Драга,
Си правев некои математики за животов денес и онака ми текна да си пресметувам колку биле основни продукти, а колку се сега.
Четвртина бурек 35 денари пред 6-7 години кога бев средно, сега 55денари, леб 20денари, а сега истиот е 28 денари, шеќерот 24, а сега 34, маслото не ми се помислува, месото исто и да не ја тупам буквално сите продукти потребни за живот.
Тост сум јадел за 25 денари и тоа голем, сега е 60.Ладен сендвич во сендвичарата што ми беше во близина без помфрит беше 25 денари, со помфрит 35 денари, сега минимално е 35 и тоа од продавница да го купиш, а камоли во сендвичара или некаде да седниш каде достигнува и до 120 денари во тие спицикато мицикато.
Е сега со даноциве незнам на батките со кафичи, кафани и такви места колку им останува за во џеб, али гледано од аспект дека поголемиот дел возат луксузни коли и имаат по 2-3 стана и куќи, па будали сме само луѓево кои веќе не одиме да се видиме со другарите кај нив или тие да дојдат кај нас туку се состануваме во кафана, кафич и нормално плаќаш кафе 80денари, а со 80денари дома ќе направиш кафе за 4ца плус 300гр за грицкање нешто ќе има да се стави. Али јбг модерни луѓе сме, дома купуваме мебел и се средуваме за да се гледаме со пријателите во кафани и кафичи.
И да не замарам многу многу со другите продукти, а да не правам муабет за сметките (на пример интернетот на сите ни беше скап, па ретко кој имавме пред 7 години дома и ете ти една сметка од 700ки помалку

). Најдов сметка од струја дома дека сме плаќале 1580денари пред точно 8 години, а денес плаќаме од 2500 до 4000 денари, а се грееме со дрва кои несакам ни да ја направам математиката дека беа 1800денари до 2000ки убавите за кубик, а сега се од 2500 до 3300 од кубик.
И како капак на се ги пресметувам платите што ги земаме и замисли доаѓам до заклучок дека сме останале без една плата од предходно, 2 години без неа, па јас сум се вработил со „солидна“, за на крај да дојде приход-расход на крај на месец едвај на нула, а пред истите тие 7-8 години ни останувале пари да тргнеме и да купиме кола (која денес ми стои во гаража, а јас си одам пешки оти нормално некој ја смислил на нафта да функционира, а не на вода), преправки на куќата, факултет за двајца од фамилијата + постдипломски + еден куп додатни курсеви+ излегување и такви работи на две деца и да не набројувам, а денес неможе месец со месец да се закрпи.
За македончево само еден кол убаво изострен од позади, еден огламник како на коњите да не гледа лево, десно и камшикот друго нема спас.