FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.696
Поени од реакции
34.217
:sramezliv:

Mislev deka toj den se predlaga. Ebate moderatorot...

Phoenix jas go reprizirav i nema nekoj rewatch value ama ne mi bese dosaden, mozebi nagovestuva nekoj mindfuck koga ke razmislam i mi e maka sto sum mu go sjebal troa na anon ama mislam deka nieden takov kraj nema da mi go nadmine toj sto go ima. Mozebi antiklimaticen ali sovrsen za filmov, taka samo na Interstellar se imam ezeno. Vprocem filmot ne mi e ni biten u slucajov, bi go ocenil so nekoj prosek 2.5 od 5 ama poslednata scena mi e zaseben film sama po sebe, tolkav mic drop za predavstvo, cela edna ljubovna prikazna u 3-4 vague lyrics i fenomenalna izvedba, pogledi, dvizenja... Edna od omilenite sceni mi e, zatoa go predloziv, a i poso ne znaev drug koj.

:love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love::love:

4.5 / 5

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Феникс (2014)

Поствоена драма која ги прикажува прилагодбата на преживеаните евреи кон новите услови, како и соочувањето и справувањето со луѓето коишто ги издале. Барем тоа сака да прикаже. Во суштина приказната лежи на сосема неодржлива основа, заради што пропаѓа во дупка во која го повлекува целиот филм. За да функционира приказната, сака да не убеди дека пластичната хирургија по втората светска војна е на тоа ниво што може комплетно да реконструира лице без да остави ниедна лузна. Ај тоа. После сакаше да веруваме дека заради промената на лицето, не си ја препозна сопругата и покрај тоа што гласот, ракописот, очите, висината беа идентични. За на крај да ја препознае откако запеа. Ма немој.

Фотографијата беше ок, црташе убава атмосфера, иако имаше некои недоследности во светлото и висината на камерата во контраплановите на некои сцени.

На почетокот кога девојкава го бараше мажот, неодоливо ме потсетуваше на „Бракот на Ева Браун“ од Фасбиндер. После пројде во фарса. Едно време реков, да не спрема филмов некаков неочекуван пресврт да ме фати неспремен, ама ништо ни од тоа. Потполно линеарно раскажување со премногу необјаснети елипси и неразјаснети односи меѓу ликовите.

Имаше потенцијал приказната, ама не го искористија.

6/10

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.069
Поени од реакции
6.725
Тешко му одеше на филмов да ми го задржи вниманието се до последната сцена. И само неа и ќе ја коментирам, оти реално, во саат и 38 минути филм вредат само 3 минути и тие 3 минути се доволни да му дадам 7-ца. Штета што оценката се базира на цел филм, не за една сцена само.
Ја обожавам сцената! Добро, мора малце и да те ухода филмот за убаво да ја осетиш. И секој поинаков крај ќе беше чиста 5-ка од мене. Не го очекував крајов, мислев ќе заврши хепи, ќе се разјаснат што како и среќно ќе живееме. Али не! Лицето на Џони кога сфаќа...не може со зборови да се опише, се наежив.

Еве една приказна од мене.

Фала Wot за една од најубавите сцени.

7/10

Последно уредено:
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.069
Поени од реакции
6.725
Guys, ќе бидам два месеца во Германија и нема да бидам во тек со случувањата тука. Ќе надокнадам кога ќе си дојдам. А во меѓувремено еве ви нова тура.

A Time to Kill

Сосема едноставно, но солидно тензично трилерче. Хајлајт од филмот ми е само говорот на Метју.

7/10

A.I. Artificial Intelligence

Одлична по мој вкус идеа, али лоша егзекуција. Чим гледам филм поврзан со Artificial Inteligence сум хајпнат, арно ама филмов ме издиша. Океј, имам и јас голема вина во сето ова, му влегувам со ОГРОМНИ очекувања. Башка коа ќе видиш дека е од Спилберг...Хаос. Исто како и за The Congress, има одлична идеја ама се губи. Ме шлаеше само натаму наваму, не успеа да ме задржи на емоциите што ги имав на почетокот. А тоа највеќе ме нервира во филм! Кога ќе ме придобие и ќе ме изгуби на средина за на крај да го изнапцујам, оти можел да биде врв. Никаков плот, никаков! Беше пресен да заврши и многу порано. Штета што не напишав одма само што го изгледав, немав време. 3-4 word страници ќе потрошев на што се ми сметаше.

Глумата на Осмент беше само за пофалба.

6/10

Awakenings

Којзнае кој пат ми е... и секој пат го гледам ко да ми е прв. Просто уживам во глумата на Робин и на Де Ниро. Морам да го гледам филмот на Џереми Ајронс за кој добил оскар во истава годинава. Не знам со кое срце може да не му се даде оскар на Де Ниро.
Преемотивен.

9/10

Grave of the Fireflies

Го гледам по 4 пат. Морав да се враќам назад во 2016 за да ви ги прочитам на сите мислењата. Не ме разочаравте :* Очекуав и да има такви што ќе се жалат на анимацијата али кој не гледал аниме нема да ја сфати.

Болка. Што треба повеќе да кажам. Целиот филм , целата суштина на филмот, приказна, е болка. Од 4 пати гледање само на 4-тиот не пуштив солза. Аниме кое содржи се што треба да знаеш и за јапонците и за втората светска војна од аспект на невините и обичните луѓе. Гордоста која го спречи да се извини и да ја спаси сестра му, себичноста на роднините, храброста на по секоја цена да се стаса до храна, братско-сестринската љубов, среќата иако живееја во мизерни услови... СЕ!

10/10

Life Is Beautiful

Можам да замислам какви емоции им буди филмов на сите што се родители, сигурно дека и јас би го гледал со многу подруги очи... Ма со какви подруги очи може да се гледа, предобар!
Холокаустот и војната за мене се во втор план, а верувам дека и кај повеќето луѓе е така. Татковската љубов е спотлајтот! Corrected *Родителската љубов! Дора го жртвуваше својот живот за да биде со нив. А што да кажам за глумата на Роберто... Ви ги читав мислењата и само ќе се повторува се, тешко е да се објасниш, да им кажеш нешто ново на луѓе што веќе кажале се.

9/10

Precious

Precious - И се восхитувам. Ме натера да се сочуствувам со неа.

The other day, I cried. But you know what? Fuck that day. That's why God, or whoever, makes other days.

Please don't lie to me, Ms. Rain! Love ain't done nothing for me... but beat me... rape me... call me an animal! Make me feel worthless! Make me sick!

Мајка и – Феноменална, претешко е да го глумиш тоа што она го глумеше. Едноставно ја мразев, се гадев од неа... И поради тоа капа и симнувам.

Ms.Rain – Преубава! In Precious words ‘Some folks got a light around them that shine for other peoples. I think that maybe some of them was in tunnels, and in that tunnel, maybe the only light they had was inside of them. And then, even long after they escaped that tunnel... They still be shining for everybody else’. Сепак мислам дека можела и подобро.

Филмов ме поврза. Патување низ секакви емоции. Нешто како Detachment па затоа и иста оценка ќе ставам.

9/10

Princess Mononoke

Може едно од најкомплексните анимиња што сум ги гледал. Љубов и омраза, војна и романса, бруталност и убавина, доброто и лошотот... И нешто што ме фасцинираше е што нема комплетно лоши или комплетно добри карактери, сите во себе чуваат и зло и добрина, и љубов и омраза. Плотот има страшна порака – чувај си ја земјата, имај соживот со природата. Анимацијата си имаше и лоши и добри моменти, според мене повеќе се добри, со оглед на годината. Втор пат ми беше што го гледам и можам да кажам дека иако знаев се и се сеќавав, пак ми беше преубаво и ни малце досадно да го гледам.

Да можев 8.5 ќе беше одлично, како и да е, поблиску е до 9 отколку до 8.

9/10

Rebecca

Да си останам доследен на мислењето за црно-белите филмови, уживам во глумата и во дијалозите. Остроумни, не те оставаат да ти се здосади. Ми се допаѓаше готската атмосфера на филмот, кинематографијата на моменти беше одлична со прекрасни кадри ( за тоа време ), добар сторилајн. Крајот не ме изненади многу, али сепак океј беше.
Џудит Андерсон го краде шоуто.

8/10

Still Life

Дефинитивно филмов не е за секој. Не дека е лош или дека не ми се допадна ама е премногу депресивен и тажен, не секој ќе го разбере. Имун сум веќе на вакви филмови и затоа и малце ми беше досаден се до крајот, кај што искрено не го очекував. Очекував да има хепи ендинг, ама да, по депре е вака и поубав и поемотивен е вака. Дип.
Еди беше одличен!

