FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.521
Поени од реакции
29.022
Толку сум романтично расположен што периодов изгледав се што е лејм и кринџ од романтики као на пример Love in the Vila, A Perfect Pairing, Guess Who, Your Place or Mine, и ред други кои е срамота да ги логирам на letterboxd.

Eat, Pray, Love е филм што ни со пиштол на глава не би го репризирал. Не сум фан на Џулија Робертс, ама во филмов е посебно антипатична. Не, големо не.

3/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.758
Поени од реакции
36.660
ОК, сфатив, женски е филмот, и не сте романтично расположени :)
Мене ми е ок, 8/10
Па не е романтичен филмот. Каква романтика има во приказна за една жена што не сака мажи? Прво го остави мажот, па дечкото, па еден студент што и се соблече гол на плажа и тоа баш кога пријателката квази-докторка и рече дека колената и биле суви зашто цела година немала секс, а на крајот дури и тој во кој стварно се заљуби сакаше да го остави. Романтики и пол!

Доста беше јадење, молење и сакање - @The Cooler King е следен, чекаме да ни каже кој е филмот.

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.482
Поени од реакции
7.305
Eat, pray, love

На прва што ми текнуваат два слични филма што ми се свиѓале, со машко Тајниот живот на Волтер Мити, со женско во Paris Can Wait.
Проблемот не е во темата на себепронаоѓање и нови почетоци и романси, проблемот е што филмот едноставно ми беше слаб и кринџ.
Во поглед на романсата, од двата мажи што ги откачи не видовме ништо од нивните "најубави" денови, ама видовме колку тешко ги поднесе разделбите и не знам како мислел режисерот да сочуствуваме со ликот на Џулија Робертс.

4/10

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
Eat, Pray, Love (2010)

Во главната улога е писателката на книгата која е всушност патепис или мемоари по која е снимен истоимениов филм.

А тој почна многу чудно, со некои празни муабети каде се запознаваме со исто толку празниот лик на Лиз, која не знае што сака ниту од својот сопруг, па подоцна и од својот партнер, ниту од себе.

Затоа тргнува на едно патување низ светот, да се најде себе си. Односно низ три различни земји и култури каде што според насловот на филмот во првата ужива во храната и во неработење, во втората духовно се наоѓа себе, во третата ја наоѓа љубовта. Со тоа што сега духовно издигната конечно ја прифаќа. Не знаеме до кога, затоа што филмот заврши.

Делот во Италија, освен што отвора апетит, повторно исполнет со празни муабети и прилично досаден. Делот во Индија можеби беше и најинтересен, благодарејќи на ликот од Тексас. Делот на Бали пројде заради егзотиката на местото, не заради ликот што живее на Бали затоа што може да живее каде сака, бидејќи работи со увоз и извоз, за на крај да мора да остане на Бали заради работата.

Во филмот, особено во почетниот ден имаше многу чудни кадри, некои недовршени движења на камера, долни ракурси, обични дијалошки сцени монтирани како акциони, како да насила го крателе филмов.

Сè на сè, прилично шуплив и неинтересен филм, во кој најверојатно ќе се пронајдат ликови како Лиз, но кои ја немаат таа можност да патуваат по светот кога ќе им текне, да престојуваат со месеци на егзотични места и да се хранат ресторани.

5/10

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
Il est vivant!

Screenshot_2.jpg

Бидејќи почнува да се вжештува политичката сцена кај нас со приближување на изборите, си реков дека е вистинско време да предложам политички трилер базиран на вистински настани.

Мојот предлог за вас е Z (1969).

Гледам дека е прв филм предложен од режисерот Коста Гаврас кој има снимано неколку одлични филмови и чиј син го режира Атена кој го гледавме претходната година во клубов.
Филмот е на француски јазик и трае 2 часа, се надевам ќе имате добар впечаток.

Само на moongoses му е гледан на кого му се извинувам што треба да го повтори, ама само еден друг филм го немаше никој гледано и си реков да го оставам за наредна прилика тој, бидејќи претходниот мој предложен беше со слична тематика.
Популарен филм, добитник на Оскарот за најдобар странски филм и номинација за најдобар филм.

