Game of Thrones

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Дали ми е најбоља серија мене ова?
- Да.
Од икс субјективни причини (фан сум на книгите, жанрот...)

Дали е ова најбоља серија?
- Веројатно не.
Од икс објективни причини (уметнички највеќе)

Али ова ако се обистини, да знаете има шанси да биде боље (можда нема да биде толку светкаво).

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.757
Поени од реакции
52.720
Ne mi e gajle za "bitkava", ne mi e gajle ni za nikoj sho umre, serijata e takva kanalizacija sho voopsto ne mi e bitno kako ke zavrsi na kraj. Mislam deka pogolemiot del veke ja gledaat da vidat kako ke zavrsi ne deka im e gajle.
Па престанете да гледате, на крај прочитајте што се случило и готово. Што се мачите?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.009
Поени од реакции
11.647
Kako ne znaeme koj e Night King i kako nastanuvaat WW? Napraveni se od Children of the Forest kako oruzje protiv First Men. Ali toa iskacha od kontrola pa Decata se zdruzuvaat so lugjeto i gi pobeduvaat (nekolku iljadi godini pred nastanite vo GoT). Zatoa i 99% od lugjeto mislea deka WW se mit. A ustvari oni se "mnozhea" preku bebinjata.
NK lichno go ubi 3ER koj bese pred Bran, pa isto sakase i ovoj 3ER licno da go ubie.
Celta na WW? Vecna nokj (zima). Pocnaa so istrebuvanje na lugjeto od krajniot sever i idea na jug. Hipoteticki, da stignea do Kings' Landing, armijata ke broese preku pola milion sigurno.

Ne mi se skoro gledani minatite sezoni ama mislam vaka stoea rabotite.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Во право е Њот, еве кажете како треба да изгледа битката со Серси за да споредиме. После битка лесно е да се коментира.

Дотраките отидоа за Вашето височество, гледачот, да добие конечна потврда за големината на противникот и за безнадежноста на целата ситуација. Погибието на Дотраките за нецела минута ги фрла во очај сите кои набљудуваат од замокот и го наведува гледачот дека можеби никој нема да преживее, освен тие што ќе успеат да побегнат на југ.

За мене сцената со Дотраките беше една од најдобрите во серијата, една од оние кои ќе ми останат во сеќавање.
Ти и Бот различно ја толкувате таа сцена. Ти ја објаснуваш како продуцент, showrunner, кога замислува како да претстави највпечатливо една емоција во една сцена, имaјќи у предвид на каква публика и ја претставува, на кого се обраќа. Тоа е фер. Од друга страна, Бот, ем како таргетот на продуцентите и примерок за кого се вака направени сцените, ем и педерски, со "site ste vie generali hh", вака заокружува:

планот никогаш не беше да ги тепаат преку воени стратегии, дури они за разлика од вас знаеа дека немаат шанса, планот беше што поголема бројка напред за да се издржи додека пробат да го убијат Најт Кингот,
...и вака е глупо. Тој charge траеше 1мин, не ги запре нити забави, немаше никаков ефект и, настрана илјадници мртви Дотраки, ја сјеба стратегијата да го чекаат овој да се појави и ја повлече Денерис во битката, а со неа и Сноу.
Единственото оправдување е и најтажното, дека продуцентите и сценаристите не пристапиле на наративот, туку на гола емоција и како сликовито да се прикаже таа гола емоција, затоа шо, како шо знаеме по турските и индиските серии, таа најлесно се меле од раја.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.009
Поени од реакции
11.647
Sega sledi prebrojuvanje vo Winterfell za bitka so Cersei.
Inaku, ne gi vidov Knights of the Vale vo bitkata ili mi se chini?

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Дечки дај бе полека со хејтот малку, големи сте да му ебам мајката. Океј е, епизодава, епилогот од битката што остаревме додека ја чекавме не може на секого да му легне, тоа е факт, ама мислам дека има премногу хејт беспотребно.

