Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Среќата е во тесна корелација со глупавоста, игнорантноста, незнаењето, неинформираноста... Човек на денешно време колку помалку знае толку е посреќен. Колку помалку си свесен за околината околу тебе толку подобро. Една индивидуа треба да знае да ги филтрира информациите со кои на дневна основа е бомбандирана. Што се вели: Ignorance is bliss.
Ние луѓето сме вид на суштества кои живеат за признание. Во оваа држава тоа ретко кој ќе ви го даде, ќе ви рече дека сте во право, дека сте добар, експерт во одредена област. Попрво една вреќа сол ќе изедат одколку да ви оддадат признание. Кај нас признанието се толкува како акт на немоќ, капитулација. Ако признаам дека сте во право тогаш по дифолт признавам дека сте подобри од мене, а тоа во Македонија, земјата на експерти од секоја област ќе го доживеете никад. Еве ви уште една причина зошто многумина се иселуваат од тука во држави каде нивното мислење и знаење ќе се вреднува.

Кај нас мислењето, личниот став тежи онолку колку што тежи паричникот во џепот на оној што зборува. Вие можете да ја говорите и светата вистина, да излагате научни теории поткрепени со факти, ако тој што слуша нема некаква лична корист од вас во смисол: не сте на некаква висока позиција или не сте доволно ситуирани, во тој случај вашето мислење поткрепено со илјадници факти и докази е само прдеж на ветрот, ништо повеќе. Во оваа држава на работите се гледа единствено низ призмата на личната корист. Не е ни битно што се зборува туку кој зборува.

Во потрагата кон подобар живот лицемерието цвета кај нас. Дојдовме до ситуација да човек не може на никого да му се довери. Нема место за слабост тука инаку ќе те згазат во првата прилика. Како животни затворени во кафез со ограничени ресурси за преживување се тепаме еден со друг, правиме сплеткарења, краткотрајни пријателства од корист. Трошиме време и енергија за банални нешта. Однадвор среќна фасада за инат на душманите а внатре, јад и грижи, страв од неизвесната иднина. Тоа сме ние.

Драга, на фејсбук налетав на лајв видео од Сиднеј, кај што се собрале 30.000 лавчиња македонски и урлаат се дерат, ја бранат татковината од душманите. Не знам што е помизерно, тоа што се собрале на улица да се брукаат или тоа што се гордеат со нивната татковина македонија, на едно 10.000 километри од неа? Тоа ли е сакање? Иди работи за 200 евра у скопје ако толку си запнал за татковината, што се селиш таму да си уживаш (иако не им е ни таму најсјајно, боље таму него тука сигурно). Најтрагичниот дел е што скоро пола од овие не се ни родени во македонија и имаат англиски имиња и македонски презимиња. Џејн Коческа, Стив Николовски ... :facepalm: Не си ја сакам државата, ама па и не глумам патриот и се лупам у гради. Едино ми е мило за успехот на спортски план, бидејќи само тогаш сме обединети, инаку очите ќе си ги извадиме. Ако се иселам од државава некогаш (се надевам дека ќе биде што побрзо), нема да се брукам вака дека сум патриот и пол :D

ДК

Јас не се согласувам со тезата дека само глуп и игнорантен човек може да биде среќен без разлика дали во Македонија или странство.

Напротив само целосно свесно битие може да живее исполнет и среќен живот. Нормално дека битна е дефиницијата за среќа ама ако се прашувам јас, пијанчење секој втор ден до сабајле не е моја ниту би требало да биде било чива дефиниција за среќа.(Што е однесување кое сум го забележал кај т.н глупи и игнорантни особи)

Нај упростена дефиниција за паметен човек во Македонија е некој што не пуштил вести во последниве 10 години.

Така да во ова време на бомби од информации битно е да бидеш на „нискокалорична“ информативна диета.

Понатаму вистина дека во Македонија ситуацијата е срање али друга страна ако најдеш пријател во срање земја знаеш дека е вистински.

П.С
Accept the things you cannot change. Have the courage to change the things you can... and have the wisdom to know the difference.

Да можам на сите на мобилните ќе им направам тоа светлината на екранот да е највеќе до 50%
Како најдов да се возам на подолга релација ноќно време со такви околу мене, очите ми отекоа, главата ми се запали. Дај таму нека снемаат батерија. :D

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Драга Кајгана, денеска се смени мојата најомилена бројка во бројот на моите години. Да не се жалам претходните 365 дена ги поминав убаво, иако не беа најубавите во мојот живот, но не сакам да се жалам. Што се однесува до стареењето исто се чувствувам како да имам 18 години, само што од тој период ми фали школото и обврските кои не му ствараат проблеми постшколскиот и постфакултетскиот период од животот.

Живели

Имам неколку пати напишано низ темиве дека еден ден ќе тепам таксиста, а сега мислам дека тој момент е дојден, ќе се деси у ептен блиска иднина. Не може бе у сред јак дожд, улици полни со вирови, на сред Партизанска да вртиш полукружно со голема брзина и да испрскаш се околу тебе, НЕ МОЖЕ. Му пишав и регистрација и се, ќе го најдам и све ќе му ебам, ти ебам и таксисти и култура и осет и све. Ме боли кур за алиштата, се пере тоа ништо страшно не е, ама ме нервира свеста кај народот, ееееееееееј како бе ќе влегуваме во ЕУ, КАКО? :pos: Абе какво име каков грб какво знаме бе, ништо не не спасува нас, каква црна ЕУ...