Уживајте во гледањето!

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Eat pray love, neka zemat nekoja od tie Greta mreta reziserkite da naprai remake so Ema Watson i zadolzitelno ke dobie Oskar u ova vreme. Da ti ebam toa feministickiot ligav mrtov film za iskompleksirani ludaci.

Ja Breakfast at Tifani sto nosi kulten status edvaj go izdrzav a ne pa ovoj, 10 dena go gleam po malce edvaj.
2 od 10, ova e bez konkurencija najglup film sto sum go gleal na temava, a iam eden kup podprosecni ocenki staeno.

Ahhahaha abe edna pisala na leterboks review, vika, go gleav filmov doeka letav so avion i se nadevav deka avionot ke se srusi :D :D :D :D :D

Последно уредено од модератор:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.649
Поени од реакции
35.227
Eat Pray Love (2010)

Книгата не ми е читана, па не можам да направам споредба.
Филмов прилично плитко сценарио и не би го ни нарекла женски филм.
Џулија, Џулија, Џулија, Џулија, Џулија, во секој кадар Џулија (скоро и да нема сцена без неа), ме измори. Како тема „себепронаоѓање“, ми е ок, ама недоволно сработено, на моменти контрадикторно.
Италија ми се допадна, посебно моментот кога пармезанот паѓа врз шпагетите, а болоњез сосот можев да го почувствувам :icon_mrgr: Прошетките низ Рим :love:
Индија - досадно. Медитации, гуру, муру, курци, палци.
Бали - егзотика, живописно:love:. Сценографијата ми се допадна.
Емоциите на Џулија, рамна линија. Како што тргна од почеток, така и заврши. На крајот од филмов јас не добив доволно убедлив впечаток за трансформирана личност. Не може декорот и амбиентот да се над психологизацијата, а да се зборува за себепронаоѓање.

5/10

П.С. Проклето добро и стоеја рејбанките :icon_mrgr:

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
На крајот имам потреба да објаснам што убаво јас видов во филмот и зошто мене ми оставил впечаток:
Прво, дел од последната реченица на moongoses ме опишува: само не дека немам можност да патувам, туку не би се осмелила да патувам сосема сама, на место каде никој не ме очекува и никого не познавам, на пример. Италија ме здебели и мене пола број само од гледањето вкусна храна, Индија не ме влече, медитации и гуруа уште помалку, ама Бали, и моментот дека се запознаа кога овој налета на неа со колата, за мене било - уау! Тоа ми е делот со судбинското: кога мора да се случи, ќе си најде начин како да се случи.

И така.

Одиме на Z сега.

Член од
15 март 2023
Мислења
39
Поени од реакции
76
Eat Pray Love (2010)

единствено добро нешто у филмов беше Били Крудап
2/10

Z (1969)

ќе заспиев 3 пати, ама не ај си реков ќе го доглеам. Боље ќе беше да отспав 2 саата.
2/10

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457
Z (1969)

Филм кој го имам прегледано безброј пати и сеуште ми е интересен како првиот пат.

Дејството е инспирирано од вистински настани во Грција во 60те, иако Гаврас во филмот не спомнува имиња на држави и градови (дејството се случило во Солун) а имињата на ликовите се сменети. Режисерот по националност е грк, но поради минатото скоро цел живот живее и работи во Франција. Кога е сниман филмов, во Грција владее екстремно десничарска воена хунта и секаква опозиција е забранета. Во тие околности како критика кон диктатурата, Гаврас се решава да го сними овој филм базиран врз убиството на опозицискиот политичар Ламбрaкис кое покрена серија на настани кои доведоа до државниот удар и стапувањето на воената хунта на власт.

