Game of Thrones

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Аи, што зборуеш бе? Боље да не го прават ако планираат да биде светкаво.
Замисли како Монса (силна жена) го збрцуе Бајас на крајот и Бајас умира. Паралелно на тоа, Фероу го убива Калул. Двете се борат за светска доминација.
LoL, многумина од курташак, пошто ги боли уво, ќе ти го прочитаат споилеров, али ако ја снимаат серијата, сигурно ќе стане популарна и гледана, тогаш фактички си им споилал екстра ларџ.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
За многумина серијава е станата too mainstream to enjoy.
Егото ќе се обиде тоа да им го скрие со „брат, ми ја вреѓа интелигенцијата, брат ова е за проста раја, ова е за новите генерации, crowd pleaser“ и слично.
Еден другар ми рече „не умреле некако многу ликови епизодава“
Друг другар ми рече слично, мислел ќе умреле повеќе ликови епизодава
:D
Тука е проблемот што поинаку не научија минаативе сезони. Умираа ликови како муви, реално сите очекуваа ако не некој друг еден од Бриен/Тормунд/некој од Старкови да скине конци денес. Они испоубија многу ликови, ама сите беа некако пропратни, Џора имал најмногу скрин тајм досеа и неговиот придонес е што ја спаси Данка од смрт еднаш и направи доктор од Сем. Посебно после цела таа сцена од минатата епизода кога Бриен стана витез, па мислам дека 99% од светов очекуваше да умре она денес.

Глупо ќе е да кажам дека очекував ваква епизода, побогу ни на крај памет не ми дојдоа работиве што се десија, ама знаев дека ќе има огромен хејт што и да биде. 99 посто од гледачите очекуваа милион ликови да умрат, и тоа главни ликови, па сега добија/вме еден шок со смртта на Најт Кинг. Како и кај многумина, и кај мене се јавија одредени прашалници, ама јас сепак и давам шанса на сезонава до крај па после ќе хејтам ако има за хејтање. Немам проблем со хејтерите, сепак се работи за различни вкусови и различно перцепирање на работите. Всушност, целиот серијал се одвива на тој начин што ги остава гледачите со подотворени усти и искача сценарио што скоро никој не го очекувал. Затоа и има доста хејт за епизодава, али мое мислење е дека ќе си легнат на брашното оние со негативните коментари на крајот од сезонава.

Околу епизодава, моментот кога Санса и рече на Арја дека не знае што да прави со сечилото што и го даде, а оваа и рече да прободе со острата страна, ми беше еден од најдно моментите во сите 8 сезони. Абе како ејјј, какооооо, види какво телетсбис прашање мајкооооо мила. :tapp:
Исто не сте пишале за "палењето" на Најт Кингот, и Дени и ние очекувавме дека ќе го стопи а ликот ладно излезе од пламенот со што ја подгрева мојата теорија дека постои можност Најт Кинг да е Таргеријан.

Ќе биде интересно следниве епизоди, се надевам ќе го објаснат сето ова со Бран и неговите моќи, а исто верувам дека не е се завршено со WW.

Од визуелен аспект чиста 10ка од мене.
Цела епизода беше како рикеп на некои разгорови на Арја од претходните епизоди. What do we say to the God of death; муабетот со бојата на очите со Мелисандре, бегањето низ библиотеката е исто како кога се криеше во Red Keep, па и низ улиците на Bravos, ова што ти сметало тебе е исто од прва сезона, кога и го даваат Needle и истово и го викаат, stick em with the pointy end. Овака кога ќе видиш имаше премногу хинтови низ цела епизода кој ќе е главниот лик во епизодава, ама кој да ги примети за време на цела таа акција.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Anticlimactic, ќе останам на тоа засега, дури не заврши цела серија, во надеж дека ќе ја оправат приказната во следните три епизоди. Иако, тоа ќе биде одење по потешкиот пат.
Вакво просерување на главната тема на целата приказна (првата сцена е со white walkers, и целиот наратив во сите претходни сезони упатува на кулминација каде они се главна тема), само за да се трансформира приказната назад во средновековна политичка драма со female empowerment лајтмотиф, е во најмала рака разочарувачки. Ако поентата на целото шоу беше политичка драма во средновековен сетинг, немаше потреба од ниеден елемент од fantasy жанрот. Средновековната историја е полна со подобри прикзни, од оваа за iron throne-от. Каква поента имаа ww и најт кинг, змејовите и се останато.
Јас уште се надевам дека ќе ја свртат приказната некако преку Бран, и дека најт кинг е спореден лик во неговата приказна, а не спореден и непотребен лик во целата приказна. Three eyed raven некако да ги поврзува сите loose ends на приказната, да биде прикажан како некаков арбитар и медијатор помеѓу двата натприродни ентитети, lord of light и другиот, кои се алузија на религискиот дуализам. Некој што треба да одржува баланс или слично. Можеби Мартин дел од инспирацијата ја влече и од историјата на религијата, покрај средновековната историја. Барем да биде заокружена приказната.
Ако не, за жал, ова што го сервираа епизодава е куп ѓубре. Честитки за режисерот, барем го извадил максимумот од материјалот што му го дале за работа.

