A Time to Kill
Сосема едноставно, но солидно тензично трилерче. Хајлајт од филмот ми е само говорот на Метју.
7/10
A.I. Artificial Intelligence
Одлична по мој вкус идеа, али лоша егзекуција. Чим гледам филм поврзан со Artificial Inteligence сум хајпнат, арно ама филмов ме издиша. Океј, имам и јас голема вина во сето ова, му влегувам со ОГРОМНИ очекувања. Башка коа ќе видиш дека е од Спилберг...Хаос. Исто како и за The Congress, има одлична идеја ама се губи. Ме шлаеше само натаму наваму, не успеа да ме задржи на емоциите што ги имав на почетокот. А тоа највеќе ме нервира во филм! Кога ќе ме придобие и ќе ме изгуби на средина за на крај да го изнапцујам, оти можел да биде врв. Никаков плот, никаков! Беше пресен да заврши и многу порано. Штета што не напишав одма само што го изгледав, немав време. 3-4 word страници ќе потрошев на што се ми сметаше.
Глумата на Осмент беше само за пофалба.
6/10
Awakenings
Којзнае кој пат ми е... и секој пат го гледам ко да ми е прв. Просто уживам во глумата на Робин и на Де Ниро. Морам да го гледам филмот на Џереми Ајронс за кој добил оскар во истава годинава. Не знам со кое срце може да не му се даде оскар на Де Ниро.
Преемотивен.
9/10
Grave of the Fireflies
Го гледам по 4 пат. Морав да се враќам назад во 2016 за да ви ги прочитам на сите мислењата. Не ме разочаравте :* Очекуав и да има такви што ќе се жалат на анимацијата али кој не гледал аниме нема да ја сфати.
Болка. Што треба повеќе да кажам. Целиот филм , целата суштина на филмот, приказна, е болка. Од 4 пати гледање само на 4-тиот не пуштив солза. Аниме кое содржи се што треба да знаеш и за јапонците и за втората светска војна од аспект на невините и обичните луѓе. Гордоста која го спречи да се извини и да ја спаси сестра му, себичноста на роднините, храброста на по секоја цена да се стаса до храна, братско-сестринската љубов, среќата иако живееја во мизерни услови... СЕ!
10/10
Life Is Beautiful
Можам да замислам какви емоции им буди филмов на сите што се родители, сигурно дека и јас би го гледал со многу подруги очи... Ма со какви подруги очи може да се гледа, предобар!
Холокаустот и војната за мене се во втор план, а верувам дека и кај повеќето луѓе е така. Татковската љубов е спотлајтот! Corrected *Родителската љубов! Дора го жртвуваше својот живот за да биде со нив. А што да кажам за глумата на Роберто... Ви ги читав мислењата и само ќе се повторува се, тешко е да се објасниш, да им кажеш нешто ново на луѓе што веќе кажале се.
9/10
Precious
Precious - И се восхитувам. Ме натера да се сочуствувам со неа.
The other day, I cried. But you know what? Fuck that day. That's why God, or whoever, makes other days.
Please don't lie to me, Ms. Rain! Love ain't done nothing for me... but beat me... rape me... call me an animal! Make me feel worthless! Make me sick!
Мајка и – Феноменална, претешко е да го глумиш тоа што она го глумеше. Едноставно ја мразев, се гадев од неа... И поради тоа капа и симнувам.
Ms.Rain – Преубава! In Precious words ‘Some folks got a light around them that shine for other peoples. I think that maybe some of them was in tunnels, and in that tunnel, maybe the only light they had was inside of them. And then, even long after they escaped that tunnel... They still be shining for everybody else’. Сепак мислам дека можела и подобро.
Филмов ме поврза. Патување низ секакви емоции. Нешто како Detachment па затоа и иста оценка ќе ставам.
9/10
Princess Mononoke
Може едно од најкомплексните анимиња што сум ги гледал. Љубов и омраза, војна и романса, бруталност и убавина, доброто и лошотот... И нешто што ме фасцинираше е што нема комплетно лоши или комплетно добри карактери, сите во себе чуваат и зло и добрина, и љубов и омраза. Плотот има страшна порака – чувај си ја земјата, имај соживот со природата. Анимацијата си имаше и лоши и добри моменти, според мене повеќе се добри, со оглед на годината. Втор пат ми беше што го гледам и можам да кажам дека иако знаев се и се сеќавав, пак ми беше преубаво и ни малце досадно да го гледам.
Да можев 8.5 ќе беше одлично, како и да е, поблиску е до 9 отколку до 8.
9/10
Rebecca
Да си останам доследен на мислењето за црно-белите филмови, уживам во глумата и во дијалозите. Остроумни, не те оставаат да ти се здосади. Ми се допаѓаше готската атмосфера на филмот, кинематографијата на моменти беше одлична со прекрасни кадри ( за тоа време ), добар сторилајн. Крајот не ме изненади многу, али сепак океј беше.
Џудит Андерсон го краде шоуто.
8/10
Still Life
Дефинитивно филмов не е за секој. Не дека е лош или дека не ми се допадна ама е премногу депресивен и тажен, не секој ќе го разбере. Имун сум веќе на вакви филмови и затоа и малце ми беше досаден се до крајот, кај што искрено не го очекував. Очекував да има хепи ендинг, ама да, по депре е вака и поубав и поемотивен е вака. Дип.
Еди беше одличен!
7/10
The Treatment
Ништо посебно. Со мака го гледав. Може и не бев во mood за морбиден филм, али пак нема нешто што би можел да го кажам. Филм што ќе се заборави одма после крајот.
5/10
A Short Film About Love
Не ме поврза сталкерскава љубов.
5/10