Снимен како одличен трилер мистерија, цел филм полека ни открива кој се бил замешан во убиството. Преку работата на обвинителскиот истражител ја добиваме и ние целата голема слика. Истражителот интелегентно, иако самиот не верува до самиот крај дека заговорот оди се до кралската палата, ја води истрагата во која наивните учесници притиснати се повеќе се заплеткуваат во нивните лажни приказни. На крајот од филмот има сцена каде што ни е објаснето дека после државниот удар скоро сите учесници умираат под неразјаснети околности, а истражителот е ставен во затвор (кој подоцна во 80те ќе стане и претседател на Грција).

Главната улога на Ламбрaкис е играна од Ив Монтан а улогата на неговата сопруга од Ирена Папас. Другите актери иако помалку познати, одлично си ја завршуваат работата, на моменти дури и не ми се веруваше дека се французи туку грци кои глумат грци.
Музиката е од легендарниот Микис Теодоракис, кој бил и пријател на Ламбрaкис во вистинскиот живот и подоцна прогонет од воената хунта.

Филмов ни прикажува (и денес не сме далеку од слични состојби) како владејачките елити низ светот се спремни на се само за да не им се наруши нивниата управувачка позиција. Се користат сите средства за загушување на различно мислење иако зборуваме за демократии. Во време на паранојата на Студената војна не дај боже да размислувал некој поинаку што би се толкувало како левичарско во западните држави.

Го препорачувам на сите кои сакаат да гледаат политички трилери базирани врз вистински настани како што се All the President's Men, JFK и слични. Исто така на кого ќе му се допадне филмот, може да го ѕирни и Missing (1982) од истиот режисер, кој е американска продукција со Џек Лемон и Сиси Спејсек во главните улоги.

Од мене добива 9/10.
Им благодарам на сите што одвија или ќе одвојат време да го изгледаат филмот.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
Z (1969)

Овој филм не ми беше првиот гледан од Коста Гаврас, но беше филмот заради кој потоа ја изгледав целата негова филмографија. Барем некаде до пред крај на осумдесеттите, затоа што потоа опаѓа со квалитетот.

Базиран на вистински настани, обработува тема којашто, за жал, во ваква или поинаква форма и денес е актуелна и кај нас. но и во многу земји во светот. И тоа го прави на одличен начин, во синема верите стил, но со напнатост и неизвесност на врвен трилер.

Иако поради приказната и структурата на филмот, немаа долго време во кадарот, Ив Монтан и Трентињан се двојат со својата појава.

Музиката добра, но без оглед на автентичноста некако не ми се вклопуваше тој мелос во ваква приказна. Добро што ја имаше само меѓу сцените. Слична забелешка и за Ирене Папас.

8/10

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Кај го наоѓате Z?
Го нема ни на yts.mx

п.с. го има, требало и годината да ја ставам, одма го даде така :)

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Z доби з после 40-50 минути празно буљање у телевизор и обид да се разбере што се дешава.
Не ме интересира политика, не следам тоа, не ни сакам да следам, уште помалце па сакам да ме интересира таму некоја си дешавка у Грција пред 60 години за што е снимен филм у Франција со непостоечки актери. Полошо и подосадно од ова здравје.
А пробав стварно ама не иде, нити сфаќам што се дешава нит па беше нешто интересно за да ме внесе.
Лошо.

Оценка не знам, или нека стои неоценет или негледан.
Или во чест на з-то нека има една 3ка. :D

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.182
Поени од реакции
8.259
Z доби з после 40-50 минути празно буљање у телевизор и обид да се разбере што се дешава.
Не ме интересира политика, не следам тоа, не ни сакам да следам, уште помалце па сакам да ме интересира таму некоја си дешавка у Грција пред 60 години за што е снимен филм у Франција со непостоечки актери. Полошо и подосадно од ова здравје.
А пробав стварно ама не иде, нити сфаќам што се дешава нит па беше нешто интересно за да ме внесе.
Лошо.

Оценка не знам, или нека стои неоценет или негледан.
Или во чест на з-то нека има една 3ка. :D
си требало да продужиш, после е интересен , па денес се е политика де

Kajgana Shop

На врв Bottom