijeta, ne samo zbog čina blasfemije već činjenice da je John Snow uskrsnuo baš na pravoslavni Uskrs.

- Prvo, cijela scena je rekonstrukcija polaganja Isusa u grob Josipa iz Arimateje, što je čista blasfemija. Pa nakon toga obred pranja tijela i rana te na kraju uskrsnuće. Zapravo Jon Snow je „vaskrsnuo“ i trebao bi se zvati Jovan Sneg. Sve je to velikosrpski lobi, ništa više - izjavio je kardinal Bozanić za Glas Koncila.

Da iza svega stoji velikosrpska hegemonija koja poput ruke Nečastivog dopire do nevinih duša katolika, potvrđuje i činjenica da je Hodor, bradati div koji jedino zna reći svoje ime, čisti stereotip Srbina iz CAO Krajine tvrde za kraj iz HNiPa.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ова некоја кромид-вест ќе да е?

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Мене никој не ми одговори.

Во прва сезона има сцена каде Питер Бејлиш објаснува на Арја зошто го викале Литлфингер. Питер е од областа Д Фингерс. Д Фингерс се пет долги полуострови во Киндом оф д Вејл, на брегот на Нароу Сии. Заради неговото потекло и бидејќи бил многу мал, почнале да го викаат Литлфингер. Како ќе му го доловите овој момент на човек што не знае англиски? Како би го пренеле ова во медиум без придружен оригинал, т.е. во книга?

Член од
30 август 2009
Мислења
262
Поени од реакции
78
Што е работата со замунда ,дали ги тргнаа сезоните или јас имам нешто ненамерно поднесано па не ми ги дава ,првата га симнав , ги барам другите ... ако може некој да помогне па да прати линк од сезона 2,3,4,5 ...Фала однапред

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

Lord Bolton

Со него на чело може и имаа некаква шанса, со Ремзи лозата на Болтон забрзано ќе се движи во пропаст.

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
1. По професија сум Дипломиран филолог по општа и компаративна книжевност и МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, имав дури 9 испити на факултет од областа на јазикот, положени со висок просек, па пак не се чувствувам компетентен да давам одговори на прашања поврзани со јазикот, а ти немаш никаква допирна точка и стручна подготовка на таа тема, па делуваш ко експерт кој знае сѐ.
2. Не се чувствував навреден, туку се почувствував ко идиот: јас ти викам дека постои правописно правило дека личните имиња не се преведуваат, ти ми викаш „факт е дека нема такво правило и не треба да има“. И ај сега! Со глава в ѕид ли да удирам?
3. Јас мислам дека не те навредив, ама ако сум те навредил, извини.
4. Продолжи си со друга тема, мислам дека овде исцрпивме сѐ. ;)
brat so se zamaras so kancerov ne mi e jasno,ovoj e primer za kniska ekspert radi vakvi si patime ko brutus

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Колку беше лош дијалогот меѓу Грејџојс на мостот, активна репресија му вршам, hopefully до утре ќе го заборавам

- Го вреѓаш удавениот Бог
- ...Јас сум удавениот Бог
- Се плашиш од бура
-...Јас сум бурата

Ала Ароу дијалог

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.298
Колку беше лош дијалогот меѓу Грејџојс на мостот, активна репресија му вршам, hopefully до утре ќе го заборавам

- Го вреѓаш удавениот Бог
- ...Јас сум удавениот Бог
- Се плашиш од бура
-...Јас сум бурата

Ала Ароу дијалог

Член од
28 септември 2008
Мислења
16
Поени од реакции
3
Излистав до последнава страна пробувајќи да не прочитам нешто што не сум гледал,и да не си ја уништам следната епизода.Кога сум веќе кај неа дај некој што знае нека пише каде да ја најдам првата и втората епизода од сезона 6. Конечно ќе гледам што е актуелно :vozbud:

Mercury

ФК Победа
Член од
23 септември 2013
Мислења
1.042
Поени од реакции
485
Излистав до последнава страна пробувајќи да не прочитам нешто што не сум гледал,и да не си ја уништам следната епизода.Кога сум веќе кај неа дај некој што знае нека пише каде да ја најдам првата и втората епизода од сезона 6. Конечно ќе гледам што е актуелно :vozbud:
http://onlinefilmovisaprevodom.com/
Тука барај

Kajgana Shop

На врв Bottom