Не знам зошто толку замерувате за нелогичностите во битката. Тоа често се случувало во текот на цело шоу. Battle of the bastards беше подеднакво нелогична. Не е главен фокус ни на продуцентите, ни верувам на публиката, дали и колку битките се реалистични. Мислам дека публиката најмалку замерува за тоа. Плус, тешко е да најдеш битка преставена во филм или серија, во која се внимава и на деталите и доследноста. Гледачите, најчесто, не ги интересира тоа.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.626
Поени од реакции
115.134
@Stefan-kobe Типот може/ше да оживува луѓе, џинови и змеј, не гледам зошто огин да е проблем за него. :D Плус, гледај го моментот (1:40 во видеото) од епизодата кога го уби Висерион. Огнот се подизгаснува, не си гори нормално како во сцените со Дени.
Па тоа што оживувал змејови и џинови нема врска со огнот де. Сите други од неговата армија страдаат од оган освен тој, затоа и имам своја теорија дека е можно да биде Таргеријан. Нормално, ова е моја претпоставка, ниту читам Редит, ниту ги имам читано книгите, само мое мислење и ништо повеќе.[DOUBLEPOST=1556581508][/DOUBLEPOST]
Цела епизода беше како рикеп на некои разгорови на Арја од претходните епизоди. What do we say to the God of death; муабетот со бојата на очите со Мелисандре, бегањето низ библиотеката е исто како кога се криеше во Red Keep, па и низ улиците на Bravos, ова што ти сметало тебе е исто од прва сезона, кога и го даваат Needle и истово и го викаат, stick em with the pointy end. Овака кога ќе видиш имаше премногу хинтови низ цела епизода кој ќе е главниот лик во епизодава, ама кој да ги примети за време на цела таа акција.
Знам, и многу убаво се сеќавам кога Џон и ја даде "иглата" на Арја и и кажа да боде со остриот крај, ама не знам бе, мене многу лејм сцена ми беше ова. Ај тогаш Арја апла беше дете кое прв пат фаќа меч во рака, ама Санса веќе е оформена личност, не може да не знае што да прави со нож/меч/сечило/ватева.

Али имаш право, имаше доста моменти кои индиректно наведуваа дека Арја ќе биде "фацата" во епизодава, али кој да примети. :D

И енигма е секако стигнувањето на Арја до Најт Кингот, дали Бран и помогна како што рецимо порано го "хипнотизираше" Ходор, или нешто има врска со Мени фејсд Год. Инаку не би имало смисла да не биде приметена од старешините на Најт Кинг.

Последно уредено:

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.564
Поени од реакции
4.525
Арја како rogue од World Of Warcraft. Прво иде у Stealth па после Ambush одзади грб :D

ептен путана порфавор фаца и направи на Дени, се умрев од смеа :pos:

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Ме разочара крајот не викам не, ама ќе чекам да заврши сезоната за конечно мислење. Крајно разочаран би бил доколку ова е крајот на приказната за НК и неговата багра без да се објаснат работите подетално. Лично ме боли курот и за Серси и Данка и за змејовите и остали срања. За мене би било врв доколно Бран испадне главен негативец.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Го кажуваш истото што и јас, само со други зборови. Има теории и теории, и критики и критики. Тоа што иритира се оние што симулираат критика и пласираат теории за на сила да се одвојат од толпата што се пали на се и сешто. Тоа што не го рачунаат тие луѓе е дека тоа се гледа од авион и дека делуваат смешно.
Не гледам причина зошто да не поддржуваш едни или други теории, ниту мислам дека е смешно, без оглед дали биле твои или нечиви, тоа е поентата на темава, дискусија.
Anticlimactic, ќе останам на тоа засега, дури не заврши цела серија, во надеж дека ќе ја оправат приказната во следните три епизоди. Иако, тоа ќе биде одење по потешкиот пат.
Вакво просерување на главната тема на целата приказна (првата сцена е со white walkers, и целиот наратив во сите претходни сезони упатува на кулминација каде они се главна тема), само за да се трансформира приказната назад во средновековна политичка драма со female empowerment лајтмотиф, е во најмала рака разочарувачки. Ако поентата на целото шоу беше политичка драма во средновековен сетинг, немаше потреба од ниеден елемент од fantasy жанрот. Средновековната историја е полна со подобри прикзни, од оваа за iron throne-от. Каква поента имаа ww и најт кинг, змејовите и се останато.
Јас уште се надевам дека ќе ја свртат приказната некако преку Бран, и дека најт кинг е спореден лик во неговата приказна, а не спореден и непотребен лик во целата приказна. Three eyed raven некако да ги поврзува сите loose ends на приказната, да биде прикажан како некаков арбитар и медијатор помеѓу двата натприродни ентитети, lord of light и другиот, кои се алузија на религискиот дуализам. Некој што треба да одржува баланс или слично. Можеби Мартин дел од инспирацијата ја влече и од историјата на религијата, покрај средновековната историја. Барем да биде заокружена приказната.
Ако не, за жал, ова што го сервираа епизодава е куп ѓубре. Честитки за режисерот, барем го извадил максимумот од материјалот што му го дале за работа.