Влегувам пред некој ден во пекара, две жени пред мене, јас трет на ред, влегува една жена, 50 и кусур години имаше одприлика, директ од врата пред мене се нацрта. И мртва ладна типката, си разгледува што да купи, цени, кур се тресе... И викам: Се извинувам не сте вие на ред, ако може да застанете позади. Ме погледна само како да сум и убил седум членови од фамилија, се врати позади мене и чекаше. Не бе, не може никој да ме убеди дека може да се смениме ко народ, нема теорија, во сржта ни е вакви гомнарии да правиме. Од Исус навака, значи 2018 години на ова тло живееле вошки, ќе живеат и понатака, нема друго. ХК пу од народ, све ви ебам.

Истото од погоре ми се деси и мене вчера, не беше таксист, ама некој градски сељак најверојатно. Врнеше некое време, па престана и ајде пешки да прошетаме, одевме со девојка ми по тротоар и кога и да пешачам имам навика што подалеку од работ на тротоарот да сум, па така беше и овој пат. Ама џабе бе, помина еден со црн цитроен и нѐ направи утоп од глава до пети, наочарите ми беа како на нуркач. Ептен брзо беше, не успеав да му видам регистрација, само му викнав и го отерав во три лепе, ама си продолжи надолу. Се надевам дека слушна, сѐ женско да му ебам. Па кога гледате дека врнело зошто возите толку брзо, кај брзате, две педи ни е градот секако. И ова се дешава на десет метри од полициската станица и полицајците слушнаа и видоа зошто му се дерев на клошарот и не мрднаа со прст воопшто, макар што не ми е чудно тоа. И после име и идентитет ќе браниме... Ти го мочам и државјанство, срамота е да кажиш од каде си.

How to be a politically active човек во 2018:

Ако некој од партијата/идеологијата што ја подржуваш направи криминално дело обавезно пишуваш на фејсбук:
БРАВО! САМО ВАКА ПРОТИВ ФАШИЗМОТ!!!! ТОА Е ТОА!! МОРА НЕКОГАШ ДА СЕ НАПРАВИ НЕШТО ВАКВО! НЕ СМЕЕ ЗАТВОР ЗА ОВИЕ БОРЦИ ПРОТИВ СЛОБОДАТА! ОВА СЕ ХЕРОИ!!

Ако некој од партијата/идеологијата што НЕ ја подржуваш направи криминално дело обавезно пишуваш на фејсбук:
ШТО КУР Е ОВА БЕ??АЛОООО ИМА ЛИ ПИЛОТ ВО АВИОНОТ НАРЕЧЕН ДРЖАВА??? СИТЕ ДА СЕ УАПСАТ!! ОВА Е СРАМОТА!! НЕ МИ СЕ ВЕРУВА КАКО НЕКОЈ ДОЗВОЛУВА ВАКОВ ФАШИЗАМ ВО ДРЖАВАВА!!

Значи обавезно пишувате на социјална мрежа од комфортот на вашиот дом. Обавезно мора да пишете за актуелната тема пошто нели, вие имате широко познавање за се и така за еден месец може да пишете за Елон Маск, ВМРО, СДСМ, РК Вардар, Оскари, Концерти, Уметнички дела, Футурологија, Историја, Географија..... пошто нели, актуелна е темата, ако не пишете исто како да не постоите. А нели, ТИ СИ ИДИОТ АКО НЕМАШ МИСЛЕЊЕ ЗА НЕКОИ РАБОТИ!!! ОД ВАКВИ КАКО ТЕБЕ СИ ПАТИМЕ ШТО ЌУТАТ!!

И исто ептен е битно:
СЕ Е ФАШИЗАМ!

Скраја да е што сакам да живеам во земја каде што обивање на претседателска канцеларија и обивање на собрание треба да биде казнето. Скраја да е што сакам да живеам во земја каде што секоја година 9 месеци од годината улиците ќе бидат затворени поради очигледно политички протести од едната или другата страна. Скраја да е да бидеш објективе во државава.

Да се направи експеримент и сите граѓани од државава да се преселат во Швајцарија, а тие да живеат тука, ГАРАНТИРАМ дека накај 2050та ќе успееме Швајцарија да ја направиме бедотија од држава а овие тука ќе ја направат супер држава.

Не е до ВМРО. Не е до СДСМ.

ТИ си гомно. Да. Ти што го читаш ова. И јас. И ти. И сите по ред.

Све у курац.

Остана некој на youtube што не почнал да праи vlog за своето небитно секојдневие, да тестира храна у кола и да мљацка по микрофони за да ежи луѓе? А да, ќе забораев, давање РЕАКЦИЈА на одредено видео.

Кајги, вчера спиев 18 сати без око да отворам.Мајка ми влегла 3 пати у соба да провери дали дишам..Мислам дека никогаш полошо немам сонувано.Целата бев препотена, исплашена кога станав.Веќе се имашеи стемнето и не знаев кој дел од денот е..Цел ден сум бледа, потиштена, уморна...Мислев дека боље ее животот у сон да ми поминува моментално...ама грешка, пострашно нешто немам доживеано како вчера.Мислев дека ќе умрам во еден момент у сон..

ДК све џандари станаа децава у мало да ти е страв џоинтче да смоташ.

Иначе како најлесно да исплашиш џандар?
Кажи му пази пајак хахахахахахахихихихихихих ООООоооооо Оста туга у срцу голема, прва љубав заборава нема.:pijani:

Драга Кајгана,

Се чувствувам секси со волку многу мејлови за одговарање.
shashardisav_zpsetdnk6um.jpg

Нема одмора док траје обнова.

А си седам мирен...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom