Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Ќеркине на Оберин оперирани од сФе :S

Станис е хајлајт на оваа епизода, браво за емотивниот и грижлив Станис, за негови услови веројатно најмногу прикажани чувства што може да се соберат во една епизода без да изгледа ептен чудно.

Ме мрзи да се враќам наназад да видам кој го тресна спојлерот за Мелисандре и Сноу.

Зошто сте толку сигурни дека Баристан е мртов?
Беше збрцан да, но сепак Црвот го спаси пред да биде финиширан, можеби сепак нема да им подлегне на повредите :)

Денерис како се заглави чудо едно, едино Тириот колку-толку може да ја поправи ситуацијата кај неа. Целиот град веќе е во отворено насилно востание, изгуби (најверојатно, но сеуште непотврдено) двајца од тројцата најблиски и најдобри луѓе, не гледам ништо позитивно за неа што би и се случило во иднина. И реално, не очекувам ни да се приближи на Вестерос, а камоли да го освои, многу загубена ми делува.

Респекат за Сер Баристан, храбро се бореше, ако добро избројав, скина десетина од маскираните пред да падне на крај.

Никако не можам докрај да го разберам планот на Литлфингер. Он е сигурен дека Санса (а посредно преку неа тој) на еден или друг начин ќе биде владетел на Северот. Ако победи Болтон, како жена на Ремзи ќе владее со него (и со Северот) ако победи Станис, овој ќе и ја даде контролата на Северот. Ризичен план, пред за Санса, Бејлиш ништо не губи, затоа јас ич не паѓам на фината дека има некои чувства за Санса, да имаше немаше да ја остави сама во центарот на конфликтот. Целиот план всушност е една голема коцка и ризична игра. Он не може да знае дека на Санса нема ништо да и се случи во Болтоновиот Винтерфел, или дека нема да настрада во самио виор на борбите за замокот, ниту пак може да знае дека Станис баш неа ќе и го даде Северот. Но како шо реков он не губи ништо, веќе го има The Vale, може само да го добие Северот, а може у целиот хаос да добие уште нешто. Во моментов флертува со три страни, со Болтон, со Станис и со Ланистер, баш ме интересира кога ќе дојде во King's Landing како ќе ја објасни планиранта свадба на Ремзи и Санса и зошто ја штита Санса, макар што и тоа враќање во главниот град доаѓа ептен во лош момент за него, заради верските фанатици кои меѓу другото му ги уништија борделите.

Прикаската на Џејми во Дорн не ми е баш интересна во моментов, ама таму тек ќе се развива дејствието, но дијалозите меѓу Брон и Џејми беа ептен добро направени, Брон е стварно интересен лик, затоа секоа сцена со него е квалитетна.

Абе што спојлер Фросе, па не се плеснаа. :(
Тогаш пишаа дека ќе има kissed by fire, fucked by Snow. А немаше, бем му живот.

Во моментов флертува со три страни, со Болтон, со Станис и со Ланистер, баш ме интересира кога ќе дојде во King's Landing како ќе ја објасни планиранта свадба на Ремзи и Санса и зошто ја штита Санса, макар што и тоа враќање во главниот град доаѓа ептен во лош момент за него, заради верските фанатици кои меѓу другото му ги уништија борделите.
Подобар план ќе му беше да чекаше Станис да го нападне Винтерфел па послем да игра со Санса.
Ако Станис го победи Рус Болтон тогаш Бејлиш може да дојде како човекот што го чувал единствениот преживеан Старк и наследник на Винтерфел. Ако не, тогаш да игра на картата да ја венча со Ремзи.
Од сплеткар како Бејлиш очекував повеќе :D

Подобар план ќе му беше да чекаше Станис да го нападне Винтерфел па послем да игра со Санса.
Ако Станис го победи Рус Болтон тогаш Бејлиш може да дојде како човекот што го чувал единствениот преживеан Старк и наследник на Винтерфел. Ако не, тогаш да игра на картата да ја венча со Ремзи.
Од сплеткар како Бејлиш очекував повеќе :D

И мене овој план ми е пологичен, ваљда брзал да договоро што поскоро со Болтон, од која причина не знам. А како шо реков, нему и не му е гајле баш што ќе и се случи на Санса

Морам да забележам дека оваа сезона ептен се потрудиле за сценографијата. Прекрасно беше прикажан Бравос во моментите кога Арја пристигнуваше во куќата на црно и бело низ реката. Како и Волантис со кадрите на мостот.

Што се однесува до приказната (сега и по второто гледање) останува мојот впечаток дека доста слаби се првите 4 епизоди. Ги имаат специфичните елементи на ГоТ ама сепак сето тоа е некако слабо и далечно и ефектот што го предизвикуваат кај мене не е задоволителен.

Се си мислам дека Тyrion ќе го спаси Јorah, пошо овој ќе го донесит како заложник, а заложников ќе кажит дека тој престана да ја шпиунират кралицата, а после тоа ќе ја раскажит и неговата приказна со која мислам дека Daenerys ќе го приберит и него, но пред се ова само доколку е мртов ser Barristan и Daenerys ќе е малце во безизлезна ситуација.. Ако се десиот ова мислам дека тек тогаш повторно ќе почнит да се десвит нешто интересно во овој дел од приказната, се надевам дека ќе е така пошо не мислам дека Tyrion би завршил толку неславно во серијава..

Иначе мислам дека битката измеѓу Болтонови и Станис ќе е многу лесна и премногу очеглидна кој ќе е победникот, ако некако се десит да дознајт Џон дека дека Санса е во нивни раце мислам дека ќе тргнит и тој со Станис, незнам дали имат логика но би сакал да е така :).. Како и да е очекувам многу возбуда во наредните епизоди..

И мене овој план ми е пологичен, ваљда брзал да договоро што поскоро со Болтон, од која причина не знам. А како шо реков, нему и не му е гајле баш што ќе и се случи на Санса
И Рикон Старк е жив. Ако стигне во рацете на Станис, Станис ќе го придобие цел Север. Вака, со Санса на страната на Болтон, има баланс. Тоа направи Бејлиш, ги избалансира силите таму (бар легитимитетот за титулата), пред да почнат да војуваат меѓусебно. Што поголем хаос, тоа повеќе шанси за Бејлиш.

Иако се согласувам дека настаните не се баш најлогични. Да не додаваат нови ликови, имаат направено чудни, малце нелогични хибридни решенија.

И Рикон Старк е жив. Ако стигне во рацете на Станис, Станис ќе го придобие цел Север. Вака, со Санса на страната на Болтон, има баланс. Тоа направи Бејлиш, ги избалансира силите таму (бар легитимитетот за титулата), пред да почнат да војуваат меѓусебно. Што поголем хаос, тоа повеќе шанси за Бејлиш.
Што направија со малиот? Скроз го забораив него.

Иако се согласувам дека настаните не се баш најлогични. Да не додаваат нови ликови, имаат направено чудни, малце нелогични хибридни решенија.

Но Станис засега не знае дека Рикон е жив (додуша не знаеме ни ни гледачите) затоа на Џон му го понуди легитимизирање.

Нешто за ситуацијата во King's Landing да спомнам. Серси исто како и Бејлиш игра многу, би рекол уште поризична игра. За да и наштети на Марџери од чисто себични причини дава сила на една опасна група на луѓе кои имаат малку заедничко со неа, напротив, нивните „интереси“ и „пасии“ баш не се поклопуваат. Правејќи штета на Марџери прави штета на целата ситуација во кралството, го доведува во опасност сојузот Ланистер-Тајрел и создава една заебана фракција која нема да може лесно да се контролира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom