Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Која е бе таа девојка на Ремзи што ја спомнувате сите?
(следи history related пост, ако ви скурчи да ме читате за тоа, скокнете го следниов пасус) - Малце ја утињаат поентата на религијата. Пробуваат да го направат времето како fictional среден век, а ја форсираат религијата како некој вид врховен морал, неодвоив од владетелите. Реално, религиите имале таква улога во минатото само поради тоа што биле крупни земјопоседници. Никој од владетелите во тоа време навистина не верувал во нивната божествена моќ, тоа било само средство за манипулација на простата маса. Ми немаат никаква смисла new gods, old gods, high septons, high sparrows и слично, не се глупи луѓето да веруваат во некој кој нема фактичка моќ, никој никогаш не верувал во празни зборови, а и да верувал, не гинел и не се жртвувал освен ако нема некаков доказ или потреба. Единствената религија што има некаква смисла во серијава е верувањето у the red god, пошто видовме дека има нешто у тоа, се дешаваат срања. Такада све друго малце ми го крши филмот, али од друга страна баш затоа мислам дека кој и да ја добие играва на тронови, главна религија ќе стане богот на Мелисандре и на оваа од новата епизода што се појави од Бангкок. Што значи Мелисандре и нејзините фанови имаат bright future според мене![]()
Па баш пошто живеат во таков свет, у што уствари они веруваат? Во каква митологија и натприродна сила им преостанува да веруваат, кога за нив се е реалност? Освен за The Red God, ниедна друга религија нема никаква смисла во серијата.Луѓево живеат во свет каде што годишните времиња траат со години, свет со змејови, со џинови, со суштества што фрлаат огнени топки, каде мртвите воскреснуваат по 6 пати, со суштества со моќ да мутираат бебиња, со огромен леден ѕид висок 400 метри, со луѓе со моќ да контролираат животни и свет каде што Марџери е секс-симбол и очекуваш да не веруваат во натприродното?!
Има луѓе што ден-денес не само што веруваат од А до Ш во светите книги туку имаат моќ да контролираат територија од стотици илјади квадратни километри и уништуваат историски споменици стари по 3000 години во нивно име. Во 2015-та. Замисли како било во 1415-та.
А и свештениците од верата на седумте имаат некои моќи, само оние што имаат алка од валириски челик, така мислам спомнаа во History & Lore.[DOUBLEPOST=1430351841][/DOUBLEPOST]Исправка: Кајбрн признава дека никој не направил вистинска магија со векови... веројатно освен него. Се надевам ќе ни го покажат Грегорче Планината.
Па и религијата на седумте е средство за манипулација. Гледаш какви гревови прави High Septon-от(следи history related пост, ако ви скурчи да ме читате за тоа, скокнете го следниов пасус) - Малце ја утињаат поентата на религијата. Пробуваат да го направат времето како fictional среден век, а ја форсираат религијата како некој вид врховен морал, неодвоив од владетелите. Реално, религиите имале таква улога во минатото само поради тоа што биле крупни земјопоседници. Никој од владетелите во тоа време навистина не верувал во нивната божествена моќ, тоа било само средство за манипулација на простата маса. Ми немаат никаква смисла new gods, old gods, high septons, high sparrows и слично, не се глупи луѓето да веруваат во некој кој нема фактичка моќ, никој никогаш не верувал во празни зборови, а и да верувал, не гинел и не се жртвувал освен ако нема некаков доказ или потреба