FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.374
Али цигари се пуши у овие филмови, нема збор. Легнал лежерно и си пуши лабаво. Се зголемува динамика на сцена низ дијалози, мала нервоза и оп, цигари се вадат. Пушење цигари насекаде е нормално у тоа време, али исто така служи на режисерите да потенцираат нервоза, напнатост...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
Како што кажав го иам глеано, солидно филмче 8/10 сум го оценил, не се сеќаам многу што се дешаваше како се дешаваше но знам дека имаше едно слатче и праеше слатчески работи.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.893
Поени од реакции
6.166
Лаура

Ме израдува предлогов, ноар, стар, детективски филм од кој може да се очекува многу, а и е жанр кој ми лежи, па ми дојде како кец на десетка.
Уживав додека го гледав, се внесував во дијалозите и пажливо ги пратев, обидувајќи се да ја одгатнам мистеријата на филмот. Стариве детективски филмови ми се како да читам книга, ме инспирираат да размислувам, да се внесам во нив, најчесто на местото на детективот и да ги запазувам деталите во филмот. Театралноста не ми смета, напротив, како што спомна Корвус, ми фали до некаде оваков дијалог во новите филмови кои за мене се "сувопарни" и бледи копии без емоционална вредност. Дикцијата е исто одлична да се слушне во тоа време, а нешто што го нема денес. Таа класа, начин на изразување, манири, се нешто што отсекогаш ме привлекувало.
Кога сме веќе кај привлекувањето, ова ми беше прва средба со Џин Тирни. Каква само убавица е. :love: Црно-белите бои и го истакнуваа лицето на најубав можен начин, просто човек да се заљуби во неа, дали мртва, или жива... Единствено штета што не можев да и ги видам очите, а каква само интересна боја има...

И сите овие воспевања и хвалеспевања за филмот ќе беа уште поголеми, како и воодушевувањето од истиот, ако не го гледав Dial M For Murder пред некоја седмица. И како што пишала Корвус, ако некој може да ја засени Џин, тоа е Грејс Кели, а мене Грејс ми е soft spot. :love:
Не сопре споредбата само меѓу актерките, туку и самите филмови имаа доста сличности во сценаријата, наративот и самиот плот-твист, што на некој начин ми го уништи впечатокот во овој, иако е постар од Хичкоковиот филм. Баш поради тој фактор на lack of изненадување од мене добива 7.5-че. А дека уживав додека го гледав, уживав.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.211
Поени од реакции
8.312
Како што кажав го иам глеано, солидно филмче 8/10 сум го оценил, не се сеќаам многу што се дешаваше како се дешаваше но знам дека имаше едно слатче и праеше слатчески работи.
Да, тој ја сака друг ја фака, после пак истиот ја сака ама друг ја онади и така натака
Супер брз филм без пимплање
4/5

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Привршувам со работни обврски и ќе го гледам. На репертоар е за вечер. :icon_lol:

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.715
Види притисок вршење брееј, да знаев дека дозволено било воа немаше сите мои филмови едвај 4-ца да ги гледаат...

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Јес да е петок, ама нема нов филм денеска, не ги брзај :)
Види притисок вршење брееј, да знаев дека дозволено било воа немаше сите мои филмови едвај 4-ца да ги гледаат...
Што па се чудите вие, не сте од вчера во клубот :D

Во петок Злате вообичаено тагнува активни членови на клубот што го немаат изгледано филмот да ги потсети дека имаат само уште два дена до крајот на терминот, јас како предлагач и долгогодишен член само му ја преземав улогата еднократно зашто нема абер од него :noze:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.004
Поени од реакции
37.327
Во петок Злате вообичаено тагнува активни членови на клубот што го немаат изгледано филмот да ги потсети дека имаат само уште два дена до крајот на терминот, јас како предлагач и долгогодишен член само му ја преземав улогата еднократно зашто нема абер од него :noze:
На работа бев, вечерва планирав... Фала ти. :love: А инаку, јас ќе го гледам во недела.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Laura

Ова е филмот што го чекав од стартот на клубов, филм што на своја рака веројатно никогаш не би го пуштил, а би уживал тотално. Што знам, тие години тој стил на глума и камера ептен ми се допааѓаат. Има некој посебен шмек у различниот формат кој е снимен. Мала промена од овој анаморфик, кинематик стил на кој сме навикнати и те како ми дојде убаво. Својствено за тој период е дека од студио не излагале, ми фалеа малку крупни кадри, ама и покрај тоа камерата беше одлична.

Приказната... исто ми се бендиса. Детективот си вршеше одлична работа, и баш тоа што дозволи со него секакви будали да се возат низ целиот филм ми беше интересно. Им правеше стапици цело време, и имаше убави твистови. Навивав убиецот да биде Шелби, од првиот момент кога се појави ми беше страшно антипатичен. Глумата негова многу евтина, не дека другите нешто многу отстапуваа и беа wow, ама ликов ми беше мизерен.

Лаура, не знам што да се каже за женава. Таква убавина, такви црти, очите... ќе се излигавев. Љубов на прв поглед е Лаура. Би ја изел ко праска/лубеница што се јаде летно време. :icon_mrgr: :icon_mrgr: :icon_mrgr:

Дикцијата, начинот на кој движат, музиката, маестрално. Единствена негативна забелешка што ми беше дури и смешно беше реакцијата на Беси. Не ме заебавај со тоа пискање.

Морам Тирни да ја запознаам преку други филмови.

8.5/10

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Луѓе @__Vita____ ни воскресна!
Навистина воскресна!

Да го глеаш филмов у наслов што е.

Член од
23 јули 2019
Мислења
406
Поени од реакции
2.760
Ве читкам веќе некое време и изгледав неколку филмови од “третава среќа“... Лаура на крај, ме купи:)

Laura 1944

Го имам гледано одамна, но решив да не ја пишувам рецензијава на база на меморија, па денес го изгледав пак, и можам да кажам дека ниту вториот пат не ми беше досаден. Од некоја причина, црно-белите филмови имаат посебно место во моето срце. Едноставно, има некоја посебна убавина во лишувањето од бои и акцентирањето на играта помеѓу светлината и сенките. И сето тоа е уште поубаво кога режисерот знае тоа како точно да го долови. Можеби филмот и не беше еден од наајдобрите што сум ги гледала во тој поглед, но дефинитивно е филм кој остава впечаток. Се согласувам со повеќето работи што сте ги споменале погоре.. чистата дикција, убавината на Тирни (а богами и на Дејна Ендруз) соодветна за една femme fatale, лесните дијалози.. Сценариото потсвесно те вклучува во филмот и те тера да си поставуваш прашања во врска со убиецот, бидејќи гледајќи го по втор пат, добив некое чувство како секој лик да имаше некоја своја причина за да ја убие Лаура. И секако, да не го занемарам неминливиот твист кој тотално ја смени насоката на филмот (на добар начин, секако).

Од мене добива една солидна 8/10.

Kajgana Shop

На врв Bottom