Дали ги сакате поповите?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги сакате поповите?

• ДА

Гласови: 34 24,3%
  • НЕ

Гласови: 106 75,7%

• Вкупно гласачи
    140
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
И да, најискрено сакам да ме просветилиш по ова прашање. Ти шо мислиш, зошто ми се случило?

Тоа е Божја ПРОМИСЛА кон ТЕБЕ лично. Бог со тоа имал намера да те ОПОМЕНЕ на некоја твоја грешка или погрешно однесување. Светите Оци велат дека „Бог не опоменува и преку туѓата уста„. Ти текнува?

Кон болтуваното:
- ВЕНЧАВАЊЕТО е прашање на живот и смрт. Ако некој не живее во венчан брак, туку „на диво„ таквите сопружници практично живеат во ОТВОРЕН блуд а не брак.
Да, ќе позајмиш пари и од комшии и од роднини. А каде биле деверите-навистина немам поим. Во секој случај, ОТВОРЕТЕ очи навреме, дури кога е во прашање и Црквата, за да немате подоцна тема за оговарање.

Вакви маалски одговор можев да добијам и од бабата што буља кај комшиите сега.
За тоа како живеела сестра ми не е твое да дискутираш ниту побарав мислење од тебе,затоа воздржи се и пази каде е границата.
Деверите ги немаше на тој свечен чин зошто самиот поп рече дека секако ќе биде интимна венчавка и доволно се само два сведока.
Значи драг Господине моето прашање беше,кога веќе немаше потреба од девери зошто наплати за нив?

Демагогии од типот ќе навредам и ќе ја префрлам топката на друга страна за да не одговорам на прашањето,немој мене да ми продаваш.

MIKI1 гледам ти си голем верник и сите не убедуваш.А нели Господ Бог и ИСус рекле слободна волја?

Јас си ги сакам. Нашиве (католичките)не крадат.Сега за вашите незнам. Ама јас нашиве си ги сакам.:baeh:

MIKI1 гледам ти си голем верник и сите не убедуваш.А нели Господ Бог и ИСус рекле слободна волја?

А не,тоа никако не смее да се мисли со своја глава.Мора да ни продава топла вода сега и да кажува колкави блудници сме ние.

Тоа е Божја ПРОМИСЛА кон ТЕБЕ лично. Бог со тоа имал намера да те ОПОМЕНЕ на некоја твоја грешка или погрешно однесување. Светите Оци велат дека „Бог не опоменува и преку туѓата уста„. Ти текнува?
Да, сум имала околу 10 год и сум крадела од слатките дома и така сакал да ме опомене:drndrn: Како и да е фала на просветлувањето,и не не ми текнува. И сеа сум далеку по грешна,па поарно да не идам у црква оти може крст врз глава да ми падне:drndrn: И незнам зошто цело време сакаш да наметнеш став кога овде секој има право на свое мислење.

Кон болтуваното:
- не е баш така. А ШТО е тоа кое е референто/споредливо кое ќе одреди дали сум или не сум верник?

Се сметаш себеси за верник така? Да, епа тогаш кој друг треба да пресуди дали си верник ако не ти самиот.Доколку ти во себе чуствуваш верба кон Бог и се чуствуваш како вистински верник, нема никаква потреба за тоа да пресудува некој друг.
А, и како второ со самото тоа што ни реплицираш на сите и ги браниш своите ставови кон религијата, кон црквата, кон свештенството ти ни докажуваш дека си вистински верник.
Исто така можеме да согледаме и дека имаш широко познавање од оваа област кое што го користиш за да им го докажеш спротивното на неверниците.

Доволно нешта кои ни покажуваат дека си верник нели?

А ако некој живее во заедница 50 години,сопружниците да бидат верни,љубовта да постои,да имаат деца,а ипак пред тоа да не се венчани,и тоа ли е отворен блуд?

Секое однесување, секое работење, секој начин на живеење кој не е уреден според редот кој го одредува Црквата, преставува ПОГРЕШНО живеење.
Конкретно за ова кое прашуваш: да, блуд е! Ако бракот не е благословен во Црква и од свштеник, таквите сопружници никакво добро дело не може да ги „покрие„. За таквите, најдовро , просто кажано единствено решение е да се венчаат на поодминати години, без срам и без страв. Тоа венчавање може да им биде спасоносно и да ги покрие сите гревови кои сопружниците ги направиле минатите години/децении. Секако дека и за тоа има одредени предуслови: пост и исповест.
Се надевам дека бев од корист.

Да, сум имала околу 10 год и сум крадела од слатките дома и така сакал да ме опомене:drndrn: Како и да е фала на просветлувањето,и не не ми текнува. И сеа сум далеку по грешна,па поарно да не идам у црква оти може крст врз глава да ми падне:drndrn: И незнам зошто цело време сакаш да наметнеш став кога овде секој има право на свое мислење.

Не,на форумон НЕ НАМЕТНУВАМ никави ставоти, туку само сведочам за Богот и верата кои ги исповедам.

Цитат:
Напишано од MIKI1
Кон болтуваното:
- ВЕНЧАВАЊЕТО е прашање на живот и смрт. Ако некој не живее во венчан брак, туку „на диво„ таквите сопружници практично живеат во ОТВОРЕН блуд а не брак.
Да, ќе позајмиш пари и од комшии и од роднини. А каде биле деверите-навистина немам поим. Во секој случај, ОТВОРЕТЕ очи навреме, дури кога е во прашање и Црквата, за да немате подоцна тема за оговарање.
ne e ubo da vregas,sekoj si imat pravo na izbor.retki se tie so imet mislenje ko tvoevo,baba mi imat pomoderni sfakanja od tebe.kako taka brak '' na divo''zato so ne bile vencani vo crkva?od kaj ti e to?

Се сметаш себеси за верник така? Да, епа тогаш кој друг треба да пресуди дали си верник ако не ти самиот.Доколку ти во себе чуствуваш верба кон Бог и се чуствуваш како вистински верник, нема никаква потреба за тоа да пресудува некој друг.
А, и како второ со самото тоа што ни реплицираш на сите и ги браниш своите ставови кон религијата, кон црквата, кон свештенството ти ни докажуваш дека си вистински верник.
Исто така можеме да согледаме и дека имаш широко познавање од оваа област кое што го користиш за да им го докажеш спротивното на неверниците.

Доволно нешта кои ни покажуваат дека си верник нели?

Паааааа...можам да кажам дека сум верник, но „колку и како„-тоа е она дискутабилното и тоа е она кое бара СПОРЕДБЕНИК, ти текнува?

Не,на форумон НЕ НАМЕТНУВАМ никави ставоти, туку само сведочам за Богот и верата кои ги исповедам.

WOW!Како не наметнуваш.И темава не е за Господ Бог туку за поповите.Или некој те одреди да зборуваш во нивно име?

Цитат:
Напишано од MIKI1
Кон болтуваното:
ne e ubo da vregas,sekoj si imat pravo na izbor.retki se tie so imet mislenje ko tvoevo,baba mi imat pomoderni sfakanja od tebe.kako taka brak '' na divo''zato so ne bile vencani vo crkva?od kaj ti e to?

Кон болтуванотоЧ
- Црквата (православна) НЕ ПОЗНАВА повеќе модерни или помалку модерни однесувања. Во Црквата, работите се поставени уште пред 2000 г и не ПОДЛЕЖАТ на „модернизација„. Во Црквата, една работа или „е„ или „не е„-трето нема!
- од каде ми е? Па православието има знаење и искуства кои се таложени веќе 2000 г. Од тоа, можат да се извлечат мнооогу корисни заклучоци.

Има секакви луѓе, и поповите се луѓе па има и во нив секакви. Дали ги сакам? Хм.. малку глупаво прашање.. Ги почитувам, бидејќи ја почитувам верата и црквата.
Има многу кои крадат, грашат и не ја почитуваат црквата но не се сите такви. Господ Бог е голем и гледа се!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom