FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Повеќе луѓе од форумов го имаат изгледано тој 'Златне чакље' од што претходно некој слушнал за него. :D

Последно уредено:

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Фала на Хрватите, со нивен автобус искочив од Норвешка.

H-8

Другар уште од многу дамна ми го имаше препорачано, ама никако да му седнам, се до денес.
Филмиште! Драма од 50тите снимена и монтирана баш како за тој период што не е минус, напротив одлично беше. Исто многу јака нарација, не се сеќавам на ваква нарација со емоции.
Поради "спојлерот" што самиот филм си го прави, малку ми даде и некој ноарски шмек, заедно со музиката.
Класика хуманистички филм, убави и моќни поенти, технички сѐ убаво склопено и изглумено, крајот убаво ме трогна... 8,5/10

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.528
Поени од реакции
13.852
#4 Црна Гора

You Carry Me (2015) /Ti mene nosiš /

1650230604248.png

Црногорска/Хрватска/Српска/Словенска драма. Баш драма.
Ова некако се надополнува и на предходната држава бидејки е и снимано во Хрватска.
Сегмент од животот, можеби најтрагичниот, на три девојки. Поврзани помеѓу себе со едно нешто-страдање.
Првата и најмала е Дора, преубаво девојче. Фудбалски љубител и навивач на Динамо Загреб. Живее во фамилија во која никогаш нема мир, татко навлезен во мрачниот бизнис и мајка-курва. Секојдневно го гледа распадот на животот на нејзините родители и се обидува да најде решение. Најинтересна од 3те приказни.
Ивес-директорка, режисер, не знам. Избувлива, симпатична жена којашто не може да сврзе крај со крај. Во тоа "помага" и нејзиниот татко, болен од Алцхајмер (шо е со црногорциве цело време Алцхајмери).
Наташа-продуцент. Работи заедно со Ивес и мајка и на Дора (шминкерка). Таа е бремена, но во исто време и болна. Мажот ја изнерверува. Има проблеми со татко и. Искрено нејзината приказна ми беше најдосадна и неразбирлива.
Одлична камера е застапена во текот на целиот филм, ми се допадна. Глумата на Дора е одлична и таа самата е преубава! Сега проверив, ова и е единствен филм, сигурно се занимава со нешто друго. Многу убава сцена беше кога ја пееше песната од Балашевиќ - Успаванка за дечаку. Глумата и на Ивес ми се допадна. Оценката можеби треба да е за 0,5 помала но ајде, се издвојува од другите филмови од оваа држава.
Ви препорачувам да го изгледате, без иронија овој пат :D.
Ова ми беше последен филм од оваа држава, чекам друга.
4/5

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.105
Хинт за следната држава - нема да одиме далеку, ама барем нема да се мачиме со наоѓање на филмови. ;)

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Lazy Guy (2018)
Lijenstina

Приказ на секојдневните проблеми на едни обични и подпросечни луѓе во Подгорица. Милош е невработен лик чија жена и бебе го имаат напуштено а он живее со мајка му која работи некоја нископлатена работа и се борат да врзат крај со крај. Почнува да бара работа и се среќава со разни ситуации и проблеми.

Добра идеја и баш онака сурово е прикажана таа сиромаштија, безработица. Лијенштина или Мрзливец сака да каже дека црногорците не се такви како што сите мислат дека се.
Сепак аматерски е изведено сево ова и ми личеше на оние тв документарци што ги имаше на Алфа пред неколку години, такви што прикажуваат ситуации на одредени луѓе ама со глумци.
И глумата беше тапа, ама гледам дека ова се све дебитанти што работеле на филмов.

Не е страшно, задржува внимание и не е досадно.

5/10

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Lazy Guy (2018)
Lijenstina

Приказ на секојдневните проблеми на едни обични и подпросечни луѓе во Подгорица. Милош е невработен лик чија жена и бебе го имаат напуштено а он живее со мајка му која работи некоја нископлатена работа и се борат да врзат крај со крај. Почнува да бара работа и се среќава со разни ситуации и проблеми.

Добра идеја и баш онака сурово е прикажана таа сиромаштија, безработица. Лијенштина или Мрзливец сака да каже дека црногорците не се такви како што сите мислат дека се.
Сепак аматерски е изведено сево ова и ми личеше на оние тв документарци што ги имаше на Алфа пред неколку години, такви што прикажуваат ситуации на одредени луѓе ама со глумци.
И глумата беше тапа, ама гледам дека ова се све дебитанти што работеле на филмов.

Не е страшно, задржува внимание и не е досадно.

5/10
Не ми се сега гугла да проверувам, ама мислам дека филмов беше снимен комплетно од аматери што немаат никаква врска со филм.

Како кај нас овие од Солзи и смеа што го снимија тој 'Патот до кенгурите'.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Не ми се сега гугла да проверувам, ама мислам дека филмов беше снимен комплетно од аматери што немаат никаква врска со филм.

