Tоni
ILLYRIAN
- Член од
- 26 февруари 2009
- Мислења
- 13.648
- Поени од реакции
- 10.261
Не мислам така. Фудбалот генерално уште одамна го загуби шмекот на љубовта и капиталот го преобрати во уште поголем бизнис за штанцање пари. Можеби Меси не, ама од другиве двајца шо знам. Нејмар вака гледано карактерно не ми стои лично мене нешто нај нај, плус оној бразилски синдром кажува дека можи да се деси ако гледаме наназад да се случи и вакво нешто, преку анализа на историјата на одредени Бразилци.
Не реков дека фудбалот не е бизнис, но додека клучни играчи се на врвот на кариерата нема шанси да му ги земаш на Барса.
Покрај фудбалските причини има и бизнис причини поради кои такви играчи не можеш да земаш од Барселона земајќи во предвид и заработката која ја вади од нивното име клубот како продажба на дресови и реклами. Би рекол дека една таква ѕвезда како Нејмар повеќе од половина од неговата плата ја враќа во клубот од процент на реклами и продажба на дресови.
А и на самите играчи им е јасно дека ако си заминат од клубот нема да го имаат истиот ефект како фудбалски така и маркетиншки. Мега ѕвезда во комбинација со еден од најдобрите и најуспешните клубови во светот е најдоброто нешто како за клубот така и за играчот.
Конкретно за Нејмар ни јас не очекувам дека ќе остане долго во клубот како Меси или Иниеста, но сигурен сум дека се додека игра во врвна форма нема да мрдне од Барселона. А земајќи во предвид дека бразилците се цигани не очекувам Нејмар да игра во врвна форма толку долго како Меси.
Со Суарез очекувам да се случи истото како со Виља, штом најдат подобро решение Суарез ќе биде продаден, лично мислам дека уште една сезона после оваа Суарез ќе игра за Барса, после ќе биде продаден.
Последен играч кој беше продаден од Барселона додека беше на врвот на кариерата е циганот Фиго. Ето не го сметам бидејќи беше трампан со поголема ѕвезда.