7/10

The Treatment

Ништо посебно. Со мака го гледав. Може и не бев во mood за морбиден филм, али пак нема нешто што би можел да го кажам. Филм што ќе се заборави одма после крајот.

5/10

A Short Film About Love

Не ме поврза сталкерскава љубов.

5/10

А ако во меѓувреме не добијам црвен картон поради отсуство, имам еден филм што го имам на ум да ви го кажам и едвај чекав редот да ми дојде за и јас пак да си го изгледам. Филмот е
Stuart: A Life Backwards. Ви го оставам во аманет. <3

Поздрав луѓенца.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Слично мислење за Phoenix како и мислењата погоре.
На моменти не ми го задржуваше вниманието, не ја сфатив поентата на самоубиството на другарка и, имаше интересна замисла од старт ама некако не го исполнија цел потенцијал кој можеше да го има филмов. Исто ме нервираше како може да не и го препознае гласот низ цел филм, па и ракописот, никој не може да биде толку добар copycat from their first try.
Се на се океј филм за да го гледаш еднаш, далеку од тоа да некогаш му правам rewatch.
6/10

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.908
Поени од реакции
6.210
Феникс

Имаше големи дупки кои сеуште не можам да им дадам некое логичко објаснување за да ги оправдам. Од друга страна пак, интересна замисла имаше приказната како концепт. Жена, штотуку излезена од концентрационен логор, со видоизменет изглед, и единствена надеж да му се врати на мажот и, кој сега ни не ја препознава.
Имаше голем потенцијал, но, не го исполни во целост.
Обично мразам филмови што вреѓаат интелегенција и понекогаш знам да почнам да влегувам во mood "ова нема никаква логика", но тука се решив да не гледам премногу длабоко и детално, него ете, да пуштам самата приказна да ме води. За тоа е и заслужен делумно Вот што го претстави како лесна драма, па очекувањата не ми беа високи.
Сета онаа напредна пластична хирургија која ни денес ја нема, па до она непрепознавање на гласот, ракописот, очите, погледот... Сето тоа си го објаснив со: "некои прашања не заслужуваат одговор". Си замислив самиот и пресврт, дека мажот и веројатно не е толку глуп и знае дека е она, ама спрема некоја ујдурма како да ја измами. Но, за самоубиството на другарка и не можев никако да си најдам логика. Ми беше префорсирано. Онака само како нафрлено за да влијае на плотот. Ако веќе го имаше документот како доказ, требаше да и го приложи одма.

На крај излезе линеарна приказна, со прекрасна завршница што го крена филмот за едно две скалила, сигурно. Последната сцена ќе ми остане долго во сеќавање.
7

Последно уредено:
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
...Од друга страна пак, интересна замисла имаше приказната како концепт. Жена, штотуку излезена од концентрационен логор, со видоизменет изглед, и единствена надеж да му се врати на мажот и, кој сега ни не ја препознава.
...
Сета онаа напредна пластична хирургија која ни денес ја нема, па до она непрепознавање на гласот, ракописот, очите, погледот... Сето тоа си го објаснив со: "некои прашања не заслужуваат одговор".
Темниот премин обработува сличен концепт, затвореник избеган од затвор кој сака да си ја докаже невиноста, го менува својот лик со пластична операција.

А што се однесува до овој наслов, жената дури и инсистираше да го врати својот лик кога ги одби предлозите од докторот за лицата што и ги нудеше.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
@wot ќе ти упаднам, ќе ми простиш, It's not you it's me, на сите им упаѓам последно време, хаос сум :(

На кратко само за Последниот Еднорог зашто и онака се е пишано и нема што повеќе да се кажува, тоа што можев да го забележам е дека на оние на кои што им се допаднал (вкупно двајца), им е гледан во минатото кога биле деца и сега им се допаѓа повторно, веројатно исклучиво ради носталгија и ништо повеќе. А и нема што многу да се допадне во филмов реално, целиот беше проследен со некој пасивен полудепресивен вајб и 90 минути беше права линија без никакви отскокнувања во атмосферата и текот на дејство. Претставува филмски еквивалент на луѓе што зборуваат монотоно и без флуктуации во тоналитетот и темпото, најчесто професори од комунизмот и оној диносаурусот што чита прогноза на Сител. Му фали страст на филмов, енергија, не верувам ни како дете да сум го гледала дека би го сакала, нема динамика што би ме sucked in и би ми оставила некаков впечаток, како впрочем и сега.

