Game of Thrones

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Па и религијата на седумте е средство за манипулација. Гледаш какви гревови прави High Septon-от :D Не е баш религиозен човек. Овие Sparrow's се друго. Водени од фанатик и не ја признаваат Септата. Исто така ретко кој што игра на врвот е нешто посебно религиозен.
Освен северњаците, они и имаат поента некоја зошто веруваат.
Овој главниот Врабец е всушност историскиот Поп Богомил. :D @RickyLFC9

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Овој главниот Врабец е всушност историскиот Поп Богомил. :D @RickyLFC9
Ми се свиѓа споредбава (y) Секако тоа било социјално движење изразено преку религија пошто тоа бил единствениот начин да се изразат такви мислења во тоа време. Во суштина многу повеќе има социјален облик отколку религиски. Ваљда и овие така нешто ќе бидат.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Критички движења и организации против католичката црква имало постојано низ историјата. Покрај споменатите богомили постоеле и катарите, хуситите, веројано овва движење во GOT ќе се базира на едно, или на комбинација од горенаведените.

Понекогаш на Фокс ја загледувам Borgia, баш некоја случајност се погодија последниве 2-3 епизоди на борбата меѓу папата и Савонрола- радикален католички монах, и си викам овој баше ме постеќа на High Sparrow од GOT. У таа серија Савонрола го глуми нашиов стар познаник Иан Глен (Џора Мормонт).

Член од
17 март 2014
Мислења
321
Поени од реакции
478
Сметај ги тука и Свети Франциско од Асиси (основач на францисканците) и нешто покасно Свети Доминик од Осма (основач на доминиканците) како и Игнацио од Лојола (оснивач на езуитите), кои сепак се интегрираат во католичката црква за разлика од катарите, хуситите, темпларите (како движење со изразита воена компонента) и уште некои движења кои биле прогласени за еретички и крваво одстранети од црквата.

Значи буквално немаме појма каде ќе одат со оваа приказна. :) :)

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ako dobro pogledneme fakt e deka vo kralskiot dvor omilena licnost megju narodot e mardzeri neli taa im delese hrana pomagase na okolu bolni barem jas imam takov vpecatok ednostavno taa e milenik na narodot seresi otkako go izgubi dzofri a ja nema kontrolata nad tomen i se pomalku ke ja ima i treba nov sojuz odnosno nejzina procenka deka ovie vrpcive naskoro ke stanat vodecka religija a dolkolku seresi e so niv tie ke mozat polesno da se sirat a taa se poveke da e popularna megju narodot i na kraj nekoj gi spomna bogomilite kako primer ,no jas mislam deka i hristijansvoto moze da se sporedi so ovie vrapcive neli vo pocetocite i hristijanite se kriele vo katakombi bile zabraneti se do milanskiot edit koga konstantin ja primil religijata za svoja i ja dozvolil so sto stanal omilen pomegu narodnite masi ,istovo ke go pokusat i seresi

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
ako dobro pogledneme fakt e deka vo kralskiot dvor omilena licnost megju narodot e mardzeri neli taa im delese hrana pomagase na okolu bolni barem jas imam takov vpecatok ednostavno taa e milenik na narodot seresi otkako go izgubi dzofri a ja nema kontrolata nad tomen i se pomalku ke ja ima i treba nov sojuz odnosno nejzina procenka deka ovie vrpcive naskoro ke stanat vodecka religija a dolkolku seresi e so niv tie ke mozat polesno da se sirat a taa se poveke da e popularna megju narodot i na kraj nekoj gi spomna bogomilite kako primer ,no jas mislam deka i hristijansvoto moze da se sporedi so ovie vrapcive neli vo pocetocite i hristijanite se kriele vo katakombi bile zabraneti se do milanskiot edit koga konstantin ja primil religijata za svoja i ja dozvolil so sto stanal omilen pomegu narodnite masi ,istovo ke go pokusat i seresi
all i see is seresi,seresi, seresi, seresi

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Stannis made me cry :place:
Стариов ама им влезе..!
Немало акција, ништо не се дешавало во епизодите...
Ахахаххаха, ги замислувам коментарите на овие лица за Брејкинг Бед, кога неколку епизоди по ред главното случување беше ручек на маса :D

Последно уредено:
H

HoT IcE

Гостин
Жал ми е за дедово, ама јака партија им пружи на крај. GGwp. Ама едноставно знаеш дека нешто гадно ќе се деси чим се смее и кажува приказни на оваа, таква радост и моменти во ГоТ се увек shit before storm :D
Откако прокоментирав за втора епизода дека ми станува досадно, следниоте две епизоди ме демантираа, и со акции, и со сплетки, се разгорува серијава, добро е :D
Црвот исто јак, ги испокасапи. Иначе овие Харпиња ми се многу јако направени со тие маските, од секогаш таквите ми биле интересни и најаки убијци :D Сакам таква маска за следен први Април :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Од што толку ми е досадна приказнава за Калисиво,се испоколија 50 души и бев онака,мех..
Следна епизода ги очекувам змејчињата:uzi:

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Многу сакав да умре Калисиво додека се колеа Ансалид со Харпињава. И ебам матер у пичка тврдоглава мисионерска.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.165
Поени од реакции
6.046
Единствен од тие што беа во Кингсгард за кој може да се каже дека е прав витез. Убаво прави тука на сценава од гифчево што ја фрла белата наметка. Срамота е да носи иста наметка со бараби како Мерин Трант и Мендон Мур.

Си најде кралица за која сметаше дека вреди да се бори и да умре за неа (иако ја мислам дека не вреди). И пред да го направи тоа, покажа зашто беше сметан за еден од најдобрите мечувалци.

RIP Ser Barristan :(

Kajgana Shop

На врв Bottom