Не знам зошто толку замерувате за нелогичностите во битката. Тоа често се случувало во текот на цело шоу. Battle of the bastards беше подеднакво нелогична. Не е главен фокус ни на продуцентите, ни верувам на публиката, дали и колку битките се реалистични. Мислам дека публиката најмалку замерува за тоа. Плус, тешко е да најдеш битка преставена во филм или серија, во која се внимава и на деталите и доследноста. Гледачите, најчесто, не ги интересира тоа.
Недоследни се. Токму тоа планирање кое сега го нема, претходно ги одреди настаните во серијата понатаму. Пример е овој разговор помеѓу Роб и Кејтлин и одлуката која ќе ги чини многу скапо

Битката кај Блек Вотер и користењето на ситуацијата што Тајвин со неговите армии е на север и се бори со Роб Старк од страна на Станис. За да во последна сезона имаш ситуација - Какочемо? Лакочемо! против многу посериозни противници. Мислам кога ќе размислам кој курац го тупеа скоро цела деценија со армиите на Дени и транспортот од еден до друг континент за да ги збришат за 30 секунди на крајот? Што треба да збори тоа за Даенерис кралицата на змејовите, дотраките и ослободителката која туку така си реши да отфрли се за што се бореше. Не сум сигурен дали сфаќаш колку несериозно и смешно делува серијава во моментов ако земеме да праиме ретроспектива.

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Знам, и многу убаво се сеќавам кога Џон и ја даде "иглата" на Арја и и кажа да боде со остриот крај, ама не знам бе, мене многу лејм сцена ми беше ова. Ај тогаш Арја апла беше дете кое прв пат фаќа меч во рака, ама Санса веќе е оформена личност, не може да не знае што да прави со нож/меч/сечило/ватева.

Али имаш право, имаше доста моменти кои индиректно наведуваа дека Арја ќе биде "фацата" во епизодава, али кој да примети. :D

И енигма е секако стигнувањето на Арја до Најт Кингот, дали Бран и помогна како што рецимо порано го "хипнотизираше" Ходор, или нешто има врска со Мени фејсд Год. Инаку не би имало смисла да не биде приметена од старешините на Најт Кинг.
Абре не дека не знае што треба да прави со ножот, туку сакаше да ѝ пренесе на Арја дека не знае да се бори, не знае да го употреби ко што треба. Затоа го употребија и лајнот Stick em with the pointy end, ваљда да не вратат во прва сезона и да ни покажат дека во такви моменти, Арја увек е храброто говно, а Санса е увек смотана :D

Инаку имаше доста хинтови дека Арја би можела да биде клучен лик во епизодава. Прво ја прикажаа како се бори „до крај“, иако (за песот) немаше надеж, после Берик го даде животот (последниот живот) за да ја спаси и на крај муабетот со Црвената кога ѝ кажа дека ќе затвори сини очи. После тоа, замина од просторијата и ја снема од кадар подолго време, додека во меѓувреме ги прикажуваа СИТЕ главни ликови. Искрено јас баш очекував Арја да се појави да го брани Бран, после смртта на Теон и фактот што Висерион не го пушташе Џон да влезе во форестот.

Член од
16 јули 2017
Мислења
108
Поени од реакции
169
Мислам кога ќе размислам кој курац го тупеа скоро цела деценија со армиите на Дени и транспортот од еден до друг континент за да ги збришат за 30 секунди на крајот? Што треба да збори тоа за Даенерис кралицата на змејовите, дотраките и ослободителката која туку така си реши да отфрли се за што се бореше. Не сум сигурен дали сфаќаш колку несериозно и смешно делува серијава во моментов ако земеме да праиме ретроспектива.
Love makes people do stupid things ;)
Брат и Регар не остави престол, титула, фамилија жена и деца и избега со жена што ја видел еднаш во животот. Во крвта им е тоа на Таргариенци

Член од
30 август 2017
Мислења
998
Поени од реакции
1.434
Во последната епизода скоро сите умреа мислам од војниците само главните остана, видете сега Дани ке каже дека само пола од војската е изгубена, видов на трајлерот многу од unsilled војската

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Појако ми беше што у целава тепачка во која е даден посебен акцент на квичењето на зомбијата, у сред опколен Винтерфел, двор полн со зомбиња, Арја најде библиотека во која владее целосна тишина 3-4 минути да се игра со зомбињава.
Ееее, и white walkers научија дека у библиотека се ќути, само македонскиве студенти не можеме да ги научиме :(

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Мене епизодата ми беше одлична. Толку малку говор а толку многу беше кажано. Визуелно ремек дело досега невидено во ТВ продукција, исто така и музиката беше на ниво.

Ги читав повеќето забелешки во врска со војната и разврската на истата но со оглед на сите досега битки со Најт Кинг што друго очекувавте, како поинаку може да се победат мртвите? Класичната војска нема никаков ефект врз нив, она што единствено може да ги уништи е тоа што ги создало односно магија.

Каков настап на Малисандре, маестрално од почеток до крај на епизодата.

Kajgana Shop

На врв Bottom