5/10

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Еве ме мене точно на пладне со новиот предлог.
Гледав да биде наслов со голема веројатност да не е гледан, и колку е тоа можно, да биде и нешто што не сме имале во клубов.
Така стигнав до Иран и Абас Кјаростами, еден од тамошните најпознати режисери. Филмот што го одбрав е неговиот најизвикан наслов, не знам дали е најдобар. Не знам ни дали е воошто добар, ќе видиме.
Така имаме две седмици да го осознаеме „Вкусот на црешите“ или „طعم گيلاس“

MV5BNDcwMjI2NDc2OV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjQzOTMyMQ@@._V1__1.jpg

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
tbp коментар
"I should have quit watching this when nothing happened more than half an hour into the movie, but I went and finished it. This is one of the most mind-numbing boring movies I've ever had the displeasure to see. It's not even good in a bad sort of way. It's just B-A-D!!!!!"
:D

имам сличен предосечај :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
Еве ме назад со доцнење од една недела скоро, за што длабоко ви се извинувам. Phoenix, 66 филм во клубот го гледаа шестмина и му дадоа средна оценка од 7,0, со што е најдобро оценет филм во петтиов круг до сега. Го пропуштија @Zlatikevichius , @Corvus , @grande-juve и @Хоуп - на сите прв неизгледан, што значи никој не е во опaсната зона.

Во наредните 2 недели го гледаме предлогот на @moongoses - Taste of Cherry.

@wot - Film Club (Taste of Cherry / Ta'm e guilass: 09.07 - 22.07)

Ping @Io Sono Interista - и тука не има. :P

Последно уредено:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Ауууу јас мислев до Недела е филмов на вот бе, којзнае во шо Твајлајт зоун епизода се наоѓам... времево ептен непропорционално ми поминува, сега ќе го пуштам ајде

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
Phoenix - ау, @wot -е, од кај го ископа филмов, жити мене? Ме изремети до максимум. Ова е градација од едно тотално мртвило на почетокот од филмот (до некои 30 минути се прашував дали воопшто ќе успеам да го догледам, ме држеше во неизвесност само заради тоа твоето „крајот ме прогонуваше со денови отпосле“, па едвај чекав да дојде тој, крајот што е толку поразличен и подобар од се останато), до навистина болно-до-срж-финале кое не верувам дека некој би го прогледал низ прсти или би рекол дека му фали нешто. Значи буквално - занемен, подзинат, и лут и на сценарист, и на режисер, па и на актерката што не го извади пиштолот и не ги измасакрира сите до еден бедни душички во собата. Крајот имаше некоја енергија, некоја меланхолична нишка која многу ме потсети по нејзината фреквенција на Nouvelle Vague. Не знам зошто, ама го видов ко перфектен спот за било која нивна песна. И не, не е до песната што ја пееше Нели, туку до таа емоција која ја донесе. И којзнае што глупости пролупав до сега, дај да прекинам дур не го направам ова трагикомично. Се што сакав да кажам е дека филмов е вистинско мало скапоцено камче, мало ремек дело на кое единствена замерка која можам да му ја дадам е убер-здодевниот почеток, во кој ми беше тешко да се поврзам со ликовите. Остатокот - ѕверски! 9/10 Браос![DOUBLEPOST=1531423069][/DOUBLEPOST]
Vprocem filmot ne mi e ni biten u slucajov, bi go ocenil so nekoj prosek 2.5 od 5 ama poslednata scena mi e zaseben film sama po sebe, tolkav mic drop za predavstvo, cela edna ljubovna prikazna u 3-4 vague lyrics i fenomenalna izvedba, pogledi, dvizenja...
Е, е, е! Тоа де! Тоа![DOUBLEPOST=1531423402][/DOUBLEPOST]
Фала Wot за една од најубавите сцени.
Една од најубавите? Една од најубавите? За мене, во моментов:

Место бр 1: Кога Томи дознава дека сепак не можат да бидат спасени заради тоа што се вистински заљубени со Кети и пукнува како кога беше дете во Never Let Me Go и Speak Low сцената во Phoenix.
Милиони празни места
Сѐ останато

Последно уредено:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.696
Поени од реакции
34.217
:3

Milo mi e sto nekoj doziveal isto sto i jas.
Ako go gledas nekad pak ke ja primekas speak low na poveke navrati niz filmot i koga znaes krajot uste tolku pumpa emocii.

Kajgana Shop

На врв Bottom