The Night is Dark and full of Terrors – битката со Night King се води во темница и тоа е јакото па колку и да ни ускрати детали кои што на пример ги гледавме во „Битката на копилињата“. Тоа беше целата замисла, битката против смртта да се води навечер и затоа пеесетина ноќи траело снимањето на епизодава што ја прогласивте за фијаско (притоа голем дел од вас не го ни сфатија концептот на битката). Берик ја спомна битката на ѕидот и се слагам, премногу добра епизода, прејака битка, може епизодата околу 20 пати ја имам изгледано, едноставно предобро... но, памтам и тогаш многу го дрвеа овде и најдоа најразлични маани.

Нема везе, серијава ги подигна стандардите и сите очекуваме нешто плус. Значи, правиме муабет за телевизиска серија која многумина ја споредија со LOTR. Такво нешто не се споредува бајовци мои. Не сум задоволен од епизодава онака скроз, ама далеку од тоа дека е лоша. Како што пиша wot, битката меѓу војските беше споредна цело време, најбитно беше Дени и Џон да го најдат Night King и да се пресметаат 2 на 1 со него.

Имаше бројни нелогичности, не викам не. Одбраната на ѕидините на Винтерфел беше лоша, не видовме никаков ефект на драгонгласот по ѕидините. Дотраките заминаа ко камикази, ама целиот приказ на тоа како темнината ги голтна беше фантастичен. Затоа заминаа со запалени такви српови или што курац се тоа, за темнината да ги проголта и да добиеме впечаток дека нема надеж за живите. Палењето на рововите... де бре, дојде зимата, кралот на мразот, вие сакате со факел тоа да се запали? :D Најдобар твист ми беше со мртвите во криптата, тоа не го очекував, иако горе-долу ова беше многу лесно предвидлива епизода.

Порано плачевме што ни ги убиваат ликовите, денес се жалиме што не умрел некој од нив. И реално требаше некој битен лик да загине за „Големата битка“ да добие на поголема тежина (Мислам дека Варис го јаде стапот). Реално Night King не мораше воопшто да биде блиску до битката, секако вокерите ќе добиеја, ама се си мислам дека тој не сакаше да го убие Брен, туку дека имаше некој друг план со него. Инаку лесно ќе беше, ќе ги пратеше сите генерали таму и ќе го изгризеа језивиот манијак и поздрав. Се надевам дека ќе биде тоа разјаснето во следниве епизоди. Има уште многу работи за разјаснување, очекувам тоа да се деси до крајот на серијава. Епизодава беше битка и тоа е тоа.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Најнеспособни испаднаа White Walkers, цела битка со прст не мрднаа, оставија само зомбињата да се тепаат, и на крај кога требаше да го припазат кралот на 2 минути да ја реши целата битка, оставија девојче да му го земи здравјето :)
Се со врски овие се вработени :D главна грешка на Најт Кингов е што дозволи фамилија да му ја води администрацијата :D
Што очекуваш од инцести...

Иначе дали е можно Арја да била маскирана во вајтвокер па се доближела до кингот?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.361
Серијава пати од многу пострашни хронолошки нелогичности (во однос на нелогичностите кои се случуваат сезонава), кои се изненадив дека конечно ќе ми бидат објаснети кога го најдов официјалниот тајмлајн.
Но, гуес ват! Во тајмлајнот за чудо баш тие настани ги нема. Баш тие.

Кога Варис тргна од Есос и стигна во Вестерос и се врати назад?
Кога Јара со флотата тргна од Железните Острови да го оплови Вестерос и кога стигна до Дредфут?
Кога тргна и стигна Гендри од зад ѕидот до ѕидот, гавранот од ѕидот до Драгонстоун и змејот од Драгонстоун до зад ѕидот?

Све беа тоа телепортации.

Kajgana Shop

На врв Bottom