- Член од
- 8 јуни 2007
- Мислења
- 6.102
- Поени од реакции
- 12.199
Блиску до станицата кај што планирав да отепам време, застанав и не мрдав. Изгледав сомнително иако димев цигара. Времето и ситуацијата беа толку сомнителни, што не ги вадеше ни една обична цигара. Е, до толку! Ја спукав цигарата до пола некаде, кога забележав човечка силуета кај што се шукара околу еден стар автомобил. Мојата кондиција налагаше да не сум во можност да скопчам што таа силуета прави со самата себе си и од каде потекнува, ама некои освежувачки моменти од претходно установија можност да перцепирам. Го познав. Бурекџијата. Стариот добар бурекџија. И нему му бев сомнителен, и демек работи нешто, а всушност испитува што прави некоја будала ко мене во четири сабајле кај дуќанот негов. Си реков, да му ги скратам маките. Извадив пиштол и го вперив во него...
Не бе, каков пиштол, да ви се плукнам во идејата глупа. Зачекорив кон него и му свикав, за да не го доисплашам, и да ми го позне гласот. Ме препозна. И двајцата имавме низа реченици кои требаше да ги размениме. Тој чувствуваше потреба да ми објасни како тоа работел нешто околу колата негова, па видел некој, па не се интересирал кој е, туку така, онака, само... а јас сакав да му објаснам зошто стоев на место каде што не би требало да се стои, дали било ден, дали било ноќ. Му велам, од дома порано сум тргнал за на работа (?!), и ми се припалило цигара вака успат. И како што им велат на војниците од ЈНА – ако ти се припалува циагара, запали, ама застани, не е во ред да ја пушиш во одење – тоа сум го направил и јас.
Не бе, каков пиштол, да ви се плукнам во идејата глупа. Зачекорив кон него и му свикав, за да не го доисплашам, и да ми го позне гласот. Ме препозна. И двајцата имавме низа реченици кои требаше да ги размениме. Тој чувствуваше потреба да ми објасни како тоа работел нешто околу колата негова, па видел некој, па не се интересирал кој е, туку така, онака, само... а јас сакав да му објаснам зошто стоев на место каде што не би требало да се стои, дали било ден, дали било ноќ. Му велам, од дома порано сум тргнал за на работа (?!), и ми се припалило цигара вака успат. И како што им велат на војниците од ЈНА – ако ти се припалува циагара, запали, ама застани, не е во ред да ја пушиш во одење – тоа сум го направил и јас.