The Sting 1973
Стара школа филм, гангстери, мафиози, трикови, интересни ликови, неочекувани дешавки, преваранти, полиција, корупција, одмазда, долгови и многу забава. Јас првиот пат кога го гледав имав многу ниски очекувања пошто не сум баш некој голем љубител на гангстери и пукања по улици, ама пријатно се изненадив и без разлика дали е некој фан на драма или хорор или акција или романтика или ништо од ова или било што друго, никој нема да се пожали од добра забава. И вториот пат мене ми беше преинтересно пошто го имав заборавено текот сосема, скоро и како прв пат да го гледав. Жалосно што нема веќе ваква актерска екипа ни ваква атмосфера. Со друштвото што го гледав еден ми рече се знаев дека ќе се деси така, очекувано ептен ми беше се, добар филм ама предвидлив. Јас сепак тоа ќе го препишам на предрасудите за старите филмови зошто мене и втор пат филмот ме измами. Најдобро е да се гледа без никакви очекувања, ете на некој му е предвидлив на некој не, на крај краева е филм да не речам со култен статус и не се губи ништо ако се погледа.
Освен дека е добитник на оскар за најдобар филм и уште плус други 6 добиени оскари и вкупно 10 номинации, еве уште неколку fun facts за филмов.
* Robert Redford didn’t watch the movie until 2004.
* The diner they used was the same diner that would later be used in Back to the Future.
* Jack Nicholson turned down the same role that Robert Redford assumed.
* The costume designer won an Academy award for her part in the film.
* This was the only film that Robert Redford starred in without receiving an Academy award nomination.
И еден fun fact за мене, ми дојде флеш дека вака фалев некој друг филм мој, па после и за уште еден се сетив и најмалце три филмови имам фалено вака со оскарите и испаѓа демек бирам нешто ауу со оскари со глупости, иако оскарот никакво мерило за квалитет не е, напротив. Сосема случајно испаднало јас и академијата за неколку филмови да имаме ист вкус и јас дури сега кога ги дадов за предлог уствари и видов дека се наградени.
8/10
ps:насловот ќе го смените?