Како кај нас овие од Солзи и смеа што го снимија тој 'Патот до кенгурите'.
Да да, пишува и на имдб у тривија
All of the actors in the film except for Sejfo Seferovic (Vaso) and Milica Scepanovic (Jelena) are first time amateur actors with no experience.

и општо читам, цела екипа се поврзани некако, се собрале и снимиле. Затоа и така изгледа, не е толку лошо, има некои стварно добри моменти.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
#8 Црна Гора
Ti imaš noć (2018)

Филмов имаше премиера на фестивалот во Венеција во програма Недела на критиката, како и зошто, поима немам. Доста празен филм што не нуди ништо интересно, ништо ново, не држи внимание и тие 80 минути се чинат дека се 180. Ако треба да го опишам со неколку збора, тоа би било депресија и мртвило од почеток до крај.

Синопсисот вели:
“Ti imaš noć” započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.
Колку што е јасен/добар синопсисот, толку е јасен/добар и филмот. Започнува со Сања, девојка што работела ко собарка на брод, се шета по некој европски град, спие по улица, ја буди некој од улица и оп се наоѓа во некој дом за илегалци (бар така изгледаше) и следна сцена ја даваат како е вратена во родниот град. Нити е јасно зошто-што-како се вратила, нити некоја емоција покажа кон фамилијата кога се врати. Имаше некое дете што не е јасно дали беше нејзино дете или пак нејзин брат. Мајка ѝ нешто разведена ли е/оставена ли е од татко ѝ, си има нов дечко. Можда и го вараше, кој знае. Татко ѝ у депресија вика низ градот: Риби, риби. На радио оди вест дека бродоградителската компанија во градот банкротирала. Ваљда стариот работел таму. Сања се „дупи“ со некој лик што не е јасно дали ѝ е маж и татко на детето или ништо не се. Таткото на Сања изгледа умира и последна сцена гледаме 'рѓосан брод како се движи по морето и труби непрестојно ко во филмовине ко некој ќе направи сообраќајка и главата ќе му остане на свирката.

Тоа беше цел филм, ко рандом сцени, слепени една до друга без никаква поврзаност и сега ние треба да си ги поврзуваме и да се восхитуваме на тоа колку бил паметен режисеров што направил филм што не е стрејт-форвард приказна. Говор минимален. Дали 30 реплики у цел филм имаше.

Имаше одлична фотографија, ок сценографија и некоја интересна песна за Херцег Нови, содржина никаква, глума не ни имаше, а филм без содржина и глума, ебати филмот. Оцена 1.5/5

Со ова ставам крај на патувањето низ ЦГ. Филмовите што сакам да ги гледам или не се снимени („Живи и здрави“ - вториот филм од режисерот на „Игла испод прага“), или не се завршени („Планета 7693“ и „Деца“ со Никола Ристановски) или уште нема снимка онлајн („Poslije zime“).

Последно уредено:
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Имаше еден црногорски со Гидра Жика од жикина династиа,за време на итаљанска окупациа ко дојдоја фашистите црна гора тој беше нешто итаљанец офицер држеше говор на митинг немом да го најдаам некој дане знај како се вика филмот.
Го Пронајдов филмот е
13 јули
Јак Говор
Рецензија филм
Револуционерен ратен филм
После Зетска бановина во рамките на схс , во црна гора доаѓа италјанска војска окупациа администрациа :) за некој ослободители ,,меѓу црногорскиот народ се појавува отпор помали групи кои подозна се делат на партизани четници или зеленаши кои подоцна соработуват со итаљаните па се делат ,меѓу нив некои се и за србите како песната џуришичу млад мајоре команданта црне горе ,значи 41 се создава као независна краљевина црна гора со главно град цетиње марионетска на фашистите италјани кои 43 губат од партизаните и идат на припомош германците ,и филмот е организациа против народносолободителен покрет со познатит југословенски глумци, да не дужам ногу ,44 германците идат на припомош и тие губат од партизаните усташите го убиват џуришиќ
партизаноте победуваат на крај тука исто Црногорска народна војска (ЦНВ) е формирана од секулич и химната нешто као се скарале со као го педал џуришич и него го убили џурпшивечите војници оти го предал на усташите како освета инаке селулич е автор на химната на црна гора ој ти свијетла мајска зоро,
Иначе денес црна гора е независна со 60 посто црногорци 40 срби ,
Небитна информациа: аркан е црногорец ili или србин од цетиње таткому е од овие од филмо вељко разнатовиц партизаните стрикому го обесиле итаљаните иили германците на сред цетиње оти бил партизан, цудно е оти денес аркан е како е српски херој аркан се бореше за србија
ана свадбата на цеца ко ја свиреле песната ој ти свијетла мајска зоро, устанал да пеј и бил во црногорска носија , дане навлагам у политика
Реплика od filmo : како вам је сад кад су дошле итаљане
Никад боље ми једемо крмаче они кокошке :)

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.105
20. The Dark Side of the Sun (1988)

1650487922369.png

Ветено - остварено! Ова е еден од најлошите филмови што ги имам гледано во животот. Толку е лош, што ми требаа дури 4 дена да го догледам, зашто 3 пати заспав на сред филм. Инаку, ваква е целата приказна:

Во 1988, тогаш младиот и непознат актер Бред Пит се пријавил на кастинг кај југословенскиот режисер Божидар Николиќ, за главната улога во филмот The Dark Side of the Sun. Режисерот од 400 актери на кастингот го избрал токму Бред Пит, со што ова е првата главна улога за Бред во животот. Филмот се снимал 7 недели во 1988 во Југославија, а Бред Пит бил пресреќен со тоа што бил избран да глуми во филмот, иако бил платен само 1 523 долари (за целиот филм, не неделно). Е, ама Југославија се распаѓа, а The Dark Side of the Sun уште не бил комплетиран (при крај била монтажата). Додека војните ги разоруваа народите кои пред тоа се колнеа во братството и единството, филмот останал да стои во магацините на Авала филм во Белград, без да има премиера, се до 1997 година, кога не можејќи да најде дистрибутер за истиот, продуцентот Анѓело Аранѓеловиќ го издава directly-to-video, односно без кино проекции, директно на DVD. На DVD-то дури и му опнале слика од Бред Пит 9 години по снимањето на филмот, кога е тој веќе ѕвезда во Холивуд, но и тоа не ги поправило очајните рејтинзи за филмот. И со право.

Филмот е инаку драма центрирана околу млад Американец, Рик, кој не можејќи да најде лек за својата состојба / болест на кожата (секое изложување на светлина му предизвикува исипи, црвенило, блистери, пукање на кожата, ужасни болки и може да доведе до смрт, па затоа мора цело време да е максимално заштитен од светлина), доаѓа во Југославија каде го лекуваат некои недрилекари или што и да се. Таму ја запознава и љубовта (на својот живот???), една невработена американска актерка. Но како што вели и постерот - за нивната љубов да преживее, треба да се случи чудо.

И се случи чудо: успеав да го изгледам овој очај! Ај што самата приказна е cringeworthy, па и јас полоша глума не памтам да сум гледал последниве години. Бред бил млад, не му замерувам толку што репликите ко да ги читаше од некаде, ама тој татко му. Аууу, очобол! Ко ќе се појавеше на екран ми идеше да се покријам само да не го гледам. Убила ме туѓа срамота! Крајот демек сакале да го направат ефектен, па демек типов
си оди дома, на темната страна на сонцето, кај што бил неговиот дом.
Epic facepalm! Немој да ви текнало да го гледате некогаш ова! 2/10

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Ветено - остварено! Ова е еден од најлошите филмови што ги имам гледано во животот.
Ти реков немој да го гледаш.
Башка ја расипа илузијата дека Југославија го лансирала Бред Пит :)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.105
21. Iskra (2017)

1650537273775.png

Изненадувачки солиден филм. Или поточно - сосема гледлив филм. Сосема се согласувам со се што кажа Џонтра - ликовите недоизградени, сценариото малку конфузно со сите тие скокови напред-назад за да ја раскаже приказната, плус ќе дополнам дека камерата ме вадеше од такт: цело време се мрдаше без причина. Прекратки се саат и 18 минути за толку комплексна приказна. За ова може да се направи и серија од типот на The Killing, каде гарантирам дека ќе беше далеку подобро раскажано се зашто ќе имаше време за да биде раскажано. Имаше и некои лоши кадрирања каде фокусот беше на неважни предмети или на ликот туку така му фалеше глава. Значи технички можело многу подобро. Плус тој ликот на синот на убиениот одглуми многу лошо, ко мртовец. Ама приказната интересна, начна некои работи како вмешаноста на полицијата во политиката (нешто што и кај нас го гледаме), исто како и прикривањето, исценирањето и заташкувањето на случаите. Интересна ми беше и играта на судбината, како што велат: не им го прави на другите она што не сакаш тебе да ти се случи, зашто karma is a bitch!

И особено што ми се допадна - крајот! Последните 3-4 минути од филмов се мајсторски направени! Ме наежи од глава до пети. Затоа, може заслужува помалку, но добива оценка плус за тие 3 минути. 7/10 од мене. Сосема солидно и underrated филмче.

@Filip Telford , гледаш, поправен е и насловот на LB. ;)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Ми избега автобусот за Црна Гора и заедно со Берковиќ тргнав на едно Putovanje na mjesto nesreće (1971).

Обработува слична тема како Рондо, но на сосема поинаков начин. Ликот што го игра Шербеџија е единствен сведок на сообраќајка и по молба на настраданиот кој е во болница оди да ја извести неговата сопруга. Таму се откриваат некои детали за брачниот пар, а ликов во тоа гледа прилика за него. Да не откривам повеќе работи, можеби некој ќе сака да го гледа.
Филмот е прилично модерно направен, малку поетски со актуелната естетика од тоа време, надополнет со многу соодветна џез музика. Глумата на споредните ликови беше малку здрвена, а самите ликови како да беа позајмени од италијанскиот неореализам. Сѐ на сѐ, интересно.

Kajgana Shop

На врв Bottom